Το κρίσιμο ερώτημα που προσπαθούν να απαντήσουν από χτες τόσο οι αρχές όσο και ο Τύπος στη Γαλλία είναι ένα: Ποιος τελικά ευθύνεται για το θάνατο του Γάλλου δημοσιογράφου Ζιλ Ζακιέ, ο οποίος έχασε τη ζωή του στην πόλη Χομς της Συρία ενώ έκανε ρεπορτάζ για λογαριασμό του τηλεοπτικού δικτύου France 2;

Ads

 
Σύμφωνα με τον απεσταλμένο του BBC Arabic, Μοχάμεντ Μπάλουτ ο οποίος φαίνεται να έχει την πιο αξιόπιστη άποψη για το τι συνέβη, η πρώτη από τις δύο αποστολές, συνοδευόταν από το υπουργείο Πληροφοριών της Συρίας και αποτελούνταν – εκτός από τον ίδιο – από δημοσιογράφους των αμερικάνικων δικτύων CNN και CBS και του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων. Η δεύτερη αποστολή συνοδευόταν από μία Λιβανέζα καλόγρια και περιλάμβανε τον Ζιλ Ζακιέ μαζί με άλλους δημοσιογράφους του France 2, καθώς και 5 Βέλγους, 2 Ελβετούς, 2 Λιβανέζους και έναν Σύριο.
 
«Κάναμε τον γύρο των νοσοκομείων στις περιοχές της Χομς που βρίσκονται υπό τον έλεγχο του στρατού και γύρω στις 3 η ώρα η ομάδα μου έφυγε από το τετράγωνο Αλαγουαιτ της Ζαίρα. Μετά από λίγο έξω από το νοσοκομείο της Ζαιρα ένα πλήθος υποστηρικτών του Άσαντ άρχισε να φωνάζει συνθήματα υποστηρίζοντας το καθεστώς. Ξαφνικά ένας πύραυλος RPG χτύπησε το πλήθος. Οκτώ διαδηλωτές σκοτώθηκαν ακαριαία και άλλοι δύο τραυματίστηκαν», αναφέρει η μία εκδοχή του Μοχάμεντ Μπάλουτ, ο οποίος συμπληρώνει:
 
«Οι δημοσιογράφοι στην ομάδα του Ζακιέ έτρεξαν να δουν τι συμβαίνει όταν ένας δεύτερος πύραυλος RPG έπεσε στη μεριά τους, χωρίς να γνωρίζουμε αν στόχευε το πλήθος ή τους δημοσιογράφους. Ο Ζιλ Ζακιέ πέθανε ακαριαία, ενώ ένας δημοσιογράφος από το ραδιόφωνο Flemish του VRT τραυματίστηκε στο κεφάλι. Ο εικονολήπτης του France 2 δεν τραυματίστηκε».
 
Αυτό σημαίνει ότι οι πολέμιοι του Άσαντ έριξαν τη ρουκέτα, υπόθεση που ταυτίζεται με τα όσα ισχυρίζεται Τύπος στη Συρία. Το φιλικά διακείμενο προς το καθεστώς κανάλι Αντούνια ισχυρίστηκε πως «τρομοκράτες» σκότωσαν τον Ζιλ Ζακιέ, προσθέτοντας ότι το όπλο που χρησιμοποίησαν ήταν ένας αντιαρματικός πύραυλος ENERGA, όπλο που δεν θα μπορούσε να βρίσκεται στον εξοπλισμό των Σύριων δυνάμεων ασφαλείας. Ωστόσο, το κανάλι αναφέρει πως τίποτα δεν μπορεί να θεωρηθεί γεγονός.
 
Το συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, που εδρεύει στο, επίσης, κατηγόρησε το καθεστώς για το θάνατο του Ζακιέ.
 
Αυτοί ωστόσο που θα μπορούσαν να δώσουν μια αξιόπιστη απάντηση στο ποιος ευθύνεται για το θάνατο του Γάλλου δημοσιογράφου είναι οι Γάλλοι επιστήμονες παθολόγοι που εξετάζοντας τα πυρομαχικά που βρέθηκαν στο σώμα του Ζακιέ όταν επιστραφεί η σορός του  θα συνάγουν και το τελικό συμπέρασμα.
 
Ο γαλλικός Τύπος για το συμβάν
image  
Σύσσωμος ο γαλλικός Τύπος αναφέρεται στην υπόθεση του θανάτου του άτυχου δημοσιογράφου με εκτενή δημοσιεύματα και  άρθρα.
 
Η γαλλική εφημερίδα Le Figaro αναφέρει: «Δημοσιογράφος σκοτώθηκε: Η Ευρωπαϊκή Ένωση ζητάει σχετική έρευνα», «Δημοσιογράφος του France 2 σκοτώθηκε στη Χομς στη Συρία», «Δημοσιογράφος σκοτώθηκε: Θλίψη Σαρκοζί».
 
Στο ίδιο κλίμα, η LExpress γράφει: «Ο Ζιλ Ζακιέ, θύμα των πολέμων των 20 τελευταίων ετών» και «Ο Γάλλος δημοσιογράφος Ζιλ Ζακιέ σκοτώθηκε στη Χομς», ενώ και η Le Monde δίνει τίτλους όπως «Γάλλος δημοσιογράφος σκοτώνεται στη Συρία», «Ο θάνατος ενός δημοσιογράφους μέσα στο χάος» και «Ζιλ Ζακιέ: Τι συνέβη;».
 
Η επίσης γαλλική Liberation γράφει: « Ο Γάλλος δημοσιογράφος Ζιλ Ζακιέ σκοτώθηκε στη Χομς στη Συρία», ενώ η Le Parisien προσθέτει «Η Δαμασκός ανακοίνωσε έρευνα για το θάνατο του Ζιλ Ζακιέ», «Ο θάνατος του Ζιλ Ζακιέ, “ήταν μακελειό”» και «Για το θάνατο του Ζιλ Ζακιέ: Η ιστορία ενός μάρτυρα».

Επιμέλεια: Γρηγόρης Καυκιάς