Ο νομπελίστας οικονομολόγος Πολ Κρούγκμαν με άρθρο του στους New York Times αναφέρεται στην Ισλανδία και την επιτυχία των «ετερόδοξων» πολιτικών που ακολούθησε, συγκρίνοντάς την με την Ιρλανδία, που παρουσιάζεται ως πρότυπο της «επιτυχίας της λιτότητας». Όσο για την Ελλάδα επισημαίνει μια μεγάλη διαφορά που έχει με την Ισλανδία, ωστόσο συμπερασματικά καταλήγει: Υπάρχουν φορές που οι «ετερόδοξες» πολιτικές είναι καλύτερες από τις «ορθόδοξες».
Γράφει ο Πολ Κρούγκμαν: «Ήμουν, νομίζω, ένας από τους πρώτους σχολιαστές που παρατήρησε ένα αστείο πράγμα να συμβαίνει στην Ισλανδία: η χώρα αυτή που υποτίθεται ότι ήταν το «Ground Zero», το «Σημείο Μηδέν» της οικονομικής καταστροφής είχε πραγματικά την πιο ήπια κρίση από τις άλλες χώρες χάρη σε ετερόδοξες πολιτικές που ακολούθησε όπως την αποκήρυξη του χρέους, τον έλεγχο κεφαλαίων και την μαζική υποτίμηση.
Τώρα, όπως επισημαίνει ο Μάθιου Ιγκλέσιας, η Ισλανδία ετοιμάζεται για την άρση των ελέγχων και η κατάσταση είναι εξαιρετικά καλή λαμβάνοντας υπόψη τις περιστάσεις. Και όπως συνεχίζει να λέει ο Ιγκλέσιας, η ενδιαφέρουσα σύγκριση της Ισλανδίας είναι με την Ιρλανδία, η οποία σήμερα έχει ανακηρυχθεί σε χώρο πρότυπο της «επιτυχίας της πολιτικής της λιτότητας» επειδή τα πράγματα τελικά σταμάτησαν να πηγαίνουν προς το χειρότερο και τον τελευταίο καιρό αρχίζουν και καλυτερεύουν.
Συγκριτικός πίνακας
Υποθέτω ότι κάποιος θα ρωτήσει για πιθανές ομοιότητες με την Ελλάδα. Λοιπόν, αν η Ελλάδα αναγκαστεί να φύγει από το ευρώ θα μπει στην θέση να δοκιμάσει μια υποτίμηση Ισλανδικού τύπου (και σίγουρα θα επιβληθεί έλεγχος στην κίνηση κεφαλαίων). Παραμένει ανοικτό ερώτημα αν θα λειτουργήσει τόσο καλά όπως έγινε με την Ισλανδία για ένα λόγο: Το να εγκαταλείψει κανείς το ευρώ είναι πολύ διαφορετικό από το να μην το είχε ποτέ. Αν και ακόμα ελπίζω ότι όλο αυτό το θέμα (σημ: Grexit) μπορεί να αποφευχθεί. Προς το παρόν, ας πούμε ότι μερικές φορές οι ετερόδοξες πολιτικές λειτουργούν πολύ καλύτερα από ό,τι οι «ορθόδοξες» – καθολικά παραδεκτές».
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >