Ads

Οι συγκεντρώσεις και οι δράσεις στις ΗΠΑ ενάντια στην αστυνομική βία και τις φυλετικές διακρίσεις συνεχίζονται, μετά το ξέσπασμα οργής στο Φέργκιουσον που πυροδοτήθηκε από την απόφαση του δικαστηρίου να απαλλάξει από τις κατηγορίες τον αστυνομικό Ντάρεν Ουίλσον, ο οποίος σκότωσε τον περασμένο Αύγουστο τον άοπλο Μάικλ Μπράουν. Κάποιες συγκεντρώσεις έχουν μικρή συμμετοχή και δεν τραβούν τα φώτα της δημοσιότητας. Ωστόσο αυτό που συνέβη σε μία από αυτές στο Τέξας αποκαλύπτει την κατάσταση που επικρατεί στις ΗΠΑ με την οπλοκατοχή αλλά και τον ρατσισμό. 

Το περιστατικό συνέβη στο Ντάλας του Τέξας το βράδυ της Τετάρτης κατά τη διάρκεια μιας μικρής διαδήλωσης ενάντια στην φονική αστυνομική βία. Τους διαδηλωτές, όπως κατέγραψε και το βίντεο, επιτηρούσαν απειλητικά τρία ένοπλα μέλη μιας ομάδας που αποκαλείται «Τέξας, Μολών Λαβέ» (Come and take it Texas). Οι αυτόκλητοι προστάτες κραδαίνοντας τα όπλα ακολουθούσαν σε όλη την πορεία τους διαδηλωτές που φώναζαν συνθήματα κατά της αστυνομικής βίας και των δικαστικών αποφάσεων.

Οι τρεις ένοπλοι μίλησαν και στην κάμερα. Όπως είπαν, οι διαδηλωτές έχουν το δικαίωμα να διαμαρτύρονται και αυτοί από την πλευρά τους αποφάσισαν να δείξουν πως θα προστατέψουν  τις ιδιοκτησίες τους. «Θα σταθούμε ανάμεσα σε αυτούς και τις ιδιωτικές περιουσίες», είπε ο Μάτθιου Σορτ από την οργάνωση «Τέξας Μολών Λαβέ». Σημειώνεται πως ο ένοπλοι βρίσκονταν στο σημείο χωρίς να υπάρξει καμία αντίδραση από τις αρχές.

Ads

Το βίντεο είναι από το τηλεοπτικό δίκτυο του Ντάλας WFAA