Τα κοινωνικά και πολιτικά κινήματα συχνά ενοχλούν, όχι μόνο κυβερνήσεις αλλά και μεγάλες ιδιωτικές επιχειρήσεις οι οποίες βλέπουν τις κινητοποιήσεις είτε για την προστασία του περιβάλλοντος είτε για τα δικαιώματα ως εμπόδιο στις δουλειές τους. Σύμφωνα με έγγραφα και στοιχεία που διέρρευσαν στον βρετανικό Guardian και στο ανεξάρτητο Γραφείο Ερευνητικής Δημοσιογραφίας (Bureau for Investigative Journalism), μεγάλες εταιρείες και τράπεζες προσέλαβαν ιδιωτικές εταιρείες πληροφοριών, οι οποίες κατασκοπεύουν τα κινήματα και «προειδοποιούν» για τα επόμενα βήματά τους.

Ads

Σύμφωνα με τα στοιχεία που επικαλούνται η αεροπορική British Airways, η Τράπεζα της Σκοτίας, η κατασκευαστική Caterpillar και η αυτοκινητοβιομηχανία Porsche είναι μεταξύ των τουλάχιστον πέντε εταιρειών που έχουν προσλάβει ιδιωτικούς πράκτορες ώστε να ενημερώνονται για τις μελλοντικές δράσεις των κοινωνικών και πολιτικών κινημάτων.

Η αποκάλυψη έγινε μετά τη διαρροή εγγράφων από δύο εταιρείες πληροφοριών την C2i και την Inkerman Group, σύμφωνα με τα οποία οι εταιρείες αυτές «φυτεύουν» πράκτορές τους μέσα στα κινήματα ώστε να παρακολουθούν τις κινήσεις τους. Το πρόβλημα ήταν ήδη γνωστό, καθώς σύμφωνα με πηγές της αστυνομίας, που ανησυχεί για τη ραγδαία εξάπλωση του φαινομένου, οι ιδιωτικές εταιρείες πληροφοριών έχουν κατορθώσει να διεισδύσουν στα κινήματα πολύ περισσότερο από ό,τι οι μυστικοί αστυνομικοί -γιατί και αυτοί ακολουθούν ανάλογη τακτική.

Εκτός από τη διείσδυση πρακτόρων, οι οποίοι παρουσιάζονται συχνά ως «συμπαθούντες» και εθελοντές των κινημάτων και συμμετέχουν διακριτικά στις κινητοποιήσεις, οι ιδιωτικές εταιρείες πληροφοριών χρησιμοποιούν και άλλες «κλασικές» μεθόδους παρακολούθησης, όπως «κοριούς» στα τηλέφωνα, υποκλέπτουν μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και εσωτερικά έγγραφα των οργανώσεων, ώστε να έχουν πλήρη εικόνα του τρόπου λειτουργίας και δράσης τους.

Ads

Μεταξύ των στόχων παρακολούθησης των εταιρειών αυτών ήταν και η οικογένεια της Ρέιτσελ Κόρι, της νεαρής διαδηλώτριας που σκοτώθηκε όταν τη συνέτριψε μπουλντόζα στα παλαιστινιακά κατεχόμενα εδάφη, στη διάρκεια διαμαρτυρίας ενάντια στην κατεδάφιση κατοικιών Παλαιστινίων, το 2003.

Η εταιρεία Caterpillar, μία από τις μεγαλύτερες κατασκευαστικές του πλανήτη και η οποία φέρεται ότι κατασκεύασε και πούλησε στο Ισραήλ τοην μπουλντόζα που σκότωσε την Κόρι, προσέλαβε την C2i, για να συγκεντρώσει πληροφορίες για την οικογένειά της, η οποία κινήθηκε νομικά εναντίον της εταιρείας.

