Πρόκειται για την πιο διαδεδομένη θεωρία συνωμοσίας, σύμφωνα με την οποία οι Illuminati υποτίθεται ότι προσπαθούν να δημιουργήσουν μυστικά τη νέα παγκόσμια τάξη πραγμάτων.

Ads

Η παράνοια ξεκίνησε με ένα παιχνιδιάρικο αφήγημα τη δεκαετία του ’60.

Αλλά όπως γράφει το BBC, αυτό που επί της ουσίας μας δείχνει η ιστορία αυτή, είναι το πόσο έτοιμοι τελικά είμαστε να πιστέψουμε ό,τι διαβάζουμε και ό,τι ακούμε. Τι μπορεί να αποκαλύψει το μύθευμα των Illuminati για τα fake news και τις ιστορίες που συνεχίζουν να μας επηρεάζουν;

Οι Πεφωτισμένοι ήταν μια μυστική οργάνωση που ιδρύθηκε το 1776 από τον  καθηγητή εκκλησιαστικού δικαίου και καθηγητή πρακτικής φιλοσοφίας, Ανταμ Βαϊσχάουπτ στη Βαυαρία. Η οργάνωση προσέγγισε τους Ελευθεροτέκτονες στα τέλη του 18ου αιώνα, μέχρι που μετά πολλών επεισοδίων, τέθηκε σταδιακά εκτός νόμου, οπότε ξεθώριασε και διαλύθηκε.

Ads

Όλα αυτά μέχρι τη δεκαετία του 60. Γιατί όσα ακούγονται σήμερα για τους Illuminati μόλις και μετά βίας έχουν σχέση με τη μυστική εκείνη οργάνωση του 18ου αιώνα.

Σύμφωνα με τον συγγραφέα και ραδιοφωνικό παραγωγό David Bramwell (BBC Radio 3 και Radio 4), έναν άνθρωπο που έχει αφιερώσει χρόνο προκειμένου να τεκμηριώσει την προέλευση του μυθεύματος, η σύγχρονη ενσάρκωση του «μύθου» ξεκίνησε όταν στο «καλοκαίρι της αγάπης» -στην καρδιά του κινήματος της αντικουλτούρας, του LSD και της λατρείας των χίπις για τις ανατολικές φιλοσοφίες- κυκλοφόρησε ένα εντελώς αυθαίρετο, μικρής έκτασης (τυπωμένο) κείμενο με τίτλο «Principia Discordia» (η λέξη Discordia είναι λατινική, πρόκειται για τη ρωμαϊκή εκδοχή της αρχαίας ελληνικής θεάς Έριδος).

Ήταν ένα κείμενο – παρωδία, για μια «πίστη» – παρωδία, το Discordianism, στο οποίοι οι ενθουσιώδεις αναρχικοί και στοχαστές μιλούσαν για τη λατρεία της Έριδος, θεάς της σύγκρουσης και εν τέλει του χάους. Στην πραγματικότητα, το κίνημα των Discordian το μόνο που ήθελε ήταν να πυροδοτήσει την πολιτική ανυπακοή, τις φάρσες και τα hoaxes. Το κείμενο αυτό καθαυτό δεν ήταν τίποτα παραπάνω από μία «διανοητική περιπλάνηση» της αντικουλτούρας, με βάση το «δόγμα» ότι τέτοιου τύπου αναζητήσεις θα μπορούσαν να επιφέρουν την κοινωνική αλλαγή, αναγκάζοντας τους ανθρώπους να αμφισβητήσουν τις παραμέτρους της τρέχουσας πραγματικότητας.

Κατά τύχη

Σύμφωνα με τον Bramwell, ένας από τους συγγραφείς του Principia Discordia, ο Kerry Thornley «αποφάσισε ότι ο κόσμος είχε γίνει υπερβολικά αυταρχικός, πολύ σφιχτός, πολύ κλειστός, πολύ ελεγχόμενος».

Μόνο που ο Kerry Thornley με τη συνδρομή ενός φίλου του, του Robert Anton Wilson -δημοσιογράφου εκείνη την εποχή στο Playboy- αποφάσισε να το τραβήξει. Ήθελαν να ταρακουνήσουν τα πράγματα και «ο τρόπος για να γίνει αυτό ήταν μέσω της παραπληροφόρησης και της μέγιστης δυνατής διάδοσης της -μέσα από την αντικουλτούρα, τα μέσα ενημέρωσης, με οποιοδήποτε τρόπο. Οπότε και αποφάσισαν ότι θα το κάνουν διαδίδοντας για αρχή ιστορίες για τους Illuminati».

