Οι εκλογές στην Τουρκία συνεχίζουν να απασχολούν, όπως συμβαίνει για εβδομάδες, το σύνολο των διεθνών ΜΜΕ, τα οποία έκαναν λόγο για «ιστορική» αναμέτρηση. Μετά την ολοκλήρωση της ψηφοφορίας, ο διεθνής Τύπος επιχειρεί να καταγράψει τις εξελίξεις και να ερμηνεύσει την κατάσταση, με πολλούς αναλυτές να προειδοποιούν για τον κίνδυνο «χάους» με τα αποτελέσματα.

Ads

Σημειώνεται ότι με καταμετρημένο σχεδόν το 100% των ψήφων, ο νυν πρόεδρος Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν συγκέντρωσε 49,24% παίρνοντας πάνω από 26 εκατομμύρια ψήφους, αφήνοντας πίσω του τον Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου της συμμαχίας των έξι της αντιπολίτευσης, με 45,06% και σχεδόν 23,9 εκατομμύρια ψήφους.

To Politico στέκεται στην ευδιαθεσία του Ερντογάν που με χαμόγελα και τραγούδια δήλωσε ενώπιον των οπαδών του έτοιμος για την νίκη στον δεύτερο γύρο. Τονίζει επίσης την απογοήτευση στην πλευρά της αντιπολίτευσης που έβλεπε τις δημοσκοπήσεις να δίνουν στον Κιλιτσντάρογλου πρωτιά και πιθανή επικράτηση από τον πρώτο γύρο. «Κάποιοι είναι στις κουζίνες τους, εμείς στα μπαλκόνια» είπε ο Ερντογάν ειρωνευόμενος ένα από τα προεκλογικά σποτ του κύριου αντιπάλου του, που γυρίστηκε στην κατοικία του. Η απάντηση του Κιλιτσντάρογλου ήταν άμεση: «οι εκλογές δεν κερδίζονται στα μπαλκόνια … θα κερδίσουμε σίγουρα στο δεύτερο γύρο».

Το πρακτορείο Reuters υπογραμμίζει ότι θα κριθεί σε δεύτερο γύρο, στις 28 Μαΐου, το αν η Άγκυρα θα συνεχίσει στην αυταρχική πορεία που την οδήγησε ο Ερντογάν ή θα κάνει με τον Κιλιτσντάρογλου στροφή προς έναν δρόμο πιο αστικό και δημοκρατικό. Ταυτόχρονα, σημειώνει ότι κλειδί για την τελική απόφαση των πολιτών είναι η τεράστια αύξηση του κόστους διαβίωσης, με καλπάζουσα ακρίβεια και καθίζηση της αξίας της τουρκικής λίρας. Στο κάδρο μπαίνουν επίσης οι προσπάθειες Ερντογάν να κάνει την Τουρκία περιφερειακό «παίκτη» στη διεθνή διπλωματία ισορροπώντας μεταξύ Δύσης-ΝΑΤΟ από τη μία και Ρωσίας-Κίνας από την άλλη.

Ads

Το BBC σημειώνει ότι η Τουρκία οδηγείται σε δεύτερο γύρο με τον Ερντογάν στην πρώτη θέση, κόντρα στις δημοσκοπήσεις και στην πιο οριακή εκλογική αναμέτρηση εδώ και δεακετίες. Υπογραμμίζει παράλληλα την δήλωση Ερντογάν ότι είναι εφικτό με την πλήρη ενσωμάτωση όλων των αποτελεσμάτων να ξεπεράσει το 50% και να διατηρήσει την προεδρία από τον πρώτο γύρο.
Η γαλλική Le Monde υπογραμμίζει την ανακούφιση στο στρατόπεδο Ερντογάν που είναι διάχυτη, για το ότι απεφεύχθη μία ήττα στον πρώτο γύρο. Η αποτυχία μίας τρίτης συνεχούς εκλογής από την πρώτη Κυριακή δεν δείχνει να στεναχώρησε κανέναν ειδικά στην τουρκική ενδοχώρα όπου και είναι μεγαλύτερη η υποστήριξη στον Ερντογάν.