Η οικογένεια κατηγορούσε την Caterpillar ως συνεργό στη δολοφονία της Ρέιτσελ και ως συνένοχο σε εγκλήματα πολέμου καθώς υποστήριζε ότι η εταιρεία γνώριζε πως όταν πουλάει βαρέα οχήματα στο Ισραήλ γνωρίζει ότι θα χρησιμοποιηθούν στις κατεδαφίσεις κατοικιών Παλαιστινίων.

Η υπόθεση τέθηκε στο αρχείο το 2007, καθώς το δικαστήριο που την εξέταζε δήλωσε αναρμόδιο να λάβει απόφαση.

Ωστόσο, εννέα μέρες μετά, η μητέρα της Ρέιτσελ Κόρι, Σίντι, είχε τηλεδιάσκεψη με 70 μέλη του κινήματος που υποστήριζε την αγωγή της οικογένειας και η C2i απέκτησε όλες τις σημειώσεις της συζήτησης.

Στο έγγραφο που διέρρευσε περιγράφει με λεπτομέρειες τι συζητήθηκε, τι ακριβώς είπε η Σίντι Κόρι, αλλά και τα υπόλοιπα βήματα της εκστρατείας, όπως αυτά συζητήθηκαν στην τηλεδιάσκεψη.

Όπως αποδείχθηκε, μεταξύ των ατόμων που συμμετείχαν, μέσω ενός αριθμού τηλεφώνου εύκολα προσβάσιμου σε οποιονδήποτε ενδιαφερόταν να τον μάθει, υπήρξαν και κάποιοι που δρούσαν για λογαριασμό της C2i.

Πάντως η Caterpillar εμφανίζεται και σε άλλα έγγραφα, σύμφωνα με τα οποία το 2005 πλήρωνε την εταιρεία Inkerman Group για να συγκεντρώνει πληροφορίες για επικείμενες διαδηλώσεις οι οποίες χαρακτηρίστηκαν «απειλή» για την «οικονομική ευμάρεια» των επιχειρήσεων.

Σύμφωνα με τον Guardian, η Caterpillar αρνήθηκε να απαντήσει σε συγκεκριμένες επιχειρήσεις λέγοντας ότι «δεν δίνει στοιχεία για τις σχέσεις της με τους προμηθευτές και εξωτερικούς συνεργάτες της» και όταν συνεργάζονται «οφείλουν αυτές οι συνεργαζόμενες εταιρείες να δρουν με νόμιμο τρόπο και σύμφωνα με τις αξίες μας».

Τα στοιχεία που διέρρευσαν από την Inkerman δείχνουν επίσης ότι παρακολουθούσε και υπέκλεπτε στοιχεία (τηλεφωνήματα και μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου) για τις κινητοποιήσεις ενάντια στην τοποθέτηση κεραιών. Η Inkerman αρνήθηκε να σχολιάσει αλλά και να δώσει στοιχεία για τους συνεργάτες της.

Επίσης, τα στοιχεία δείχνουν ότι μεταξύ των κινημάτων που παρακολουθούσε η C2i ήταν οι Greenpeace, η οργάνωση «Friends of the Earth», τοπικά περιβαλλοντικά κινήματα στην Οξφόρδη και άλλα.

Εκτός όμως την Τράπεζα της Σκοτίας, την British Airways και την Porsche, το 2008 η C2i φαίνεται ότι προσελήφθη από την εταιρεία ακινήτων του νυν προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος ήθελε να αγοράσει και να χτίσει ξενοδοχεία σε προστατευόμενη περιοχή στη Σκοτία, αλλά η επένδυσή του «απειλούνταν» από οικολογικές οργανώσεις.

Ούτε η εταιρεία του Τραμπ ούτε η C2i σχολίασαν την πληροφορία.

Η C2i πλέον έχει αλλάξει όνομα και ιδιοκτήτη, κάποιον Τζάστιν Κινγκ, ο οποίος είναι πρώην πιλότος των ειδικών δυνάμεων και έχει ειδίκευση στις παρακολουθήσεις και την αντικατασκοπεία.

Πηγή: Εφημερίδα των Συντακτών