Έναν μόλις χρόνο κράτησε η κυβέρνηση των Πέντε Αστέρων με τη Λέγκα του Βορρά στην Ιταλία, με τον πρωθυπουργό Τζουζέπε Κόντε, να ρίχνει χθες την αυλαία ανακοινώνοντας την παραίτησή του και βυθίζοντας την χώρα σε μία πολιτική δίνη. Άμεσα ξεκινούν διαβουλεύσεις για να βρεθεί λύση στην πολιτική κρίση της Ρώμης, στις οποίες αναμένεται να διαδραματίσει ρόλο ρυθμιστή ο Ιταλός Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Σέρτζιο Ματαρέλα.

Ads

Πριν ο Τζουζέπε Κόντε φτάσει στο Προεδρικό Μέγαρο ανακοίνωσε την απόφασή του από το βήμα της Γερουσίας εξαπολύοντας δριμεία επίθεση στον ηγέτη της Λέγκας και υπουργός Εσωτερικών, Ματέο Σαλβίνι, τον οποίο κατηγόρησε για ανευθυνότητα και οπορτουνισμό. «Βλέπω ότι ο ηγέτης της Λέγκας Ματέο Σαλβίνι δεν έχει το θάρρος να αναλάβει την ευθύνη των πράξεών του. Μην ανησυχείτε. Θα αναλάβω την ευθύνη ενώπιον της χώρας που μας παρακολουθεί», είπε. «Σταματώ εδώ αυτή τη δοκιμασία της κυβέρνησης. Προτίθεμαι να ολοκληρώσω αυτή τη θεσμική μετάβαση με συνέπεια. Θα πάω να δω τον πρόεδρο της Δημοκρατίας για να του υποβάλω την παραίτησή μου», δήλωσε, ενώ συνεχίζοντας την επίθεση στον ακροδεξιό Σαλβίνι είπε πως «θέτει σε πολύ σοβαρούς κινδύνους τη χώρα». Έκανε επίσης λόγο για «πολιτική αβεβαιότητα και χρηματοπιστωτική αστάθεια» και τόνισε τον κίνδυνο πολλαπλών αρνητικών επιπτώσεων στην τρίτη ισχυρότερη οικονομία της ευρωζώνης. Επισήμανε επίσης πως ζητούσε εκλογές το συντομότερο δυνατόν προκειμένου να αποσπάσει «πλήρεις εξουσίες».

Από την πλευρά του, ο Ματέο Σαλβίνι επικαλούμενος «την προστασία της Παρθένου Μαρίας» δήλωσε ότι θα «ξαναέκανε ακριβώς το ίδιο πράγμα» και επέκρινε τους πρώην συμμάχους του στο Κίνημα των Πέντε Αστέρων για την κατάρρευση της κυβέρνησης, κάνοντας πως έχει ξεχάσει πως ο ίδιος αποφάσισε να αποσυρθεί από τον συνασπισμό στις 8 Αυγούστου. Ο Σαλβίνι δήλωσε έτοιμος να διατηρήσει ζωντανή την κυβέρνηση συνασπισμού προκειμένου να εγκρίνει τον προϋπολογισμό του 2020 και να ψηφίσει μια μεταρρύθμιση του κοινοβουλίου πριν οδηγηθεί σε πρόωρες εκλογές.

Μαραθώνιος διαβουλεύσεων

Ο Πρόεδρος Ματαρέλα ζήτησε από τον απερχόμενο πρωθυπουργό να συνεχίσει να εκτελεί τα καθήκοντά του όσο θα συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις για την εξεύρεση μιας λύσης .

Ads

Όπως έχει γίνει γνωστό, ο Ματαρέλα θα ξεκινήσει μια σειρά επαφών με τους ηγέτες των κομμάτων και τους θεσμικούς ηγέτες, την ίδια στιγμή που όλα τα κόμματα έχουν προγραμματίσει συνεδριάσεις.
Τα σενάρια για την επόμενη μέρα

Αυτό που θα πρέπει να «διαλευκάνει» ο Ματαρέλα είναι το αν υπάρχει πολιτική βούληση για τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης ή θα πρέπει να διαλύσει το κοινοβούλιο και να προκηρύξει πρόωρες εκλογές.

Πλέον, τα πιθανά σενάρια είναι μια συμμαχία τετραετίας των Πέντε Αστέρων, της κεντροαριστεράς του Δημοκρατικού Κόμματος και της αριστεράς, βάσει διαπραγμάτευσης και αναλυτικού προγράμματος.
Αν αυτό δεν καταστεί δυνατό, τότε οι πολίτες της χώρας θα κληθούν στις κάλπες το φθινόπωρο.

Υπενθυμίζεται πως  στις βουλευτικές εκλογές του 2018, το Κίνημα των Πέντε Αστέρων ήρθε πρώτο με 33%, το Δημοκρατικό Κόμμα (PD) του κεντροαριστερού πρώην πρωθυπουργού Ματέο Ρέντσι έλαβε ποσοστό 19% και η Λέγκα του Σαλβίνι ήρθε τρίτη με 18%.

Τι κρύβεται πίσω από την κρίση

Στις ευρωεκλογές του περασμένου Μαΐου όμως το σκηνικό ανατράπηκε: η Λέγκα ήρθε πρώτη με 34%, δεύτερο αναδείχτηκε το PD με 23%, ενώ τα Πέντε Αστέρια πλήρωσαν τη συνεργασία τους με την ακροδεξιά κατρακυλώντας στην τρίτη θέση με 17%. Στο μεταξύ οι δημοσκοπήσεις δίνουν πρωτιά στο κόμμα του Σαλβίνι με 38%, γεγονός που φαίνεται να ενίσχυσε τις βλέψεις του να γίνει… «αυτοκράτορας».

Η κυβερνητική διαφωνία για το σχέδιο κατασκευής μιας νέας σιδηροδρομικής γραμμής υψηλής ταχύτητας μεταξύ Λυών και Τορίνου, ήταν μόνο η αφορμή για την πρόταση μομφής που κατέθεσε ο Σαλβίνι, όντας ο ίδιος αντιπρόεδρος της κυβέρνησης. Δεν είναι τυχαία άλλωστε ότι μετά από την κατάθεση της πρότασης, φόρεσε μαγιό και πήρε σβάρνα τις παραλίες βγάζοντας σέλφι με τους λουόμενους, ενώ τους υποσχόταν φοροελαφρύνσεις και «πάταξη» της μετανάστευσης.

Το τοπίο είναι πάντως πολύ ασταθές. Η πρότασή του για πρόωρες εκλογές απορρίφθηκε χάρη στη σύμπραξη των Πέντε Αστέρων με το PD. Ισχυροί παράγοντες των δύο κομμάτων, μεταξύ των οποίων και ο Ρέντσι, τάσσονται υπέρ της συνεργασίας τους ώστε να σχηματιστεί νέα κυβέρνηση από αυτή τη Βουλή, χωρίς να χρειαστούν εκλογές. Από την άλλη, ο νέος αρχηγός του PD, Νικόλα Τζινγκαρέτι, απορρίπτει κατηγορηματικά τη συνεργασία και πολλοί φοβούνται πως το κόμμα δεν θα αποφύγει τη διάσπαση.

Σε κάθε περίπτωση, οι επόμενες εβδομάδες θα είναι αποφασιστικές.