Την ώρα που η παγκόσμια κοινότητα ανέμενε με αγωνία το διάγγελμα Πούτιν για τον πόλεμο στην Ουκρανία, εντύπωση προκαλεί η μεγάλη καθυστέρηση στην πραγματοποίησή του.

Ads

Υπενθυμίζεται πως -όπως είχαν ανακοινώσει τα κρατικά μέσα ενημέρωσης- ο Ρώσος πρόεδρος επρόκειτο να απευθύνει διάγγελμα στις 8 μ.μ. (τοπική ώρα, άρα και ώρα Ελλάδος), όμως έχουν περάσει αρκετές ώρες και δεν υπάρχει η παραμικρή ενημέρωση από το Κρεμλίνο.

Την ίδια στιγμή, το ρωσικό δίκτυο ενημέρωσης RT έσπευσε να διαγράψει την ανάρτηση, με την οποία ότι η ομιλία Πούτιν  θα ξεκινούσε στις 8 μ.μ. ώρα Μόσχας, πυροδοτώντας διάφορα σενάρια.

Παράλληλα, σε live streaming που μετέδιδε το Sky News, περιμενοντας το διάγγελμα, εμφανίστηκε για 1 με 2 δευτερόλεπτα ο Πούτιν να παίρνει θέση για ομιλία, όμως αμέσως μετά το βίντεο διεκόπη και συνεχίστηκε η ροή του δελτίου ειδήσεων.

Ads

Σε κάθε περίπτωση, η καθυστέρηση προκάλεσε εικασίες σχετικά με τα πιθανά κίνητρα του Ρώσου προέδρου με φόντο τη… γενική συνέλευση του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη.

«Ο Πούτιν ανακοινώνει μια ομιλία προς το έθνος και δεν την εκφωνεί. Ενώ όλοι περιμένουν, τα μάτια του κόσμου είναι στραμμένα στη Μόσχα και κανείς δεν ενδιαφέρεται για τις ομιλίες της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, όπου δεν του επετράπη να πάει. Τρολάρισμα στο υψηλότερο επίπεδο» αναφέρει σε ανάρτησή του ο δημοσιογράφος διεθνών Μέσων, Dominic Johnson.

Ο βρετανός στρατηγός Sir Richard Shirreff δήλωσε ότι η καθυστέρηση της ομιλίας του Βλαντιμίρ Πούτιν είναι ενδεικτική του χάους που επικρατεί. «Είδαμε να ανακοινώνεται ότι θα γινόταν στις 8 το βράδυ ώρα Μόσχας. Μόλις είδαμε ένα tweet από το RT που έλεγε ότι δεν πρόκειται να μεταδοθεί στις 8 η ώρα Μόσχας. Αυτό δείχνει ότι υπάρχει χάος».

«Η ουσία όμως για τη διεθνή κοινότητα, και ιδιαίτερα για το ΝΑΤΟ, είναι -όπως είπε ξεκάθαρα ο ουκρανός υπουργός Εξωτερικών- ότι πρόκειται για μια πράξη απελπισίας» πρόσθεσε.

Νωρίτερα, έγινε γνωστό πως ο Πούτιν αναμένεται να ανακοινώσει την απόφαση της Μόσχας να κάνει αποδεκτό το όποιο αποτέλεσμα των δημοψηφισμάτων σε Ντονέτσκ, Λουγκάνσκ, Χερσώνα και Ζαπορίζια, προχωρώντας στην προσάρτηση των περιοχών, στο πρώτο διάγγελμα που θα απηύθυνε μετά την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο.