Στα εκτροφεία της Κίνας, τα ζώα γδέρνονται ακόμα και ζωντανά προκειμένου να αφαιρεθεί το δέρμα τους και στη συνέχεια να το εξάγουν στην Αυστραλία για την κατασκευή απομιμήσεων μποτών Ugg. Πριν από λίγα χρόνια είχαν έρθει στο φως της δημοσιότητας σοκαριστικά βίντεο που αποκάλυπταν τον τρόπο θανάτωσης των ζώων και συγκεκριμένα του είδους racoon dogs, προκαλώντας θύελλα αντιδράσεων από ζωόφιλους και μη. Τώρα ετοιμάζεται να ξεσπάσει ένας νέος δικαστικός αγώνας που έχει στόχο να αποδείξει ότι τα διάσημα μποτάκια αποτελούν εθνικό πλούτο της Αυστραλίας και όχι του αμερικάνικου κολοσσού που τα τελευταία χρόνια θησαυρίζει από τις πωλήσεις τους.

Ads

Οι διάσημες μπότες Ugg που γνώρισαν ένδοξες εποχές αλλά απέκτησαν και πολλούς επικριτές στη διάρκεια των χρόνων, είναι μία αυστραλιανή πατέντα όπως η ελληνική φέτα. Ωστόσο, λίγοι γνωρίζουν ότι η εταιρεία πίσω από τις Ugg, η Deckers Outdoor Corporation, είναι στην πραγματικότητα αμερικάνικη.

Ειδικότερα, η επιχείρηση είναι αποφασισμένη να εμποδίσει τους Αυστραλούς κατασκευαστές να πωλούν τις μπότες σε όλο τον κόσμο και μηνύει τον ιδιοκτήτη της Australian Leather που εδρεύει στο Σίδνεϊ, Eddie Oygur, ζητώντας εκατομμύρια δολάρια με την αιτιολογία της παραβίασης εμπορικού σήματος.

Διάβασε επιπλέον: «Η τελευταία πνοή του πλανήτη Γη» του Γιάννη Φίλη

Ads

“Είναι εξωφρενικό. Τo Ugg είναι απλώς το όνομα των παπουτσιών και τα πουλάμε για σχεδόν έναν αιώνα. Τώρα ένας αμερικανικός κολοσσός κατοχύρωσε το όνομα και θέλει να μας κλείσει”, ανέφερε ο Eddie Oygur. 

Τα παραδοσιακά αυστραλιανά Ugg κατασκευάστηκαν για πρώτη φορά στα Blue Mountains τη δεκαετία του ‘30 για να προστατεύσουν από το κρύο τους κατοίκους της Νέας Νότιας Ουαλίας. Η εξάπλωσή τους ωστόσο σε όλο τον πλανήτη, πυροδότησε τις δικαστικές διαμάχες. Και πρόκειται για μία μάχη στην οποία παίζονται πολλά λεφτά.  Αρκεί να λάβουμε ως δεδομένο ότι τα έσοδα της Deckers, που έχει έδρα την Καλιφόρνια, αυξήθηκαν κατά 20% στα  209 εκατ. δολάρια, το πρώτο εξάμηνο του 2017.

image

Η Deckers ξεκίνησε να δραστηριοποιείται το 1999 και από τότε έχει εμπλακεί σε πολλές δικαστικές διαμάχες με ανταγωνιστές, εμποδίζοντάς τους να πωλούν τις μπότες στην αμερικανική αγορά.

Ωστόσο, τα δικαστήρια της Αυστραλίας έχουν αποφασίσει ότι η λέξη “ugg” είναι ένας γενικός όρος για τις μπότες που φτιάχνονται από δέρμα προβάτου και ενσωματωμένο φλις. Επομένως, το όνομα αυτό δεν μπορεί να κατοχυρωθεί στην Αυστραλία και οποιοσδήποτε μπορεί να πουλήσει αυτές τις μπότες.

