Χιλιάδες άτομα εισέβαλαν σε φυλακή υψίστης ασφαλείας στην Ινδία, έσυραν έξω 35χρονο κρατούμενο ο οποίος κατηγορείται για βιασμό και τον λίντσαραν αφού τον περιέφεραν γυμνό στους δρόμους, ανακοίνωσαν αξιωματούχοι στο βορειοανατολικό κρατίδιο Ναγκαλάντ.

Ads

Το περιστατικό έρχεται στη σκιά του σάλου που ξεσήκωσε στην Ινδία η συνέντευξη καταδικασθέντα σε θάνατο βιαστή στην οποία δηλώνει αμετανόητος για την πράξη του. Ο κρατούμενος ήταν ένας 35χρονος μουσουλμάνος επιχειρηματίας που κατηγορείται ότι βίασε μία γυναίκα. Το πλήθος τον έβγαλε διά της βίας από την φυλακή και, αφού τον έγδυσε, τον περιέφερε γυμνό στους δρόμους και τον ξυλοκόπησε μέχρι θανάτου.

Η αστυνομία χρειάστηκε να επιβάλει απαγόρευση της κυκλοφορίας για την αποκατάσταση της τάξης μετά την έφοδο του πλήθους στη φυλακή αργά το βράδυ της Πέμπτης. Ένας άνθρωπος σκοτώθηκε και πολλοί τραυματίστηκαν όταν η αστυνομία άνοιξε πυρ εναντίον του πλήθους.

Η απαγόρευση της κυκλοφορίας, που έχει επιβληθεί στην περιοχή από το βράδυ της Πέμπτης βρίσκεται ακόμη σε ισχύ καθώς η κατάσταση παραμένει «έκρυθμη», δήλωσε στο Reuters ο επικεφαλής της τοπικής αστυνομίας Μερέν Τζαμίρ.

Ads

Ο βιασμός αποτελεί ιδιαίτερα ευαίσθητο θέμα στην Ινδία μετά το 2012, όταν μία νεαρή φοιτήτρια βιάστηκε ομαδικά και βασανίστηκε μέσα σε λεωφορείο στο Νέο Δελχί και στη συνέχεια υπέκυψε στα βαριά τραύματά της. Ένας εκ των βιαστών δήλωσε ωμά και προκλητικά στη συνέντευξη που ξεσήκωσε σάλο ότι η 23χρονη «δεν έπρεπε να αντισταθεί».

Η βία κατά των γυναικών είναι σύνηθες φαινόμενο στην Ινδία, όπου αναφέρεται ένας βιασμός κάθε 21 λεπτά κατά μέσο όρο. Επίσης συχνές είναι και οι επιθέσεις με οξύ, η ενδοοικογενειακή βία και η κακοποίηση. Το 2013 αναφέρθηκαν στην αστυνομία 309.546 εγκλήματα εις βάρος γυναικών, από 244.270 ένα χρόνο πριν, σύμφωνα με το Εθνικό Αρχείο Εγκλημάτων. Σε αυτά περιλαμβάνονται βιασμοί, απαγωγές, σεξουαλική παρενόχληση και κακοποίηση.