Τουλάχιστον 47 μαθητές σκοτώθηκαν από έκρηξη βόμβας σε σχολείο στη Νιγηρία. Το τραγικό συμβάν έγινε το πρωί τη στιγμή που τα παιδιά ήταν συγκεντρωμένα στην αυλή του σχολείου για την καθιερωμένη συνέλευση πριν την έναρξη των μαθημάτων. Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις πίσω από την επίθεση είναι οι αντάρτες της ένοπλης οργάνωσης Μπόκο Χαράμ.

Ads

Η έκρηξη σημειώθηκε σε λύκειο αρρένων της Πότισκουμ, της οικονομικής πρωτεύουσας της Γιόμπε – μιας από τις τρεις πολιτείες του βορρά οι οποίες έχουν κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης από τον Μάιο του 2013 στο πλαίσιο των προσπαθειών των αρχών να τερματίσουν τη δράση της ένοπλης οργάνωσης Μπόκο Χαράμ.

Μέχρι στιγμής καμία οργάνωση δεν έχει αναλάβει την ευθύνη για την επίθεση, ωστόσο, οι επιθέσεις της Μπόκο Χαράμ σε σχολεία είναι συχνό φαινόμενο στη βόρεια Νιγηρία. Η οργάνωση μάχεται από το 2009 για τη δημιουργία ενός ισλαμικού κράτους στο βορρά της Νιγηρίας και τα χτυπήματά της γίνονται σε σύμβολα του κράτους: σχολεία, εκκλησίες, τζαμιά αλλά και αστυνομικά τμήματα.

Το όνομα της οργάνωσης σημαίνει «η δυτική εκπαίδευση είναι αμαρτία», χαρακτηρίζεται από την κυβέρνηση ως η μεγαλύτερη απειλή για την ασφάλεια στη Νιγηρία.

Ads