Ο αριθμός των θυμάτων των καταστροφικών πλημμυρών στη Σιέρα Λεόνε έχει ξεπεράσει τους 400, ενώ εκατοντάδες ακόμη (σύμφωνα με εκτιμήσεις περισσότεροι από 600) αγνοούνται. Σωστικά συνεργεία και εθελοντές συνεχίζουν τις έρευνες ανάμεσα σε συντρίμμια, τόνους λάσπης και κορμούς δένδρων, από την ανεξέλεγκτη αποψίλωση.

Ads

«Μέχρι σήμερα έχουμε καταμετρήσει περισσότερους από 400 νεκρούς», επιβεβαίωσε ο γενικός γραμματέας της Διεθνούς Ομοσπονδίας του Ερυθρού Σταυρού και της Ερυθράς Ημισελήνου Ελχάτζ Ας Σι μιλώντας σε δημοσιογράφους στη Γενεύη.

Η χώρα είναι μια από τις φτωχότερες στον κόσμο, με μεγάλες ανισότητες, αν και διαθέτει σημαντικά κοιτάσματα ορυκτών και αρκετές καλλιεργήσιμες εκτάσεις. Πρώην στρατηγικό λιμάνι για το δουλεμπόριο, το 18ο αιώνα, η Σιέρα Λεόνε υπήρξε προτεκτοράτο της Βρετανίας. Μετά από εκμετάλλευση περίπου δύο αιώνων κέρδισε την ανεξαρτησία της στα μέσα του 20ου αιώνα και τρεις δεκαετίες αργότερα βυθίστηκε στη δίνη ενός αιματηρού και πολυετούς εμφυλίου πολέμου.

Η εξόρυξη διαμαντιών, μια από τις βασικές αιτίες των συγκρούσεων και της εκμετάλλευσης, είναι σήμερα ό,τι έχει απομείνει για «εισροή ξένου κεφαλαίου», όπως θα παρατηρούσαν, τεχνοκρατικά, οι διεθνείς οικονομικοί αναλυτές.

Ads

Σήμερα η Σιέρα Λεόνε, όπως δήλωσε ο Ελχάτζ Ας Σι, βρίσκεται αντιμέτωπη με μια κρίση «που υπερβαίνει τις δυνατότητές της» και κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να προσφέρει βοήθεια. Παράλληλα ανακοίνωσε ότι θα απευθύνει έκκληση για επείγουσα συγκέντρωση χρημάτων, υπογραμμίζοντας πως πρέπει «να συνδυαστούν οι προσπάθειες όλου του κόσμου» για να αντιμετωπισθεί η κρίση.

Μέχρι τώρα η Κίνα έχει δεσμευτεί για χορήγηση οικονομικής βοήθειας. Και αυτή μόλις 1 εκατ. δολαρίων. Κάποια άλλα κράτη, πρωτίστως της Δυτικής Αφρικής, αλλά και η Τουρκία, η Βρετανία, το Ισραήλ, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, έχουν δεσμευτεί για αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας, όπως νερού, φαρμάκων και κουβερτών.

Στην πρωτεύουσα Φριτάουν και τα περίχωρα, κυρίως στη Ρέτζεντ, οι κάτοικοι αιφνιδιάστηκαν ενώ κοιμούνταν τη νύκτα της Κυριακής προς τη Δευτέρα όταν, έπειτα από τρεις ημέρες καταρρακτωδών βροχών, χείμαρροι λάσπης κατέκλυσαν τους δρόμους και τμήματα λόφων κατέρρευσαν πάνω στις κατοικίες. Πολλά κτίρια έχουν καταστραφεί και χιλιάδες άνθρωποι, περίπου 3.000, έχουν μείνει άστεγοι. Πολλοί από αυτούς κοιμούνται στο ύπαιθρο «επειδή δεν υπάρχουν αρκετά καταφύγια για όλους». Πρώτος στόχος είναι να αποφευχθεί άμεσα η μετάδοση ασθενειών τις οποίες επιφέρουν συνήθως οι πλημμύρες, όπως η δυσεντερία και η χολέρα.

Άψυχα σώματα εντοπίζονται σε διάφορα σημεία, ενώ στο νοσοκομείο της πρωτεύουσας η κατάσταση είναι ανυπόφορη. «Ήρθα για να αναγνωρίσω τον θείο μου αλλά δεν μπορούσαν να τον βρω», δήλωσε μια 30χρονη απελπισμένη για την εικόνα που αντίκρισε. «Αφήστε την ψυχή του να αναπαυθεί εν ειρήνη», είπε βλέποντας πτώματα να βρίσκονται στα πατώματα λόγω έλλειψης χώρου.

Πολλοί έχουν χάσει πλέον κάθε ελπίδα για επιζώντες, ενώ μεταξύ των θυμάτων υπάρχουν και πολλά παιδιά, περισσότερα από 100. Τα θύματα της νέας κρίσης θάβονται μαζικά δίπλα σε αυτά της μεγάλης επιδημίας Έμπολα που χτύπησε τη χώρα πριν από μερικά χρόνια.