«Τεράστια διαμάχη με τους πρώτους αριθμούς! Ερντογάν ή Κιλιτσντάρογλου;». Με αυτόν τον τίτλο η ταμπλόιντ Bild αναφέρθηκε στη συγκεχυμένη κατάσταση μετά την ανακοίνωση των πρώτων αποτελεσμάτων. Η Frankfurter Allgemeine Zeitung επισήμανε πως «οι προεδρικές εκλογές στην Τουρκία εξελίσσονται σε πόλεμο νεύρων» και ότι «σε προηγούμενες εκλογές το πρακτορείο Anadolu είχε κατηγορηθεί ότι αρχικά μετέδιδε επιλεκτικά στοιχεία από προπύργια του AKP προκειμένου να παρουσιάσει πρόωρα τον πρόεδρο ως νικητή, ενώ τα τελικά αποτελέσματα ήταν πολύ χαμηλότερα».

«Ένα πράγμα είναι ξεκάθαρο: Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δεν κέρδισε τις προεδρικές εκλογές. Το μετέδωσε ακόμη και το κρατικό πρακτορείο Anadolu, τους αριθμούς του οποίου αμφισβητεί η αντιπολίτευση», κατέγραψε η Süddeutsche Zeitung.

«Πόλεμο νεύρων για την εξουσία» είδε και το περιοδικό Der Spiegel που περιέγραψε ως «αφόρητο θρίλερ για τα 84 εκατομμύρια των Τούρκων» την εξέλιξη της καταμέτρησης. «Πολλά είχαν ειπωθεί πριν από αυτή την Κυριακή για τις μοιραίες εκλογές που περίμεναν τη χώρα, για την αμφίρροπη κούρσα μεταξύ του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και του Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, την πιο αμφίρροπη από τότε που ο Ερντογάν ανέλαβε την εξουσία πριν από 20 χρόνια».

Ο ιδιωτικός ειδησεογραφικός σταθμός n-tv σε ρεπορτάζ του από την Τουρκία σημειώνει ότι η προεκλογική εκστρατεία «έγινε σε τεταμένη ατμόσφαιρα και θεωρήθηκε άδικη, κυρίως λόγω της ανώτερης εξουσίας των μέσων ενημέρωσης της κυβέρνησης (…) Ο Ερντογάν υποσχέθηκε μεταξύ άλλων αύξηση των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων και επιπλέον επενδύσεις στην αμυντική βιομηχανία. Διεξήγαγε επιθετική εκστρατεία, αποκαλώντας την αντιπολίτευση ‘τρομοκράτες’».

Στο ρεπορτάζ του πρώτου καναλιού της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης σημειώνεται πως ο πρόεδρος Ερντογάν «έχει μεγαλύτερη εξουσία από ποτέ» και μπορεί σε μεγάλο βαθμό να κυβερνήσει χωρίς το κοινοβούλιο». Οι επικριτές του «φοβούνται ότι η χώρα θα μπορούσε να διολισθήσει τελείως στην απολυταρχία εάν κερδίσει ξανά. Η ψηφοφορία παρακολουθείται στενά και διεθνώς».

Στο δίκτυο RND επισημαίνεται ότι «οι παρατηρητές βλέπουν τις εκλογές ως ίσως την πιο σημαντική απόφαση της Τουρκίας από την ίδρυση της τουρκικής δημοκρατίας πριν από 100 χρόνια. Ο 69χρονος Ερντογάν κυβερνά τη χώρα με ολοένα και πιο αυταρχικό τρόπο τα τελευταία χρόνια (…) και, για πρώτη φορά μετά το 2003, νιώθει ισχυρό αντίθετο άνεμο (…) Η προεκλογική εκστρατεία ήταν εξαιρετικά πολωμένη, την επισκίασαν η βία και η ρητορική μίσους».