Προς ψήφιση τίθεται την Τρίτη στην Πορτογαλία ο προϋπολογισμός λιτότητας που έχει συμφωνηθεί με την τρόικα, εν μέσω κοινωνικών αντιδράσεων αλλά και με ανοιχτό το ενδεχόμενο απόρριψης πολλών μέτρων από το Συνταγματικό Δικαστήριο.

Ads

 
«Χωρίς τον προϋπολογισμό αυτό, η χώρα δεν θα μπορεί να εξετάσει την έξοδο από το πρόγραμμα οικονομικής βοήθειας στην προβλεπόμενη ημερομηνία», τον Ιούνιο του 2014, και να ανακτήσει πλήρη πρόσβαση στις αγορές, επανέλαβε ο πρωθυπουργός Πέδρο Πάσος Κοέλιο.
 
Σημειώνεται πως η πορτογαλική κυβέρνηση εφάρμοσε ένα αυστηρό πρόγραμμα λιτότητα στο πλαίσιο της συμφωνίας δανειοδότησης με την τρόικα, πλήττοντας κυρίως μισθωτούς και συνταξιούχους, με στόχο τη μείωση του δημόσιου ελλείμματος στο 4% το 2014 έναντι 5,5% το 2013.
 
Ωστόσο εμπόδιο στα σχέδια της κυβέρνησης και της τρόικας ενδέχεται να μπει το Συνταγματικό Δικαστήριο το οποίο τις επόμενες ημέρες αναμένεται να αποφανθεί για τη συνταγματικότητα του μέτρου της περικοπής κατά 10% των συντάξεων των δημοσίων υπαλλήλων.
 
Υπενθυμίζεται πως το ανώτατο δικαστήριο της Πορτογαλίας με ανάλογες αποφάσεις στο παρελθόν έχει «κόψει» μνημονιακά μέτρα που προωθούσε η κυβέρνηση της χώρας. Στα τέλη Αυγούστου το Συνταγματικό Δικαστήριο είχε απορρίψει ως αντισυνταγματικές τις απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων μετά από μια περίοδο εργασιακής εφεδρείας.
 
Εν τω μεταξύ το τελευταίο διάστημα οι διαδηλώσεις και οι απεργίες στην Πορτογαλία αυξάνονται με τη συμμετοχή εκπαιδευτικών, ταχυδρομικών, δικαστικών, αστυνομικών και εργαζομένων από άλλους κλάδους. Συλλαλητήριο από τη μεγαλύτερη συνδικαλιστική συνομοσπονδία (CGTP) έχει προγραμματιστεί και για την Τρίτη έξω από το κοινοβούλιο κατά τη διάρκεια της ψήφισης του προϋπολογισμού.