Αντικειμενικά, η σημαντικότερη είδηση των τελευταίων μηνών από τον πόλεμο στην Ουκρανία, είναι η ανακοίνωση, το περασμένο Σάββατο, 20 Μαϊου, από το αφεντικό της ρωσικής μισθοφορικής οργάνωσης, Wagner, της ολοκληρωτικής κατάληψης της πόλης Μπαχμούτ από τους Ρώσους.

Ads

«Οι ρωσικές δυνάμεις έχουν σήμερα τον πλήρη έλεγχο του Αρτιόμοφσκ (σσ: Η ρωσική ονομασία του Μπαχμούτ)», δήλωσε ο Γιεβγκένι Πριγκόζιν.

«Το μεσημέρι της 20ης Μαΐου, το Αρτιόμοβσκ, με την πτώση του τελευταίου τμήματος, του πολυώροφου κτιρίου “Σαμολιότ”, καταλήφθηκε πλήρως», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τον ίδιο, από τις 25 Μαΐου, η Wagner θα αρχίσει να αποσύρει τις μονάδες της για «ανάπαυση» και «ανασυγκρότηση», αφού πρώτα κατασκευάσουν «τις απαραίτητες γραμμές άμυνας», ώστε ο έλεγχος της πόλης να περάσει στο ρωσικό υπουργείο Άμυνας.

Ads

Ευχαρίστησε ονομαστικά στρατηγούς,καθώς και τον Ρώσο πρόεδρο Πούτιν, που του έδωσε «τη δυνατότητα και την μεγάλη τιμή να υπερασπίσουμε την πατρίδα μας».

Υπενθυμίζεται, ότι το προηγούμενο διάστημα, πολλές φορές ο Πριγκόζιν, δημοσίως, επιτέθηκε με σκληρούς χαρακτηρισμούς στην πολιτική και στρατιωτική ηγεσία της Ρωσίας, αφήνοντας σαφείς αιχμές για «συνειδητή» απουσία υποστήριξης της  Wagner.

Πάντως, έκλεισε την ανακοίνωσή του, καλώντας, με ειρωνικό ύφος, τον Ουκρανό πρόεδρο, Β. Ζελένσκι, ο οποίος βρισκόταν τότε στην Σύνοδο των G7, στην Χιροσίμα της Ιαπωνίας, «σήμερα, που θα δείτε τον Μπάιντεν, φιλήστε τον στο μέτωπο και δώστε του χαιρετίσματα από μένα».

Κρεατομηχανή…

Το Μπαχμούτ, από τα τελευταία μεγάλα αστικά κέντρα που είχαν απομείνει υπό τον έλεγχο του Κιέβου στην Περιφέρεια του Ντονιέτσκ, ίσως να αποτελεί το μεγαλύτερο αιματοκύλισμα αυτού του πολέμου.

Αν και δεν υπάρχει ακόμη ακριβής αριθμός, η αίσθηση από συγκλίνουσες πληροφορίες και από τις δύο πλευρές, κάνουν λόγο για εκατοντάδες στρατιωτικούς νεκρούς και από τις δύο πλευρές, επί μήνες.

Σύμφωνα με τους ισχυρισμούς του Αμερικανού προέδρου, Τζο Μπάιντεν, στην σύνοδο των G7, οι Ρώσοι έχασαν 100.000 στρατιώτες εκεί από τότε που ξεκίνησε η πολιορκία τον Ιούλιο – περισσότερους από ολόκληρο τον άμαχο πληθυσμό του Μπαχμούτ πριν τον πόλεμο.

Σύμφωνα με όσα δήλωσε πηγή του ΝΑΤΟ στο CNN, την Κυριακή, η Ρωσία έχανε πέντε στρατιώτες για κάθε μία ουκρανική απώλεια.

Η Ουκρανία δεν αποκάλυψε ποτέ τις στρατιωτικές της απώλειες, αλλά ήταν τόσο σοβαρές που ο Λευκός Οίκος προέτρεψε το Κίεβο να εγκαταλείψει το Μπαχμούτ τον Φεβρουάριο, σύμφωνα με αμερικανικά έγγραφα που διέρρευσαν.

