Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο δήλωσε σε έκτακτη συνεδρίαση των επικεφαλής των ουκρανικών δυνάμεων ασφαλείας ότι «επιβεβαιώθηκαν πληροφορίες ότι αξιωματικοί του ρωσικού επιτελείου παίρνουν μέρος σε στρατιωτικές επιχειρήσεις εναντίον των ουκρανικών δυνάμεων».

Ads

Ο Ποροσένκο, ο οποίος είχε καταγγείλει την Κυριακή ότι βαρύς στρατιωτικός εξοπλισμός μεταφέρεται από τη Ρωσία στην ανατολική Ουκρανία, δήλωσε σήμερα ότι οι ουκρανικές δυνάμεις δέχονται τώρα επιθέσεις από νέο ρωσικό πυραυλικό σύστημα και ότι έχουν αλλάξει τακτική στα σύνορα, αν και δεν έκανε γνωστές λεπτομέρειες.

Την ίδια στιγμή, φιλορώσοι αυτονομιστές στην ανατολική Ουκρανία κατέρριψαν ένα μεταγωγικό στρατιωτικό αεροσκάφος τύπου AN-26, σύμφωνα με τον υπουργό Άμυνας της χώρας, στρατηγό Βαλερί Χελετέι. Μέλη του πληρώματος πρόλαβαν να πηδήξουν με αλεξίπτωτο, ενώ δεν υπάρχουν αναφορές για θύματα.

Το αεροσκάφος συμμετείχε στις επιχειρήσεις ενάντια στους φιλορώσους και σύμφωνα με τις ουκρανικές αρχές, ο πύραυλος από τον οποίο καταρρίφθηκε εκτοξεύθηκε πιθανότατα από ρωσικό έδαφος.

Ads

Νωρίτερα, στρατιωτικός εκπρόσωπος του Κιέβου δήλωσε πως η Ρωσία ενισχύει τις δυνάμεις της στα σύνορά της με την Ουκρανία και οι αποσχιστές, υποστηριζόμενοι από Ρώσους «μισθοφόρους», πυροβολούν εναντίον ουκρανών μεθοριακών φρουρών σε μια προσπάθεια να φέρουν τεθωρακισμένα οχήματα στη χώρα.

Παράλληλα, το Πρώτο Κανάλι της ρωσικής τηλεόρασης δέχθηκε σφοδρές επικρίσεις καθώς κατηγορείται ότι εμπλέκεται σε εκστρατεία παραπληροφόρησης μετά τη μετάδοση ρεπορτάζ στο οποίο μια γυναίκα που εμφανίζεται ως Ουκρανή πρόσφυγας δηλώνει ότι οι ουκρανικές δυνάμεις «σταύρωσαν» δημοσίως ένα παιδί στο Σλαβιάνσκ. Η γυναίκα ισχυρίστηκε ότι το συμβάν έλαβε χώρα στην κεντρική πλατεία του Σλοβιάνσκ «μπροστά σε γυναίκες, κορίτσια και ηλικιωμένους», αφού τα ουκρανικά στρατεύματα ανακατέλαβαν το πρώην προπύργιο των φιλορώσων αποσχιστών ανταρτών. Παρόλα αυτά το ρεπορτάζ δεν ανέφερε σαφή στοιχεία όσον αφορά το μέρος και την ημερομηνία του γεγονότος. 

Σε κάθε περίπτωση οι υπουργοί Εξωτερικών της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ρωσίας και της Ουκρανίας είχαν τηλεφωνική επικοινωνία σήμερα προκειμένου να προωθηθεί μια κατεύθυνση προς λύση της κρίσης. Στην επικοινωνία αποφασίστηκε η διπλωματική «Ομάδα Επαφής» για την ουκρανική κρίση να συνομιλήσει με τους φιλορώσους αποσχιστές μέσω βιντεοδιάσκεψης την Τρίτη και να έχει μια διά ζώσης συνάντηση με εκπροσώπους τους σύντομα. Στην Ομάδα συμμετέχουν η Ρωσία, η Ουκρανία και ο Οργανισμός για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ).