Συναγερμός σήμανε το βράδυ της Τρίτης στην Πολωνία μετά από αναφορές για πυραυλικό χτύπημα προερχόμενο από τη Ρωσία, στο χωριό Przewodów της επαρχίας Λούμπλιν.

Ads

Σύμφωνα με δημοσιεύματα, επρόκειτο για ρωσικό πύραυλο που προοριζόταν για τα ουκρανικά εδάφη και ο οποίος προκάλεσε το θάνατο δύο ανθρώπων. Σύμφωνα με ορισμένους αναλυτές, ο στόχος ήταν η πόλη Λβιβ.

Όπως μεταδίδει το Reuters μάλιστα, ο Πολωνός πρωθυπουργός συγκάλεσε επείγουσα συνεδρίαση της Επιτροπής του Συμβουλίου Υπουργών για θέματα εθνικής ασφάλειας και άμυνας, δίχως να αναφέρεται το αντικείμενο της συζήτησης.

Σύμφωνα με τον Guardian, υψηλόβαθμος αξιωματούχος των υπηρεσιών πληροφοριών των ΗΠΑ υποστήριξε πως ρωσικός πύραυλος έπεσε σε πολωνικό έδαφος, σκοτώνοντας δύο ανθρώπους.

Ads

Σε μία παράλληλη εξέλιξη, έγινε γνωστό ότι και η Μολδαβία επηρεάστηκε από τη μαζική πυραυλική επίθεση της Ρωσίας, καθώς προκλήθηκαν προβλήματα στην ηλεκτροδότηση της χώρας.

Αρνείται την ευθύνη η Μόσχα

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, από την πλευρά του, μίλησε για «σκόπιμη πρόκληση με σκοπό την κλιμάκωση της κατάστασης», σύμφωνα με το πρακτορείο Interfax.

Σύμφωνα με τη Μόσχα, δεν έγιναν επιθέσεις με ρωσικά όπλα κοντά στα σύνορα Ουκρανίας – Πολωνίας.

Δεν επιβεβαιώνει το Πεντάγωνο

Το υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι δεν είναι σε θέση να επιβεβαιώσει τις παραπάνω αναφορές.

«Γνωρίζουμε τα δημοσιεύματα του Τύπου που αναφέρουν ότι δύο ρωσικοί πύραυλοι έπληξαν μια τοποθεσία στην Πολωνία, κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία. Μπορώ να σας πω ότι επί του παρόντος δεν έχουμε καμιά πληροφορία που να επιβεβαιώνει αυτές τις αναφορές και εξετάζουμε περαιτέρω το θέμα», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου Πάτρικ Ράιντερ.

Ζελένσκι: Είχαμε προειδοποιήσει

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι ανέφερε ότι τα πλήγματα στην Πολωνία ήταν από ρωσικούς πυραύλους, ενώ τόνισε ότι «είχαμε προειδοποιήσει εδώ και καιρός ότι οι ρωσικές ενέργειες δεν περιορίζονται στην Ουκρανία». Εξέφρασε, δε, τη στήριξή του στην Πολωνία.

«Όσο περισσότερο η Ρωσία αισθάνεται την ατιμωρησία, τόσο περισσότερες απειλές θα υπάρχουν για όποιον βρίσκεται εντός της εμβέλειας των ρωσικών πυραύλων. Να εκτοξεύονται πύραυλοι σε έδαφος (χώρας μέλους) του ΝΑΤΟ! Αυτή είναι μια ρωσική πυραυλική επίθεση στη συλλογική ασφάλεια! Είναι μια πολύ σημαντική κλιμάκωση. Πρέπει να αναληφθεί δράση», δήλωσε ο Ζελένσκι.

Αντιδράσεις Λετονίας, Ουγγαρίας, Εσθονίας

Ο υπουργός Άμυνας της Λετονίας Άρτις Πάμπρικς, με ανάρτησή του στο Twitter, εξέφρασε τα συλλυπητήριά του στους «Πολωνούς αδερφούς μας» και πρόσθεσε: «Το εγκληματικό ρωσικό καθεστώς εκτόξευσε πυραύλους που στόχευσαν όχι μόνο Ουκρανούς αμάχους αλλά έφτασαν και σε έδαφος του ΝΑΤΟ, στην Πολωνία. Η Λετονία στέκεται στο πλευρό των Πολωνών φίλων μας και καταδικάζει αυτό το έγκλημα».

Ούγγροι αξιωματούχοι ανακοίνωσαν επίσης ότι θα συγκληθεί το συμβούλιο άμυνας, όπως γνωστοποίησε μέσω Twitter ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ζόλταν Κόβατς.

Από την πλευρά του, το υπουργείο Εξωτερικών της Εσθονίας μέσω Twitter ανέφερε: «Τα τελευταία νέα από την Πολωνία είναι ανησυχητικά. Είμαστε σε στενή συνεννόηση με την Πολωνία και άλλους συμμάχους. Η Εσθονία είναι έτοιμη να υπερασπιστεί κάθε εκατοστό του εδάφους του ΝΑΤΟ. Είμαστε σε πλήρη αλληλεγγύη με τη στενή μας σύμμαχο Πολωνία».