Σε πολιτικό «θρίλερ» εξελίσσεται, όπως αναμένεται, άλλωστε, σε αυτές τις περιπτώσεις, η δολοφονία, σήμερα το μεσημέρι, του πρώην βουλευτή της ρωσικής Βουλής, Ντενίς Βορόνιενκοφ, στο κέντρο του Κιέβου.

Ads

Το πιστολίδι ξεκίνησε λίγο πριν τις 12, στην είσοδο του πεντάστερου ξενοδοχείου «Premier Palace» της ουκρανικής πρωτεύουσας, ένας ένοπλος άρχισε να πυροβολεί προς την μεριά του Βορόνιενκοφ, ο οποίος έπεσε νεκρός. Ο σωματοφύλακάς του, αν και τραυματισμένος, απάντησε στα πυρά, τραυματίζοντας με την σειρά του τον ένοπλο. Και οι δύο νοσηλεύονται, με τον δολοφόνο να βρίσκεται σε κρίσιμη κατάσταση. Χαρακτηριστικό της πυκνότητας της ανταλλαγής των πυροβολισμών είναι το γεγονός ότι η αστυνομία μέτρησε περισσότερους από 20 κάλυκες.

Ο επίσης πρώην Ρώσος βουλευτής,  Ιλιά Πονομαριόφ, βεβαίωσε ότι ο Βορόνιενκοφ πυροβολήθηκε καθώς πήγαινε να συναντήσει τον ίδιο.

Ο δολοφόνος είναι Ουκρανός πολίτης, με ποινικό μητρώο και η αστυνομία εξετάζει σοβαρά να πρόκειται για συμβόλαιο θανάτου. Μάλιστα, η ουκρανική εισαγγελία έσπευσε να ανακοινώσει ότι «εξετάζεται» η «συμμετοχή» των ρωσικών ειδικών δυνάμεων.

Ads

Μάλιστα, ο γενικός εισαγγελέας της Ουκρανίας, Γιούρι Λουτσένκο, χαρακτήρισε την δολοφονία ως «πολιτική βία εναντίον αντιπάλου του Κρεμλίνου».

Ωστόσο ο ίδιος πρόσθεσε ότι υπάρχει και η εκδοχή, η δολοφονία να σχετίζεται και με τον ανατραπέντα, το 2014, πρώην πρόεδρο της Ουκρανίας, Γιανουκόβιτς, εναντίον του οποίου ήταν έτοιμος να καταθέσει ο Βορόνιενκοφ.

Πάντως, ο Ουκρανός πρόεδρος, Πιότρ Ποροσένκο, δήλωσε ότι η δολοφονία αποτελεί «πράξη κρατικής τρομοκρατίας» εκ μέρους της Ρωσίας.

Από την πλευρά τους, τα ρωσικά ΜΜΕ θυμίζουν ότι οι ομοσπονδιακές υπηρεσίες της Ρωσίας είχαν προειδοποιήσει, πως πρώην πολιτικοί παράγοντες της χώρας που βρήκαν καταφύγιο στην Ουκρανία διότι διώκονται ποινικά στην Ρωσία για οικονομικά σκάνδαλα, θα χρησιμοποιούνταν σίγουρα από τις ουκρανικές μυστικές υπηρεσίες για αντιρωσική προβοκάτσια. Αυτό «μεταφράζεται» ουσιαστικά ως έμμεση, πλην σαφής, κατηγορία εναντίον της Ουκρανίας, ότι θα μπορούσε να «στήσει» μια τέτοια δολοφονία για να κατηγορήσει την Μόσχα.

Όπως και να έχει, ο Βορόνιενκοφ, πρώην βουλευτής του Κομμουνιστικού Κόμματος της Ρωσικής Ομοσπονδίας, το έσκασε από την Ρωσία το 2016 για την Ουκρανία, μαζί με την σύζυγό του, η οποία ήταν βουλευτίνα του κυβερνητικού κόμματος «Ενωμένη Ρωσία». Στην Ουκρανία αποποιήθηκε της ρωσικής υπηκοότητας και πήρε την ουκρανική. Στην Ρωσία, ο Βορόνιενκοφ κατηγορείται για απάτη. Συγκεκριμένα, κατηγορείται ότι οργάνωση την αρπαγή κτιρίου στο κέντρο της Μόσχας, αξίας πέντε εκατομμυρίων δολαρίων. Αυτός ήταν ο λόγος που διώχθηκε, τόσο από το κόμμα του, όσο και από την Βουλή, αν και ο ίδιος υποστήριζε ότι η δίωξή του ήταν «πολιτική».

Η ρωσική εισαγγελία είχε εκδώσει διεθνές ένταλμα εναντίον του.