Ο Wilson και ο Thornley άρχισαν να στέλνουν στο περιοδικό ψεύτικες επιστολές -υποτίθεται από αναγνώστες- για τη μυστική οργάνωση των Illuminati. Στη συνέχεια έστελναν άλλες επιστολές για να αντικρούσουν τα γράμματα που οι ίδιοι είχαν μόλις γράψει.

image
Η κινηματογραφική μεταφορά του μπεστ σέλερ «Αγγελοι και Δαίμονες» του Νταν Μπράουν με θέμα τη μυστική αδελφότητα των Illuminati, θανάσιμου εχθρού της Καθολικής Εκκλησίας

Η βασική ιδέα πίσω από αυτό ήταν ότι όταν δώσεις πολλές αντίθετες απόψεις για μια ιστορία, θεωρητικά τουλάχιστον, το κοινό αρχίζει να βλέπει διαφορετικά τα πράγματα και να αναρωτιέται. «Μπορώ να εμπιστευθώ τον τρόπο με τον οποίον μου παρουσιάζουν την πληροφορία;» λέει ο Bramwell, εξηγώντας ωστόσο ότι, ο τρόπος που διάλεξαν για να «ξυπνήσουν τους ανθρώπους» δεν λειτούργησε όπως ήλπιζαν.

Η πιο διαδεδομένη θεωρία συνωμοσίας

Η χαοτική ιστορία γύρω από τον μύθο των Illuminati όντως διαδόθηκε και ο Wilson μαζί με έναν άλλο δημοσιογράφο του Playboy, έγραψαν το έργο «The Illuminatus! Trilogy», το οποίο αποδίδει στους Illuminati «συγκαλύψεις» σημαντικών γεγονότων  της σύγχρονης ιστορίας, όπως η δολοφονία του Αμερικανού προέδρου Τζον Φ. Κένεντι. Τα τρία βιβλία γνώρισαν τόση επιτυχία ώστε διασκευάστηκαν για το θέατρο. Το μύθευμα συντηρήθηκε με διάφορους τρόπους -το 1975 κυκλοφόρησε μέχρι και επιτραπέζιο παιχνίδι με θέμα τους Illuminati.

image

Σήμερα είναι μία από τις πιο διαδεδομένες θεωρίες συνωμοσίας, σε τέτοιο βαθμό μάλιστα, ώστε ακόμη και σταρ της μουσικής βιομηχανίας, όπως η Μπιγιονσέ και ο Jay-Z συνηθίζουν να σχηματίζουν επί σκηνής με τα χέρια τους το τρίγωνο – σύμβολο των Illuminati. Η συμβολή του διαδικτύου στη διάδοση των πάσης φύσεως μυθευμάτων είναι εννοείται, καθοριστική, πολύ περισσότερο από ό,τι επέτρεπαν οι συνθήκες και τα μέσα της δεκαετίας του ’60.

Το γεγονός ότι ζούμε σε έναν κόσμο γεμάτο από θεωρίες συνωμοσίας και -πολύ πιο σημαντικό- από ανθρώπους που τις πιστεύουν καταγράφηκε σε έρευνα πολιτικών επιστημόνων του 2015 η οποία αποκάλυψε ότι οι μισοί Αμερικανοί πιστεύουν τουλάχιστον σε μία θεωρία συνωμοσίας -από τους Illuminati, μέχρι την ευρέως διαδομένη πεποίθηση (μεταξύ των Αμερικανών) ότι η 11η Σεπτεμβρίου ήταν «inside job», εσωτερική υπόθεση που έφερε εις πέρας η αμερικανική υπηρεσία πληροφοριών.

Ποιοί πιστεύουν τις θεωρίες συνωμοσίας

Ποιο είναι το προφίλ των ανθρώπων που πιστεύουν στις θεωρίες συνωμοσίας; «Οι απόψεις στο ερώτημα είναι διαφορετικές, χωρίς αυτό να σημαίνει απαραίτητα ότι η μία αποκλείει την άλλη. Συνεπώς, η απλούστερη εξήγηση είναι ότι οι άνθρωποι που πιστεύουν στις θεωρίες συνωμοσίας πάσχουν από κάποιας μορφής ψυχοπαθολογία» λέει ο Viren Swami, καθηγητής Κοινωνικής Ψυχολογίας στο Anglia Ruskin University.

image
Οι λάτρεις των θεωριών συνωμοσίας βλέπουν «σημάδια» της επιρροής των Illuminati στο αμερικανικό χαρτονόμισμα

Ένα άλλο συμπέρασμα στο οποίο κατέληξαν οι ερευνητές είναι ότι οι θεωρίες αυτές μπορούν να παράξουν ορθολογικούς τρόπους κατανόησης των γεγονότων που προκαλούν σύγχυση ή, απειλούν την αυτοεκτίμηση. «Σου δίνουν μία πολύ απλή εξήγηση» λέει ο Swam, η έρευνα του οποίου το 2016 έδειξε ότι αυτοί που πιστεύουν στις θεωρίες συνωμοσίας είναι πολύ πιθανό να υποφέρουν από κρίσεις άγχους. Άλλοι ψυχολόγοι ανακάλυψαν επίσης ότι, τα άτομα υψηλού μορφωτικού επιπέδου είναι μάλλον απίθανο να πιστεύουν σε θεωρίες συνωμοσίας.