Δικαστικοί αγώνες

Στο Lidcombe, ένα προάστιο του Σίδνεϊ, η Australian Leather έχει ένα εργατικό δυναμικό 40 ατόμων και παράγει περίπου 50.000 ζεύγη μπότες ugg ετησίως, χρησιμοποιώντας δέρματα προβάτων, όπως υποστηρίζουν.

“Δεν μπορούσα να εξαγάγω ούτε ένα ζευγάρι μπότες από το 2009. Είναι φοβερό. Οι πελάτες μου σε όλο τον κόσμο θέλουν μπότες από την Αυστραλία, αλλά η Deckers μας έχει απαγορεύσει να πουλάμε στο εξωτερικό”, αναφέρει ο Oygur.

Η Deckers έχει κινηθεί νομικά εναντίον της επιχείρησης του Σίδνεϊ, ζητώντας αποζημιώσεις αξίας εκατομμυρίων δολαρίων και τη μεταφορά όλων των λογαριασμών της Australian Leather σε αυτούς. Ζητά επίσης να μεταφερθούν όλα τα αποθέματα παπουτσιών της αυστραλιανής εταιρίας στην Καλιφόρνια για να κατασχεθούν.

Παράλληλα, η εταιρεία Deckers υποστηρίζει ότι τα uggs πρωτοσχεδιάστηκαν από τον Αυστραλό σέρφερ Μπράιαν Σμιθ, ο οποίος άρχισε να φτιάχνει τις μπότες στη Σάντα Μόνικα της Καλιφόρνια, το 1978.  

Σε δήλωση της επισήμανε ότι η αγωγή δεν απευθυνόταν στις πωλήσεις των παπουτσιών στην Αυστραλία, αλλά αφορούσε την παράβαση της Australian Leather των καταχωρημένων εμπορικών σημάτων στις ΗΠΑ.

image

Ο Oygur δεν είναι αντιμέτωπος μόνο με την αγωγή που τους έχουν κάνει, αλλά και με την αλλαγή του αρχικού εμπορικού σήματος των ΗΠΑ, ώστε να μπορεί να πουλά τις μπότες του σε όλο τον κόσμο. “Δεν το κάνω αυτό μόνο για τον εαυτό μου, το κάνω για ολόκληρη την αυστραλιανή βιομηχανία”, είπε.

Ισχυρίζεται ότι το κόστος για ένα ζευγάρι παπούτσια είναι 48 δολάρια, αλλά η Deckers το πουλάει για 39 δολάρια. “Ορισμένες μπότες της Deckers κατασκευάζονται στην Κίνα, όπου υπολογίζω ότι με τα έξοδα αποστολής στην Αυστραλία κοστίζουν 30 δολάρια”, πρόσθεσε.

Από τη μεριά του ο Αυστραλός ανεξάρτητος γερουσιαστής, Νικ Ξενοφών, έθεσε για ακόμα μία φορά το θέμα στο κοινοβούλιο. “Πρέπε να αγωνιστούμε για αυτό. Οι Γάλλοι και οι Έλληνες μπορούν να προστατεύουν τη χρήση της λέξης ‘σαμπάνιας’ και ‘φέτας’ αντίστοιχα. Έτσι σίγουρα και η Αυστραλία μπορεί να προστατεύσει τη χρήση της λέξης ‘ugg’ για μικρούς κατασκευαστές της χώρας”.

image

Πως λειτουργεί το εμπόριο;

Ο εμπειρογνώμονας για διάφορες επώνυμες μάρκες του πανεπιστημίου της Αδελαΐδας, Dean Wilkie, έχει περάσει μια ζωή μελετώντας τους λόγους για τους οποίους οι καταναλωτές επιλέγουν να αγοράσουν προϊόντα με συγκεκριμένη χώρα προέλευσης.

