Ο Μπόρις Νεμτσόφ, ηγέτης της αντιπολίτευσης στη Ρωσία που δολοφονήθηκε την Παρασκευή το βράδυ έξω από το Κρεμλίνο, σχεδίαζε να δώσει στη δημοσιότητα αποδείξεις της εμπλοκής της Ρωσίας στη σύρραξη στην ανατολική Ουκρανία, όπως ισχυρίστηκε ο πρόεδρος της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο.

Ads

Σύμφωνα με τον Ποροσένκο, ο ίδιος ο Νεμτσόφ του είχε πει πριν από δύο εβδομάδες πως διέθετε αποδείξεις για το ρολο της Ρωσίας στις ένοπλες συγκρούσεις στην ανατολική Ουκρανία, μεταξύ του ουκρανικού στρατού και των αυτονομιστών, και πως σκόπευε να τις δημοσιοποιήσει. «Ο ίδιος ισχυριζόταν ότι θα δημοσιοποιούσε πειστικές αποδείξεις της εμπλοκής των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων στην Ουκρανίας. Φοβόταν πολύ ότι κάποιος θα το έκανε. Τον σκότωσαν» υπογράμμισε ο Ποροσένκο σε δηλώσεις που έκανε σε τηλεοπτικά δίκτυα κατά τη διάρκεια μιας επίσκεψης στην πόλη Βινίτσια. Για την Κυριακή έχει προγραμματιστεί συγκέντρωση στη μνήμη του Μπορίς Νεμτσόφ. Σύσσωμη η διεθνής κοινότητα καταδίκασε τη δολοφονία. ΗΠΑ και Ευρώπη ζητούν την άμεση διερεύνηση της υπόθεσης με διαφάνεια.

Από την πλευρά της η Μόσχα κάνει λόγο για μια “προβοκατόρικη” ενέργεια. “Ο Πούτιν δήλωσε πως αυτή η άγρια δολοφονία φέρει τα σημάδια ενός φόνου κατά παραγγελία και έχει όλα τα χαρακτηριστικά μιας προβοκάτσιας”, ανέφερε ο εκπρόσωπος του Ρώσου Προέδρου. Ο Πούτιν υποσχέθηκε στη μητέρα του Νεμτσόφ πως “οι αρχές θα κάνουν τα πάντα για να εντοπιστούν και να τιμωρηθούν οι δολοφόνοι του γιου της”.

Η κρατική επιτροπή ερευνών κάνει λόγο για ένα “προσεκτικά σχεδιασμένο” έγκλημα, υπογραμμίζοντας πως η περιοχή που επιλέχθηκε για τη δολοφονία ήταν ακριβώς δίπλα στο Κρεμλίνο.  “Κατά πάσα πιθανότητα, το όπλο που χρησιμοποιήθηκε ήταν ένα πιστόλι Μακάροφ”, ένα περίστροφο που χρησιμοποιούν οι αστυνομικές δυνάμεις και ο ρωσικό στρατός, τονίζεται. Οι ερευνητές περισυνέλλεξαν από το σημείο της δολοφονίας 6 κάλυκες διαμετρήματος 9 χιλιοστών, που προέρχονταν όμως από διαφορετικούς κατασκευαστές.

Ads

“Ο Μπόρις Νεμτσόφ επέστρεφε με τη σύντροφό του στο διαμέρισμά του, που βρίσκεται σε κοντινή απόσταση από το σημείο της δολοφονίας. Είναι προφανές ότι εκείνοι που σχεδίασαν αυτό το έγκλημα όπως και οι αυτουργοί είχαν ενημερωθεί για τη διαδρομή” που ακολουθούσε συμπέρανε η Επιτροπή, που έχει αναλάβει τις έρευνες. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, οι αυτόπτες μάρτυρες της δολοφονίας καταθέτουν ήδη στην αστυνομία.

Η ρωσική Επιτροπή Ερευνών εξάλλου εξετάζει διάφορα σενάρια προκειμένου να εξακριβώσει τα κίνητρα της δολοφονίας Νεμτσόφ, περιλαμβανομένου του ενδεχομένου να επρόκειτο για μία απόπειρα αποσταθεροποίησης της πολιτικής κατάστασης, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Ιντερφάξ. Η επιτροπή, όπως αναφέρεται, εξετάζει ακόμα και το ενδεχόμενο να πρόκειται για μία επίθεση ακραίων ισλαμιστών ή ακόμα και ότι η δολοφονία του στελέχους της ρωσικής αντιπολίτευσης να συνδέεται με τα γεγονότα στην Ουκρανία.