Ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Πέτρο Ποροσένκο, ανακοίνωσε την Πέμπτη πως θα καλέσει τον πρόεδρο της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, να αποσύρει τους φιλορώσους αποσχιστές αντάρτες από τα εδάφη της Ουκρανίας. Ο Ποροσένκο θα καταθέσει το σχετικό αίτημα στη συνάντηση που θα έχει με τον Πούτιν στις 26 Αυγούστου στο Μίνσκ στη Λευκορωσία.

Ads

Στη συνάντηση θα λάβουν μέρος και ηγέτες της ΕΕ αλλά και των χωρών της τελωνειακής ένωσης που έχει δημιουργήσει η Ρωσία με τη Λευκορωσία και το Καζακστάν. «Θα υπάρξει έκκληση οι αντάρτες να αποσυρθούν από την Ουκρανία», αναφέρεται στην σελίδα της ουκρανικής Προεδρίας.

Εν τω μεταξύ την Πέμπτη ουκρανοί συνοριοφύλακες ξεκίνησαν τον έλεγχο του φορτίου της ρωσικής ανθρωπιστικής αυτοκινητοπομπής που βρίσκεται εδώ και αρκετές ημέρες καθηλωμένη στα ρωσικά σύνορα. Σύμφωνα με εκπρόσωπο της ουκρανικής συνοριοφυλακής, το φορτίο βρίσκεται ακόμη στη ρωσική πλευρά των συνόρων.

Το ρωσικό κονβόι βρισκόταν στα σύνορα με την Ουκρανία εδώ και μία εβδομάδα, εξαιτίας της ουκρανικής ανησυχίας ότι η ρωσική αυτοκινητοπομπή θα μπορούσε να αποτελέσει έναν «Δούρειο Ίππο» που θα μετέφερε στρατιωτικό υλικό στους αυτονομιστές.

Ads