Ορισμένοι Ουκρανοί στρατιωτικοί εξέφρασαν αμφιβολίες για τους διοικητές τους και είπαν ότι αναγκάστηκαν να επιστρέψουν στην υπεράσπιση του Μπαχμούτ παρά τα σοβαρά τραύματα που έφεραν.

«Μια βόμβα εξερράγη λίγα μέτρα μακριά μου», είπε στο Al Jazeera ένας Ουκρανός στρατιώτης που είπε ότι έφτασε στο Κίεβο για μια «γρήγορη ανάρρωση» και τη βάπτιση του γιου του. «Βλέπω διπλά, είχα πέντε θλάσεις, αλλά με θέλουν πίσω», είπε υπό τον όρο της ανωνυμίας.

Για τη σύζυγό του, η επιστροφή του στην πρώτη γραμμή φαίνεται σαν μια απολύτως περιττή θυσία. «Πρέπει να τον τελειώσουν εκεί; Γιατί δεν μπορούν να βρουν κάποιον νεότερο, κάποιον που δεν έχει πληγωθεί τόσες φορές;» είπε στο Al Jazeera.

Μπαχμούτ «όπως» Χιροσίμα

Ο Ζελένσκι όντως συναντήθηκε με τον Μπάιντεν στην Χιροσίμα, αλλά το πιθανότερο είναι να μην πραγματοποίησε την προτροπή του Ραγκόζιν.

Μέχρι και την Κυριακή, ο Ουκρανός πρόεδρος αρνούνταν την απώλεια του Μπαχμούτ.

Την ίδια μέρα, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν συνεχάρη τη Wagner και τις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις γι’ αυτό που αποκάλεσε «απελευθέρωση» του Μπαχμούτ, σημειώνοντας, πως η μάχη – η πιο μακροχρόνια και αιματηρή του πολέμου, ο οποίος διαρκεί ήδη 15 μήνες – πήρε τέλος με νίκη της Ρωσίας και πως όλοι όσοι αρίστευσαν σ’ αυτή από την πλευρά της Μόσχας θα τιμηθούν με κρατικά βραβεία.

Σε κάθε περίπτωση, όπως προκύπτει από την «σιωπή» για το Μπαχμούτ από ουκρανικής πλευράς, το πιθανότερο είναι να έχει όντως χαθεί η πόλη από τον έλεγχο του Κιέβου.

Αυτό επιβεβαιώθηκε έμμεσα και από τον ίδιο τον Ζελένσκι, ο οποίος, κατά την παραμονή του στην Χιροσίμα, την συνέκρινε με το Μπαχμούτ.

Έτσι, δήλωσε ότι η καταστροφή στην ουκρανική πόλη Μπαχμούτ του θύμισε την καταστροφή στη Χιροσίμα από τον ατομικό βομβαρδισμό το 1945.

Ωστόσο, πρόσθεσε ότι όταν είδε τη σημερινή πόλη της Χιροσίμα, πείστηκε ότι τώρα είναι μια ζωντανή πόλη, δηλώνοντας σίγουρος ότι κάποια στιγμή θα μπορέσει να αποκατασταθεί και ο Μπαχμούτ.

Ο Ζελένσκι είπε ότι οι εισβολείς όχι μόνο προσπαθούν να πάρουν τον έλεγχο του λαού, αλλά διαδίδουν επίσης ψευδείς φήμες ότι οι Ουκρανοί δεν υπάρχουν.

Στις συγκρίσεις του Ζελένσκι απάντησε η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα, σε ανάρτησή της, όπου έγραψε, πως τόσο η Χιροσίμα του 1945, όσο και το Μπαχμούτ σήμερα, είναι «έργα» του Λευκού Οίκου.

Και τώρα;

Η πτώση του Μπαχμούτ θα σήμαινε «μια Πύρρειο νίκη για την Wagner» εκτιμά ο νυν Ουκρανός στρατιωτικός αναλυτής και πρώην αναπληρωτής αρχηγός του Γενικού Επιτελείου των ενόπλων δυνάμεων της Ουκρανίας, Ίγκορ Ρομανένκο, στο Al Jazeera.

Η Wagner ανέλαβε τις μαζικές επιθέσεις στην πόλη τον περασμένο Δεκέμβριο υποστηριζόμενη από πυκνά πυρά του πυροβολικού, καθώς και από αεροπορικές επιδρομές.

