Οι X-Men έχουν παλέψει με κακούς μεταλλαγμένους, με δολοφονικά ρομπότ, με εξωγήινους και πολλά άλλα δεινά που επιβουλεύονται τον πλανήτη μας. Τώρα από ότι φαίνεται μπαίνουν και στην… πολιτική!

Ads

Η Ινδονησία δοκιμάζεται από σοβαρή πολιτική κρίση το τελευταίο διάστημα καθώς ο πρώτος εδώ και 50 χρόνια χριστιανός κυβερνήτης της Τζακάρτα, ο Basuki Tjahaja Purnama, δικάζεται για βλασφημία την ώρα που τρέχει και ο τελευταίος μήνας της προεκλογικής περιόδου.

Ταυτόχρονα, η Marvel θέλοντας να δώσει ξανά πνοή στο μεγαλύτερό της franchise, τους X-Men, εξέδωσε τo πρώτο τεύχος της νέας σειράς X-Men Gold. Κατά την παραγωγή, χρησιμοποιήθηκαν σκίτσα του εξωτερικού συνεργάτη της εταιρείας και Ινδονήσιου, Ardian Syaf, που είναι μουσουλμάνος.

image

Ads

Από χρήστες των social media, που πήραν στα χέρια τους το τεύχος, όμως, υπήρξαν έντονες αντιδράσεις. Συγκεκριμένα υποστήριζαν πως τα σκίτσα «διέσπειραν αισθήματα μίσους», ενώ κάποιοι διέκριναν ακόμη και «αντισημιτισμό», τονίζοντας ότι είναι ευθύ χτύπημα κατά του κυβερνήτη.

Ο σκιτσογράφος μίλησε στα ινδονησιακά μίντια λέγοντας πως ενώ όντως η δουλειά του έχει πολιτική τοποθέτηση, σε καμία περίπτωση δεν επιχείρησε να διασπείρει μίσος.

Τα επίμαχα σημεία των σκίτσων που προκάλεσαν τις αντιδράσεις για έμμεση εμπλοκή στην πολιτική, ήταν δυο:

• Ένας μεταλλικός Ρώσος μεταλλαγμένος Κολοσσός, που φορά ένα φαινομενικά αθώο μπλουζάκι κατά τη διάρκεια ενός αγώνα μπέιζμπολ.

image

Η μπλούζα γράφει «QS 5:51». Ο αντίστοιχος στίχος στο Κοράνι από κάποιους ερμηνεύεται ότι οι μουσουλμάνοι δεν θα πρέπει να δέχονται ως ηγέτες τους Εβραίους και Χριστιανούς. Ο αριθμός 51, μάλιστα, εμφανίζεται και αλλού στο τεύχος, εντείνοντας τις υποψίες του αναγνωστικού κοινού.

Η υπόθεση της δίκης περί βλασφημίας κατά του κυβερνήτη έχει ως κεντρικό σημείο αυτό ακριβώς το πεδίο του Κορανίου, το οποίο είχε χρησιμοποιήσει ο Purnama σε μια πολιτική του εκδήλωση ερμηνεύοντάς το «λανθασμένα». Εάν καταδικαστεί μπορεί να βρεθεί αντιμέτωπος με έως και 5 χρόνια φυλάκιση.

• H αρχηγός των X-Men, Kitty Pryde, βρίσκεται μπροστά από ένα πλήθος και τους μιλάει. Στον τοίχο από πίσω φαίνεται ο αριθμός «212». Πολλοί αναγνώστες διέκριναν σε αυτό τον αριθμό την ημερομηνία που έγινε η μεγαλύτερη στα χρονικά πορεία διαμαρτυρίας που οργάνωσαν σκληροπυρηνικοί Μουσουλμάνοι κατά του κυβερνήτη (2 Δεκεμβρίου). Ο σκιτσογράφος είχε δηλώσει πως συμμετείχε στην διαμαρτυρία.

image

Η Marvel ως απάντηση στις κριτικές ανακοίνωσε ότι θα αφαιρέσει τα επίμαχα σκίτσα. «Δεν γνωρίζαμε τα κρυφά μηνύματα των εικόνων. Οι απόψεις αυτές δεν απηχούν τις απόψεις του κειμενογράφου, των επιμελητών και της Marvel. Μάλιστα, είναι σε απόλυτη αντιδιαστολή με τα όσα αντιπροσωπεύουν οι X-Men από τη δημιουργία τους». Η ομάδα των μεταλλαγμένων πολεμά τη μισαλλοδοξία και παλεύει για ισότητα και ειρήνη ανάμεσα στους ανθρώπους. Τέλος, η εταιρεία τόνισε ότι θα αναθεωρήσει τη σχέση της με τον συγκεκριμένο σκιτσογράφο.

Ο Syaf από την πλευρά του έγραψε στα social media μετά την ανακοίνωση της εταιρείας, ότι  δέχθηκε κριτική από «ανθρώπους που δεν τον γνωρίζουν. Η καριέρα μου τελείωσε. Είναι συνέπεια των πράξεών μου. Ας τελειώσει η κοροϊδία, η αψιμαχία και το μίσος. Συγγνώμη για την αναστάτωση. Αντίο. Μακάρι ο Θεός να είναι μαζί σας». «Κανείς δε χρειάζεται να σε ξέρει», «Κράτα τη μισαλλοδοξία σου έξω από τη Marvel», ήταν οι απαντήσεις που πήρε.

Από την πλευρά της η επίσης σκιτσογράφος της εταιρείας, G. Willow Wilson, δημιουργός της σειράς Ms. Marvel, στην οποία πρωταγωνιστεί μια έφηβη Αμερικανίδα μουσουλμάνα, άσκησε δριμεία κριτική στον Syaf και τις απόψεις του. Συγκεκριμένα σε άρθρο της έγραψε ότι εκτός των άλλων με αυτό που έκανε θέτει σε κίνδυνο τους μουσουλμάνους εργαζόμενους της Marvel. «Το μόνο που έχω να σου πω, Ardian Syaf, είναι κράτα την φιλοσοφία-σκουπίδι σου για τον εαυτό σου», έγραψε.