Ο Χιλιανός αριστερός βουλευτής Γκάμπριελ Μπόριτς απέκλεισε το ενδεχόμενο προεδρικής υποψηφιότητας λίγο περισσότερο από ένα χρόνο πριν. Παραδέχθηκε ότι δεν είχε “την απαραίτητη εμπειρία”. Αλλά αυτή την Κυριακή κέρδισε τις προεδρικές εκλογές με την υποστήριξη ολόκληρης της χιλιανής αριστεράς.

Ads

Στα 35 του χρόνια, την ελάχιστη ηλικία για να θέσει κανείς υποψηφιότητα για την προεδρία της Χιλής, ο Μπόριτς άφησε πίσω του τους φόβους που εκφράστηκαν τον Σεπτέμβριο του 2020 και τον περασμένο Μάιο ξεκίνησε να συλλέγει υπογραφές για να δηλώσει την προεδρική του υποψηφιότητα και να ανταγωνιστεί στις προκριματικές εκλογές του συνασπισμού που αποτελείται από το Ευρύ Μέτωπο και το Κομμουνιστικό Κόμμα.

Παραδόξως, νίκησε τον κομμουνιστή υποψήφιο Ντάνιελ Τζαντούε, φαβορί στις δημοσκοπήσεις, και στον πρώτο γύρο στις 21 Νοεμβρίου πήρε τη δεύτερη θέση με 25,8% των ψήφων. Ωστόσο, ο αντίπαλός του, Καστ, καθώς επίσης και μέρος των Χριστιανοδημοκρατών, έχει εκφράσει το φόβο του ότι ο Μπόριτς θα επιβάλει το όραμα του Κομμουνιστικού Κόμματος, ενός από τα κόμματα που αποτελούν τον αριστερό συνασπισμό που στηρίζει τον Μπόριτς. «Δεν θέλουμε να γίνουμε Κούβα ή Βενεζουέλα», δήλωσε ο Καστ.

Ο Μπόριτς, αν και λέει ότι «υπάρχουν πολλά να μάθουμε», λέει ότι θέλει να τραφεί από την «εμπειρία» των πρώην προέδρων τους οποίους επέκρινε τόσο πολύ όταν ήταν επικεφαλής των φοιτητών, συμπεριλαμβανομένων των σοσιαλιστών Ρικάρντο Λάγος (2000-2006) και Μισέλ Μπατσελέτ (2006-2010, 2014-2018). Και οι δύο του έδωσαν ώθηση τις τελευταίες εβδομάδες. 

Ads

Ο Μπόριτς δεν φοβάται να αλλάξει πορεία. Σε αυτούς τους σχεδόν επτά μήνες προεκλογικής εκστρατείας έχει τροποποιήσει την ομιλία του ως ένα επαναστατικό αγόρι που ηγήθηκε των φοιτητικών διαδηλώσεων του 2011 απαιτώντας «δημόσια εκπαίδευση, ελευθερία και αξιοπρέπεια», σε αυτή ενός σοσιαλδημοκράτη.

«Θα έλεγα ότι η ειλικρίνεια και η διαφάνειά του, το άνοιγμά του στο διάλογο, είναι δύο από τις μεγαλύτερες αρετές του Γκάμπριελ, και ότι σε έναν επόμενο πρόεδρο για τη Χιλή είναι ζωτικής σημασίας», δήλωσε στο AFP ο αδελφός του Σιμόν Μπόριτς, ένας 33χρονος δημοσιογράφος.

Η πολιτική τους μεταμόρφωση συμβαδίζει με την αλλαγή εμφάνισης. Από γενειοφόρος φοιτητής, σήμερα φοράει σακάκι και πουκάμισο, έχει κοντά μαλλιά περιποιημένα γένια και γυαλιά.

Ο Μπόριτς γεννήθηκε στη νότια πόλη Πούντα Αρένας, 3.000 χιλιόμετρα νότια του Σαντιάγο, σε μια μεσοαστική οικογένεια Κροατών και Καταλανών προπαππούδων. Είναι ο μεγαλύτερος από τους τρεις αδελφούς και μετανάστευσε στο Σαντιάγο για να σπουδάσει νομικά στο Πανεπιστήμιο της Χιλής, αλλά δεν έχει ακόμη αποφοιτήσει. 

Στην προεκλογική εκστρατεία ζήτησε «η ελπίδα να νικήσει το φόβο». Οι επικριτές του τον ονομάζουν «ακραίο» για τη συμμαχία του με τους κομμουνιστές. Διαβάζει άπληστα ιστορία και ποίηση. Ανύπαντρος και χωρίς παιδιά, έχει σχέση εδώ και σχεδόν τρία χρόνια με την πολιτική επιστήμονα Ειρήνη Καραμάνου. Οι επικριτές του τον κατηγορούν για έλλειψη εμπειρίας να ηγηθεί μιας κυβέρνησης και για τις πιο ακραίες θέσεις του παρελθόντος, για τις οποίες έχει ζητήσει συγγνώμη ή έχει δηλώσει ότι ήταν λάθος.

«Η γενιά μας εισέβαλε στην πολιτική το 2011, αγνοώντας τους φόβους που είχε δημιουργήσει η δικτατορία και τα σύμφωνα της μετάβασης», δήλωσε σε συνέντευξη στο AFP πριν τον πρώτο γύρο.  «Αν γίνω πρόεδρος θέλω να εξασφαλίσω ένα κράτος πρόνοιας, έτσι ώστε ο καθένας να έχει τα ίδια δικαιώματα, ανεξάρτητα από το πόσα χρήματα έχει στο πορτοφόλι του», συνέχισε. 

«Εάν η Χιλή ήταν το λίκνο του νεοφιλελευθερισμού στη Λατινική Αμερική, θα είναι και ο τάφος της», ανέφερε στην διακήρυξη του ως υποψήφιος.

Με πληροφορίες από: INFOBAE