Ο Ρομανένκο λέει ότι τα στρατεύματα του Κιέβου εξακολουθούν να ελέγχουν τους λόφους κοντά στο Μπαχμούτ, αποτρέποντας την προέλαση της Ρωσίας προς τις βαριά οχυρωμένες  πόλεις και κωμοπόλεις, Τσασόφ Γιαρ, Κονσταντίνοφκα, Κραματόρσκ και Σλαβιάνσκ.

Επιπλέον, η παράδοση της πόλης στον τακτικό ρωσικό στρατό θα μπορούσε να αποδειχτεί προβληματική, αφού, σύμφωνα με την εκδοχή του Ουκρανού αναλυτή, οι νέες μονάδες αποτελούνται σε μεγάλο βαθμό από πρόσφατα επιστρατευμένους άνδρες με κακή εκπαίδευση και χαμηλό ηθικό.

Η ουκρανική αντεπίθεση στο Μπαχμούτ τον Μάιο, όπως αποδείχθηκε είχε στόχο μόνο να σώσει τους εναπομείναντες Ουκρανούς στρατιώτες, είπε ένας στρατιωτικός αναλυτής. «Ο στόχος επιτεύχθηκε», δήλωσε στο Al Jazeera ο Νικολάι Μιτρόχιν, από το Πανεπιστήμιο της Βρέμης της Γερμανίας. «Η πόλη έχει εγκαταλειφθεί».

Η πτώση του Μπαχμούτ μπορεί να καθυστερήσει μια πολύ μεγαλύτερη αντεπίθεση στο νότο, ειδικά στην περιοχή του Ζαπορίζια, όπου το Κίεβο είχε συγκεντρώσει δυνάμεις τις τελευταίες εβδομάδες, πρόσθεσε.

Η καθυστέρηση έχει επίσης να κάνει με την άφιξη νέων δυτικών όπλων, ειδικά προηγμένων γερμανικής κατασκευής τανκς Leopard A1.

Οι ουκρανικές δυνάμεις «πιθανότατα δεν θα ξεκινήσουν μια επίθεση στο νότο ή αλλού έως ότου λάβουν και δοκιμάσουν 80 άρματα μάχης Leopard A1 που τους είχαν υποσχεθεί μέχρι την 1η Ιουνίου», λέει ο Μιτρόχιν.

Η καθυστέρηση μπορεί να αποδειχθεί επιζήμια για την αποκατάσταση της οικονομίας της Ουκρανίας, η οποία συρρικνώθηκε σχεδόν κατά το ένα τρίτο πέρυσι και μόλις άρχισε να ανακάμπτει, δήλωσαν παρατηρητές.

«Το Μπαχμούτ δεν είναι Βερολίνο»

Τα ρωσικά ΜΜΕ θριαμβολογούν:

«Ο μύθος ότι το Αρτιόμοφσκ ήταν ένα απόρθητο φρούριο, κατέρρευσε» και η πτώση της πόλης «ανοίγει έναν άμεσο και σύντομο δρόμο προς την ανατολική πόλη Ντνίπρο», ανέφερε το κρατικό κανάλι Russia 1.

Υπάρχει όμως και η άλλη άποψη:

«Οι προσπάθειες που σπαταλήθηκαν για την κατάληψη του Μπαχμούτ είναι ανυπολόγιστες», έγραψε στο Telegram την Κυριακή ο Αλεξάντρ Χονταρόφσκι, στρατιωτικό διοικητής στην λεγόμενη «Λαϊκή Δημοκρατία του Ντονιέτσκ». «Το Μπαχμούτ δεν είναι Βερολίνο και η πτώση του δεν σημαίνει το τέλος του πολέμου», πρόσθεσε.

Αντίστοιχα, ένας άλλος στρατιωτικός διοικητής της ΛΔ του Ντονιέτσκ χαρακτήρισε επίσης «Πύρρειο» τη ρωσική νίκη στο Μπαχμούτ.

«Δεν άξιζε καν τις δυνάμεις και τα κεφάλαια που δαπανήθηκαν για αυτό», είπε ο Ιγκόρ Γκίρκιν, πρώην υπουργός Άμυνας της ΛΔ του Ντονιέτσκ σε μια ανάρτηση στο Telegram.

Ως είθισται, την αλήθεια θα την δείξει η ζωή.