Η σκοτεινή εικόνα της σύγχρονης Αμερικής έδειξε στον Viren Swami και μία αλλαγή η οποία αφορά το ποιος προωθεί το «υλικό» αυτό. «Ιδιαίτερα στη Νότια Ασία, οι θεωρίες συνωμοσίας αποτελούν μηχανισμό με τον οποίον οι κυβερνήσεις ελέγχουν τους πολίτες. Στη Δύση, είναι τυπικά το αντίθετο. Οι θεωρίες συνωμοσίας απευθύνονται σε άτομα που δεν έχουν δύναμη και είναι ακριβώς η έλλειψη δύναμης που δημιουργεί θεωρίες συνωμοσίας  -σαν ένας τρόπος αμφισβήτησης της εξουσίας […]».

Μπορείτε να διαβάσετε σχετικά:
Illuminati: Αποδείξεις για την συνομωσία του Τζον Ρόμπισον
Τα απόκρυφα των Illuminati του Νταν Μπέρσταϊν
Άγγελοι και Δαίνομες του Νταν Μπράουν

Η μεγάλη αλλαγή: Τραμπ

«Το σημείο καμπής, η μεγάλη αλλαγή αφορά το γεγονός ότι τώρα οι πολιτικοί, ιδιαίτερα ο Τραμπ, άρχισαν να χρησιμοποιούν τις θεωρίες συνωμ0σίας προς ίδιον όφελος». Ο 45ος πρόεδρος των ΗΠΑ υπήρξε διαβόητος «birther», καθώς στην προεκλογική του εκστρατεία αμφισβητούσε συνεχώς το γεγονός ότι ο προκάτοχος του, Μπαράκ Ομπάμα γεννήθηκε στη Χαβάη, ενώ επίσης, κατηγόρησε μετά τις εκλογές του 2016 πολλές αμερικανικές πολιτείες για νοθεία.

image

Θα μπορούσε να επηρεάσει μακροπρόθεσμα  την πολιτική αυτή η μετατόπιση του κέντρου βάρους των θεωριών συνωμοσίας; «Εάν οι άνθρωποι αρχίζουν να πιστεύουν στις θεωρίες συνωμοσίας θα απομακρυνθούν από την πολιτική. Θεωρώ ότι είναι πολύ πιθανό να στραφούν σε πολιτικές του περιθωρίου. Όπως επίσης, να υιοθετήσουν ρατσιστικές, ξενοφοβικές, εξτρεμιστικές απόψεις» λέει ο Swami.

Η ιδέα μίας μυστικής οργάνωσης που παραμένει ανέγγιχτη, ακούγεται ενδιαφέρουσα σε ανθρώπους οι οποίοι νιώθουν ανίσχυροι, που έχουν την αίσθηση ότι έχουν μείνει πίσω. Ο Τραμπ δήλωνε ότι ήθελε να εκπροσωπήσει στην Ουάσιγκτον αυτούς ακριβώς τους ανθρώπους, της κάποτε δυνατής αμερικανικής βιομηχανικής ενδοχώρας. Με τη διαφορά ότι αντί να νιώθουν καλύτερα που ένας μη πολιτικός, όπως εκείνοι, είναι στον Λευκό Οίκο, όπως όλα δείχνουν είναι περισσότερο παρά ποτέ αδύναμοι και ευάλωτοι σε πάσης φύσεως θεωρίες συνωμοσίας.

«Αν ο Wilson ζούσε σήμερα, θα ήταν χαρούμενος, αλλά και σοκαρισμένος» λέει ο David Bramwell, ο οποίος ελπίζει ότι εάν οι άνθρωποι αγωνιστούν ενάντια στα fake news και την προπαγάνδα, κάπου ανάμεσα στα διαδικτυακά φόρουμ, την ποπ κουλτούρα, τη φαντασία που είναι συνυφασμένη με την ανθρώπινη φύση, αλλά και την αποφασιστικότητα να τσεκάρουμε τα γεγονότα, οι θεωρίες συνωμοσίας, όπως στην περίπτωση των Illuminati θα καταρριφθούν για πάντα.