Κάμερες έξω από το Διεθνή Διαστημικό Σταθμό καταγράφουν τις εικόνες του τυφώνα Μάθιου, καθώς περνάει από τη Τζαμάικα προς την Αϊτή.

Ads

Ο τυφώνας που κινείται με ταχύτητα ως 220 χιλιόμετρα ανά ώρα είναι ένας από τους πλέον ισχυρούς του Ατλαντικού τα τελευταία χρόνια και λόγω της ισχύς του, ειδικοί τον έχουν ήδη κατατάξει στην κατηγορία 5, αφού είναι ο ισχυρότερος τυφώνας για τη συγκεκριμένη γεωγραφική περιοχή, από τον Φέλξ του 2007.

Στο μεταξύ, περίπου 316.000 άνθρωποι απομακρύνθηκαν προληπτικά από τις εστίες τους στην ανατολική Κούβα, η οποία είναι από τις πιο ευάλωτες από το χτύπημα του τυφώνα Μάθιου περιοχές, όπως ανακοίνωσε το βράδυ της Δευτέρας η πολιτική προστασία.

Μιλώντας στην κρατική τηλεόραση, ο δεύτερος τη τάξει της πολιτικής προστασίας της Κούβας, ο Λουίς Άνχελ Μακαρένο, ανέφερε ότι «20.000 άνθρωποι μεταφέρθηκαν σε καταφύγια και 296.000 σε νοικοκυριά».

Ο πανίσχυρος τυφώνας αναμενόταν να πλήξει την Αϊτή τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα και να φθάσει στην Κούβα το απόγευμα.

Οικονομική βοήθεια ύψους 400.000 δολαρίων στην Αϊτή και την Τζαμάικα ανακοίνωσε ότι προσφέρει ο Οργανισμός Διεθνούς Ανάπτυξης των ΗΠΑ (USAID).

Ο οργανισμός ανέφερε ότι ετοιμάζεται να στείλει προμήθειες στις χώρες της κεντρικής Καραϊβικής και έχει προετοιμαστεί ώστε αυτό να μπορεί να γίνει το ταχύτερο.