Ίχνη του ιού της πολιομυελίτιδας εντοπίστηκαν κατά τη διάρκεια ενός συνηθισμένου ελέγχου των λυμάτων στο Λονδίνο.

Ads

Οι υγειονομικοί στη Βρετανία πιστεύουν ότι υπήρξε κάποια εξάπλωση μεταξύ στενά συνδεδεμένων ατόμων στο βορειοανατολικό Λονδίνο -πιθανώς μελών μιας οικογένειας-, με αποτέλεσμα η Υπηρεσία Ασφάλειας Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου (UKHSA) να κηρύξει συναγερμό σε εθνικό επίπεδο.

Σύμφωνα με το Sky News, oι αξιωματούχοι στον τομέα της υγείας ανησυχούν για την εξάπλωση του ιού στην κοινότητα μετά τη συλλογή δειγμάτων από το Beckton Sewage Treatment Works στο Λονδίνο, αλλά τόνισαν ότι ο κίνδυνος για το κοινό είναι εξαιρετικά χαμηλός.

Αρκετοί ιοί που σχετίζονται στενά με αυτόν της πολιομυελίτιδας βρέθηκαν σε δείγματα λυμάτων που ελήφθησαν μεταξύ Φεβρουαρίου και Μαΐου.

Ads

Η κατάσταση συνέχισε να εξελίσσεται και ο ιός έχει πλέον ταξινομηθεί ως «προερχόμενος από εμβόλιο» ιός της πολιομυελίτιδας τύπου 2 (VDPV2).

Οι επείγουσες έρευνες θα προσπαθήσουν να καθορίσουν την έκταση της μετάδοσης στην κοινότητα και να εντοπίσουν το σημείο όπου μπορεί να συμβαίνει.

«Ο ιός της πολιομυελίτιδας που προέρχεται από το εμβόλιο έχει τη δυνατότητα να εξαπλωθεί, ιδιαίτερα σε κοινότητες όπου η εμβολιαστική κάλυψη είναι χαμηλότερη. Σε σπάνιες περιπτώσεις μπορεί να προκαλέσει παράλυση σε άτομα που δεν είναι πλήρως εμβολιασμένα. Επομένως, εάν εσείς ή το παιδί σας δεν είστε ενημερωμένοι για τον εμβολιασμό κατά της πολιομυελίτιδας, είναι σημαντικό να επικοινωνήσετε με τον γιατρό σας», δήλωσε σχετικά η Δρ Vanessa Saliba, επιδημιολόγος στο UKHSA.

Σημειώνεται, πάντως, πως μέχρι στιγμής ο ιός έχει ανιχνευθεί μόνο σε δείγματα λυμάτων και δεν έχουν αναφερθεί σχετικές περιπτώσεις παράλυσης.

Στη Βρετανία είναι η πρώτη φορά που ανιχνεύεται ο ιός από το τελευταίο κρούσμα το 1984.