Η εμφάνιση του αμερικανικού συγκροτήματος Black Eyed Peas με σαφές μήνυμα υποστήριξης στην ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα, φορώντας περιβραχιόνια στα χρώματα του ουράνιου τόξου κατά τη διάρκεια του αφιερώματος της πολωνικής τηλεόρασης για την παραμονή της Πρωτοχρονιάς, προκάλεσε την  αντίδραση ακροδεξιών μελών της κυβέρνησης της Πολωνίας.

Ads

Περίπου 8,3 εκατομμύρια τηλεθεατές παρακολούθησαν το πρόγραμμα «Πρωτοχρονιά των ονείρων» του δημόσιου ραδιοτηλεοπτικού φορέα, μια ζωντανή εκπομπή από το χιονοδρομικό κέντρο του Ζακοπάνε, σύμφωνα με δημοσίευμα του BBC.

Υπουργός της πολωνικής κυβέρνησης έκανε λόγο για «προώθηση των ΛΟΑΤΚΙ» χαρακτηρίζοντάς την ως «ντροπή», ενώ το κυβερνών κόμμα αρνήθηκε να πάρει θέση.

Το να μεγαλώνει ένα ΛΟΑΤΚΙ άτομο στην Πολωνία μπορεί να αποτελεί μια τραυματική εμπειρία, ενώ τόσο η κυβέρνηση υπό το PiS, όσο και ο πρόεδρος Αντρέι Ντούντα, επέλεξαν ρητορική κατά της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας για ψηφοθηρικούς λόγους, απευθυνόμενοι στο συντηρητικό κοινό της χώρας κατά τις εκλογικές αναμετρήσεις του 2019 και του 2020.

Ads

Οι Black Eyed Peas ανέβηκαν στη σκηνή φορώντας περιβραχιόνια στα χρώματα του ουράνιου τόξου, ενώ ο τραγουδιστής του συγκροτήματος ευχαρίστησε τους Πολωνούς για τις «ανοιχτές καρδιές και τα ανοιχτά μυαλά» τους που δέχτηκαν γυναίκες και παιδιά στα σπίτια τους από την Ουκρανία μετά τη ρωσική εισβολή.

Στη συνέχεια αφιέρωσε το τραγούδι του συγκροτήματος «Where Is the Love?» σε όσους «βιώνουν το μίσος καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους», με αναφορές στην εβραϊκή κοινότητα, τους ανθρώπους αφρικανικής καταγωγής και την ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα.

Μέλος της κυβέρνησης δεν δίστασε να εκφράσει την απέχθειά του για τα περιβραχιόνια στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

«Προώθηση των ΛΟΑΤ στο TVP2. Ντροπή! Αυτή δεν είναι η Πρωτοχρονιά των ονείρων μας, είναι η Πρωτοχρονιά του εκφυλισμού» ανέφερε μέσω Twitter ο Πολωνός αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης, Μάρτσιν Βάρχολ.

Ο Βάρχολ ρώτησε τον τραγουδιστή στο Twitter γιατί η μπάντα είχε δώσει συναυλίες σε χώρες με πολύ χειρότερες συνθήκες για τη ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα, όπως το Κατάρ και η Σαουδική Αραβία, κατηγορώντας τους καλλιτέχνες ότι πουλάνε τις αρχές τους για το κέρδος.

Ο Will.i.am απάντησε ότι αντί να μποϊκοτάρει τέτοιες χώρες, ήταν καλύτερα να παίζει εκεί για να εμπνεύσει τους ανθρώπους να έχουν μεγαλύτερη ανεκτικότητα.

«Είμαστε οι Black Eyed Peas. Αυτό είναι P-E-A-S, ή μπορείτε να πείτε το Black Eyed Peace, ή P-E-A-C-E, επειδή είμαστε για την ειρήνη, την ισότητα και την αρμονία. Δεν είμαστε οι Black Eyed PiS. Είμαστε υπέρ της ενότητας, της αγάπης, της ανεκτικότητας», δήλωσε, αναφερόμενος στην κυβέρνηση υπό την ηγεσία του PiS, σε μια ηχογράφηση που αναρτήθηκε στο Instagram αφού κατέβηκε από τη σκηνή.

Το συγκρότημα, το οποίο σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες έλαβε το ποσό του ενός εκατομμυρίων για την πρωτοχρονιάτικη εμφάνισή του, ήταν μια αντικατάσταση της τελευταίας στιγμής της πρώην Spice Girl Melanie C, η οποία αποχώρησε επικαλούμενη «θέματα που δεν ευθυγραμμίζονται με τις κοινότητες που υποστηρίζω».

Το κυρίαρχο κόμμα του κυβερνητικού συνασπισμού της Πολωνίας, Νόμος και Δικαιοσύνη, πήρε αποστάσεις από την κριτική για το περιβραχιόνιο. Ερωτηθείς σχετικά με τη διαμάχη τη Δευτέρα, ο πρωθυπουργός Ματέους Μοραβιέτσκι δήλωσε ότι υποστηρίζει την οικογένεια αλλά είναι αντίθετος με τον περιορισμό της καλλιτεχνικής έκφρασης των συγκροτημάτων.

Ο Βάρχολ ανήκει στον μικρότερο εταίρο του κυβερνητικού συνασπισμού, την «Ενωμένη Πολωνία», γνωστή για την εχθρότητά της προς τα δικαιώματα των ΛΟΑΤΚΙ και τη μεγαλύτερη ενσωμάτωση στην ΕΕ.