Μέχρι το τέλος το έτους η Πορτογαλία θα προχωρήσει σε μια σειρά ιδιωτικοποιήσεων, που θα συμπεριλαμβάνουν την TAP, τις πορτογαλικές αερογραμμές, την κρατική ραδιοτηλεόραση (RTP), και την εταιρία που διαχειρίζεται τα αεροδρόμια την ANA. Η κυβέρνηση στην Λισαβόνα αναμένεται να τελειοποιήσει το πρόγραμμα της ιδιωτικοποίησης των ναυπηγείων, Βιάνα δο Καστέλο, όταν θα αποφασίσει σε ποιον θα το δώσει. Οι δυο όμιλοι που ενδιαφέρονται είναι ο βραζιλιάνικος, Ρίο Νάβε, και ο ρωσικός RSI Trading.

Ads

 
Ένας αγοραστής μόνο, ο Χέρμαν Εφρόμοβιτς, με καταγωγή από την Κολομβία και την Βραζιλία, έχει προσφέρει 350 εκατομμύρια ευρώ για την TAP, η οποία έχει χρέος 1,2 δις ευρώ. Το πορτογαλικό κράτος, που θα κρατήσει μόνο ένα 10% των χρημάτων αυτών, θα ανακοινώσει στα τέλη Δεκεμβρίου την επιλογή της για τον αγοραστή.
 
Πάνω σε αυτό το θέμα ο διευθυντής της Jornal de Negocios, Πέδρο Σάντος Γκουρέιρο, γράφει ότι «το κράτος έχει πέσει σε μια παγίδα: μόνο ένας ενδιαφερόμενος και καθόλου χρόνος για βελτίωση της κατάστασης.[…] Όλα τα χρήματα του Εφρόμοβιτς θα ξοδευτούν εντός της TAP. […]. Το κράτος που παραχωρεί την εταιρία θα πάρει πίσω από ελάχιστα έως τίποτα».  
 
Ο αγώνας μεταξύ τεσσάρων ανταγωνιστικών συμφερόντων που παλεύουν να αποκτήσουν τα Πορτογαλικά Αεροδρόμια (ANA), είναι εξίσου αντιφατικός. «Η γαλλική Vinci προσέφερε 3 δις ευρώ», γράφει η Jornal de Negocios.
 
Όπως εξηγεί το εθνικό δίκτυο, Expresso, η κυβέρνηση έχει τρία σχέδια για την RTP:  να λειτουργεί σαν απόλυτα ιδιωτική. Να ιδιωτικοποιήσει το 49% του κεφαλαίου μαζί με την παροχή εγγύησης ότι η διοίκηση θα συνεργαστεί πλήρως με τους ιδιώτες. Να την αναδιαρθρώσει. Η κυβέρνηση φαίνεται να προτιμά την ιδιωτικοποίηση και δηλώνει εβδομαδιαίως ότι η πώληση θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του έτους. Μέχρι σήμερα, ο μόνος πιθανός αγοραστής είναι ο όμιλος Newshold από την Ανγκόλα, ο οποίος εκδίδει την πορτογαλική εβδομαδιαία εφημερίδα Sol και είναι μέτοχος στον Όμιλο ΜΜΕ Κοφίνα.
 
Τον Δεκέμβριο του 2011 η πορτογαλική κυβέρνηση πούλησε το πολυμετοχικό της πακέτο στην εταιρία ηλεκτρισμού της χώρας (EDP), στην κινεζική δημόσια εταιρία Three Gorges για 2,7 δις ευρώ.