Ενέκρινε και η ρωσική άνω βουλή τη συνθήκη προσάρτησης της Κριμαίας στη Ρωσία. Μετά την έγκριση ο Βλαντιμίρ Πούτιν υπέγραψε το σχετικό νόμο που ολοκληρώνει τη διαδικασία ένταξης της Κριμαίας στη Ρωσική ομοσπονδία. Υπενθυμίζεται πως χθες, πράσινο φως στην προσάρτηση της κριμαϊκής χερσονήσου άναψε και η Δούμα, η ρωσική κάτω βουλή, με συντριπτική πλειοψηφία 445 επί συνόλου 450 βουλευτών. Στο μεταξύ, σήμερα στις Βρυξέλλες υπεγράφη μεταξύ της ΕΕ και του Ουκρανού πρωθυπουργού Αρσένι Γιατσενιούκ το πολιτικό μέρος της συμφωνίας σύνδεσης της Ουκρανίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ads

Μεταξύ άλλων ο νόμος που υπεγράφη από τον Βλαντιμίρ Πούτιν αναγνωρίζει όλες τις κοινότητες της Κριμαίας και το δικαίωμά τους στη χρήση της δικής τους γλώσσας (ουκρανική, ρωσική και κριμαϊκή ταταρική). Επίσης η χερσόνησος χωρίζεται σε δύο νέες διοικητικές περιφέρειες της Ρωσικής Ομοσπονδίας, η Κριμαία και η Σεβαστούπολη, ενώ όλοι οι πολίτες και των δύο περιφερειών αναγνωρίζονται ως Ρώσοι. 
 
Λίγο πριν τη σημερινή ψηφοφορία ο υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ τόνισε στους βουλευτές πως θεωρεί απολύτως παράνομες τις διεθνείς κυρώσεις που επιβλήθηκαν σε Ρώσους αξιωματούχους και επιχειρηματίες λόγω της κρίσης στην περιοχή. Υποστήριξε μάλιστα ότι οι κυρώσεις αυτές θα δημιουργήσουν «τεχνητά εμπόδια» ανάμεσα στη Μόσχα και στη Δύση.
 
Ο Λαβρόφ υπογράμμισε πως οι προσπάθειες να απομονωθεί η Ρωσία είναι ένας αδιέξοδος δρόμος. «Το να ακολουθηθεί η πορεία αυτών οι οποίοι είναι ανοικτά ρωσόφοβοι και το να απομονωθεί η Ρωσία είναι ένας αδιέξοδος δρόμος», δήλωσε χαρακτηριστικά ενώπιον των βουλευτών. 

Εν τω μεταξύ οι 28 ευρωπαίοι ηγέτες υπέγραψαν με τον μεταβατικό πρωθυπουργό της Ουκρανίας, Αρσένι Γιατσένιουκ, την πολιτική συμφωνία σύνδεσης ΕΕ και Ουκρανίας. Για «σαφές μήνυμα αλληλεγγύης» έκανε λόγο ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν φαν Ρομπέι. Σημειώνεται πως το οικονομικό μέρος της συμφωνίας που θα περιλαμβάνει όρους για ελεύθερο εμπόριο μεταξύ των δύο πλευρών αναμένεται να υπογραφεί σε μεταγενέστερο χρόνο.
 
Η Ευρώπη αποφάσισε επίσης και τη διεύρυνση της λίστας με τους Ρώσους αξιωματούχους στους οποίους επιβάλλονται κυρώσεις, όπως πάγωμα περιουσιακών στοιχείων και απαγόρευση εισόδου. Ειδικότερα στους 21 Ρώσους αξιωματούχους προστίθενται ακόμη 12, τρία κορυφαία ρωσικά κυβερνητικά στελέχη και ακόμη εννέα αξιωματούχοι. Στους «12» επιβάλλεται απαγόρευση εισόδου στην ευρωπαϊκή επικράτεια και πάγωμα περιουσιακά τους στοιχείων στην ΕΕ. Πρόκειται για τους:

  • Ντμίτρι Ρογκόζιν, αναπληρωτή πρωθυπουργό της Ρωσίας,
  • Βλάντισλαβ Σουρκόφ, στενός σύμβουλος του Πούτιν
  • Σεργκέι Γκλάζιεφ, στενός σύμβουλος του Πούτιν
  • Βαλεντίνα Ματβιγένκο, πρόεδρος του ρωσικού Ομοσπονδιακού Συμβουλίου,
  • Σεργκέι Ναρίσκιν, πρόεδρος της Δούμα,
  • Ντμίτρι Κισέλιοφ, επικεφαλής του ρωσικού πρακτορείου ειδήσεων Rossiya Segodnya,
  • Αλεξάντερ Νοσάτοφ και Βάλερι Κουλίκοφ, υποναύαρχοι και υπαρχηγοί του Στόλου της Μαύρης Θάλασσας),
  • Μικάιλ Μαλίσεφ και Βάλερι Μεντβέντεφ, πρόεδροι της εκλογικής επιτροπής για το δημοψηφίσμα στην Κριμαία και της εκλογικής επιτροπής της Σεβαστούπολης αντίστοιχα,
  • Ιγκόρ Τουρτσένιουκ αντιστράτηγος και διοικητής των ρωσικών στρατευμάτων στην Κριμαία
  • Γελένα Μιζουλίνα βουλευτής

Ωστόσο η Ευρώπη δεν προχώρησε σε οικονομικές κυρώσεις και αρκέστηκαν σε νέες απειλές προς το Κρεμλίνο πως σε περίπτωση «περαιτέρω αποσταθεροποίησης στην Ουκρανία, θα πρέπει να αποφασιστούν περαιτέρω μέτρα». Ενδεχόμενες οικονομικές κυρώσεις θα μπορούσαν να πλήξουν μια σειρά από κλάδους, σύμφωνα με τον φαν Ρομπέι. «Ζητήσαμε από την Κομισιόν και τις χώρες μέλη να προετοιμάσουν τη λήψη πιθανών, στοχευμένων μέτρων», δήλωσε.
 
Σύμφωνα πάντα με τη Deutsche Welle, ανακοινώθηκε και η ακύρωση της προγραμματισμένης για τον Ιούνιο Συνόδου Κορυφής ΕΕ-Ρωσίας που επρόκειτο να πραγματοποιηθεί στο Σότσι.  «Για άλλη μια φορά καταστήσαμε σαφές ότι θεωρούμε αδιαπραγμάτευτη την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας και γι΄ αυτό καταδικάζουμε την προσάρτηση της Κριμαίας, θεωρώντας την παράνομη», δήλωσε η γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ.
 
Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν φαν Ρομπέι ανακοίνωσε επίσης ότι η ΕΕ θα μπορούσε να στείλει δικούς της παρατηρητές στην Ουκρανία, σε περίπτωση που ο Οργανισμός για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) αποτύχει να γίνουν δεκτοί οι δικοί του αξιωματούχοι.

Ads

Ο Ντμίτρι Ρογκόζιν, αναπληρωτή πρωθυπουργό της Ρωσίας, σε βάρος του οποίου επέβαλαν κυρώσεις τη Δευτέρα και οι ΗΠΑ, απαντώντας στις κυρώσεις μέσω του λογαριασμού του στο Τwitter ανέφερε: «Όλες αυτές οι κυρώσεις δεν αξίζουν ούτε έναν κόκκο άμμου από το έδαφος της Κριμαίας η οποία επιστρέφει στη Ρωσία».