Και όπως ανέφερε στο BBC, δεν του προκαλεί αίσθηση που η Deckers έχει ενεργήσει με αυτόν τον τρόπο. “Αυτό που κάνουν είναι να εμπορεύονται τον αυστραλιανό τρόπο ζωής. Παράγουν παπούτσια πάνω στα αυστραλιανά πρότυπα, δίνοντας στους καταναλωτές την αίσθηση ότι αγοράζουν ένα προϊόν που έχει συγκεκριμένη χώρα προέλευσης. Αυτό είναι κάτι που προδιαθέτει θετικά τον αγοραστή να το ψωνίσει” .

image

Ανέφερε μάλιστα ότι είναι πολύ λίγοι οι αγοραστές που νοιάζονται πραγματικά για το που παράγονται οι μπότες. Ο Wilkie πιστεύει επίσης ότι οι Αμερικανοί καταναλωτές, έχουν στο μυαλό τους την Αυστραλία σαν ένα μέρος διακοπών, οπότε οι μπότες είναι κάτι σαν “σουβενίρ” για αυτούς.

Από την άλλη μεριά στην Αυστραλία δεν έχει πάρει τόσο μεγάλη έκταση το θέμα, καθώς οι καταναλωτές δεν συνηθίζουν να φοράνε τις μπότες έξω, αλλά τις χρησιμοποιούν περισσότερο σαν παντόφλες.

Σημειώνεται, ότι ο Oygur αναγκάστηκε να απολύσει κάποιους υπαλλήλους λόγω των δικαστικών αγώνων με την Deckers. “Είμαστε απλά μια μικρή επιχείρηση και προσπαθούμε να τα βγάλουμε πέρα, παράγοντας μπότες” είπε.

Μέσα στις επόμενες ημέρες αναμένεται να οριστεί ημερομηνία για τη διεξαγωγή της δίκης που θα κρίνει το μέλλον της συγκεκριμένης παραγωγής.

image

Οι αντιδράσεις που έχουν προκαλέσει οι μπότες Ugg

Το μεγάλο ζήτημα όμως δεν είναι από ποιους θα πωλούνται οι ugg, ούτε ποια θα είναι τα αποτελέσματα των δικαστικών αγώνων, αλλά ο τρόπος με τον οποίο παράγονται οι μπότες.

Πριν από λίγα χρόνια είχαν έρθει στο φως της δημοσιότητας σοκαριστικά βίντεο που αποκάλυπταν τον τρόπο θανάτωσης των ζώων και συγκεκριμένα του είδους racoon dogs, προκαλώντας θύελλα αντιδράσεων.

Ειδικότερα, η οργάνωση για τα τα δικαιώματα των ζώων «Humane Society» διενήργησε ελέγχους και αποκάλυψε πως κατασκευαστές μποτών στην Αυστραλία, προμηθεύονται τη γούνα των «νυκτερευτών» (raccoon dogs) για να τη χρησιμοποιήσουν στις μπότες Ugg. Ωστόσο, στους πελάτες τους υποστηρίζουν πως στις μπότες έχει χρησιμοποιηθεί μαλλί προβάτων.

Οι απάνθρωπες τακτικές που χρησιμοποιούσαν παρουσιάστηκε και στο αποκαλυπτικό βίντεο, όπου φαίνεται να αφαιρούν το δέρμα των ζώων και στη συνέχεια να τα πετούν σε σωρούς. Οι σκληρές εικόνες έδειχναν μεταξύ άλλων ζωντανά ζώα χωρίς δέρμα που προσπαθούσαν να μαζέψουν δυνάμεις και να ξανασηκωθούν .

Προσοχή σκληρές εικόνες

Σημειώνεται πως αντίθετα με την εισαγωγή γούνας από σκύλους και γάτες, που έχει απαγορευτεί, η εισαγωγή γούνας από νυκτερευτές παραμένει νόμιμη στην Αυστραλία. Η επικεφαλής της Humane Society τονίζει πως το πρόβλημα με το εμπόριο γούνας από raccoon dogs στην Αυστραλία είναι γενικότερο και δεν περιορίζεται στις απομιμήσεις μποτών Ugg, αντίθετα η γούνα τους χρησιμοποιείται σε δεκάδες προϊόντα. Αντιδράσεις όμως υπάρχουν από φιλοζωϊκές οργανώσεις και για τη χρήση μαλιού από πρόβατα, καθώς τα ζώα βασανίζονται στις βιομηχανικές μονάδες παραγωγής. 

Προσοχή σκληρές εικόνες