Στη δημοσιότητα δόθηκαν η φωτογραφία και τα στοιχεία του Ρώσου πιλότου ο οποίος διεσώθηκε μετά τη χθεσινή κατάρριψη του ρωσικού μαχητικού SU-24 από τουρκικό F-16.

Ads

Ο πιλότος κατάφερε να ξεφύγει, εντοπίστηκε μετά από 12ωρη επιχείρηση και μεταφέρθηκε «σώος και ασφαλής» σε ρωσική αεροπορική βάση στη Λαττάκεια της Συρίας, όπως ανακοίνωσε σήμερα η Μόσχα.

Ο διασωθείς είναι ο κυβερνήτης Konstantin Murakhtin, ενώ ο συνάδελφός του, ο άτυχος πιλότος που δεν κατάφερε να επιβιώσει μετά την κατάρριψη του μαχητικού από τους Τούρκους, είναι ο Όλεγκ Πέσκοφ, στον οποίο θα απονεμηθεί μετά θάνατον, το μετάλλιο του Ήρωα της Ρωσίας, η ανώτερη στρατιωτική τιμή.

Μιλώντας στη ρωσική τηλεόραση μετά τη διάσωσή του, ο Murakhtin είπε ότι δεν παραβίασε τον τουρκικό εναέριο χώρο «ούτε για ένα δευτερόλεπτο» και αρνήθηκε ότι υπήρξε οποιαδήποτε ηχητική ή οπτική προειδοποίηση από την Τουρκία.

Ads

Επίσης, πρόσθεσε ότι γνωρίζει την περιοχή «σαν την παλάμη του».

Ο πιλότος βρίσκεται υπό ιατρική παρακολούθηση, αλλά δήλωσε ότι θέλει να παραμείνει στη Συρία και να συνεχίσει τις αποστολές, υπογραμμίζοντας ότι «κάποιος πρέπει να πληρώσει για τον θάνατο του συναδέλφου του».

Το ηχητικό ντοκουμέντο που έδωσε στη δημοσιότητα η Τουρκία 

Νωρίτερα, ο τουρκικός στρατός φέρεται να έδωσε στη δημοσιότητα ηχητικό ντοκουμέντο, στο οποίο ακούγονται οι πιλότοι των F-16 της να προειδοποιούν το ρωσικό μαχητικό πριν το καταρρίψουν.

Συγκεκριμένα, ακούγεται μία φωνή στα αγγλικά να προειδοποιεί τους πιλότους του ρωσικού μαχητικού να λέει: «Αλλάξτε άμεσα την πορεία προς Νότο».

«Σας μιλά η τουρκική πολεμική αεροπορία. Προσοχή. Πλησιάζετε σε τουρκικό εναέριο χώρο» προειδοποιεί η φωνή. Το ηχητικό μήνυμα μεταδόθηκε στα τουρκικά μέσα ενημέρωσης.

Η Τουρκία υποστηρίζει ότι η προειδοποίηση επαναλαμβανόταν κάθε 30 δευτερόλεπτα επί πέντε λεπτά, αλλά αγνοήθηκε από τους χειριστές του ρωσικού Su-24.

Αμερικανοί αξιωματούχοι έχουν υποστηρίξει τους τουρκικούς ισχυρισμούς ότι εστάλησαν προειδοποιήσεις και φέρεται να επιβεβαιώνουν την αυθεντικότητα της ηχογράφησης.