Λίγα μίλια έξω από το λιμάνι της Γάζας, περικυκλωμένο από ισραηλινά σκάφη, βρέθηκε το ιστιοφόρο Estelle που μεταφέρει διεθνή ανθρωπιστική βοήθεια. Με 20 επιβάτες, εκ των οποίων 5 βουλευτές, με φορτίο 2 ελαιόδενδρα, 41 τόνους τσιμέντο, αναπηρικά καροτσάκια, ιατρικό εξοπλισμό, παιδικά βιβλία, παιχνίδια, 300 μπάλες ποδοσφαίρου, μουσικά όργανα και θεατρικό εξοπλισμό. Τη νύχτα υπήρχαν σε απόσταση ισραηλινά πλοία αλλά χωρίς να υπάρξει προσπάθεια ενόχλησης από το ισραηλινό πολεμικό ναυτικό. Σαφείς ισραηλινές απειλές, χθες βράδυ, έλεγαν πως δεν θα το αφήσουν να πλησιάσει τις ακτές της Γάζας κοντύτερα από 12 ναυτικά μίλια.

Ads

·      Στη φωτογραφία, δημοσιογράφοι περιμένουν την εμφάνιση του estelle σήμερα το πρωί στη Γάζα

2.30 μ.μ.: Η ανακοίνωση της Πρωτοβουλίας «Ένα Καράβι για τη Γάζα»:
«Επίθεση στο ιστιοφόρο Estelle σε διεθνή ύδατα
Αθήνα, 20 Οκτωβρίου 2012 – 14:00

Λίγο μετά τις 11:15 το πρωί και καθώς το Estelle έπλεε σε διεθνή ύδατα 17 ναυτικά μίλια βόρεια του Al Arish της Αιγύπτου και 30 ν.μ. από τις ακτές της Γάζας, σύμφωνα με το τελευταίο στίγμα του ιστιοφόρου, πλοία του ισραηλινού πολεμικού ναυτικού περικύκλωσαν το σκάφος και λίγο αργότερα ταχύπλοα με μασκοφόρους στρατιώτες κατέλαβαν το ιστιοφόρο ESTELLE.
Από τις 11:40, οπότε και υπήρξε η τελευταία επικοινωνία με τον εκπρόσωπο Dror Feiler, κάθε επικοινωνία είναι αδύνατη και έχει διακοπει. 
Πληροφορίες από το Ισραήλ αναφέρουν ότι το Estelle αυτή τη στιγμή ρυμουλκείται προς το Ashdod και αναμένεται να φθάσει στις 4 μμ τοπική ώρα. Η ελληνική πρεσβεία εκεί έχει ενημερωθεί και εκπρόσωπος της μετακινείται στο Ashdod.

Ads

Η Πρωτοβουλία “Ένα Καράβι για τη Γάζα”, ΚΑΤΑΓΓΕΛΕΙ την παράνομη ισραηλινή επίθεση και κατάληψη του ESTELLE στα διεθνή ύδατα, όπου για άλλη μια φορά το Ισραήλ επιβεβαιώνει τον ρόλο του ως τραμπούκου και χωροφύλακα της περιοχής. Η πράξη διεθνούς πειρατείας ενάντια σε πολίτες από 8 χώρες, που μετέφεραν ανθρωπιστικό υλικό στην πολιορκημένη Γάζα, δείχνει για άλλη μια φορά το αληθινό πρόσωπο του σιωνιστικού απαρτχάιντ.
 
1.10 μ.μ.: Το Εστέλ μεταφέρεται από τους ισραηλινούς στο λιμάνι του Ασντότ. Ο εκπρόσωπος τύπου των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων γράφει στο λογαριασμό του στο Twitter πως  στο πλοίο (οι ισραηλινοί στρατιώτες)  «επιβιβάστηκαν ειρηνικά και χωρίς βία». 

1.05 μ.μ.: Ο εκπρόσωπος τύπου των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων δημοσιοποίησε την πρώτη φωτογραφία από την επέμβαση:

image

1.00 μ. μ.: Η είδηση για την, τρίτη κατά σειρά, επίθεση του ισραηλινού κράτους σε πλοία που μεταφέρουν βοήθεια προς τη Γάζα, αρχίζει να μεταδίδεται και στα μεγάλα δίκτυα όπως το ΒBC. Συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας και αλληλεγγύης οργανώνονται αμέσως σε διάφορα μέρη του κόσμου, όπως  σε Μαδρίτη και Βαρκελώνη, αλλά και στο λιμάνι του Ασντοτ όπου αναμένεται να οδηγηθεί το Εστέλ με τους 30 επιβάτες του.

Το ρεπορτάζ του Αλ Τζαζίρα

 
12.25 μ.μ. Ο Αλέξης Τσίπρας, ξεκίνησε την ομιλία του στην ΚΠΕ του Συνασπισμού μιλώντας για το Εστέλ:

«Θα ήθελα πριν ξεκινήσω την εισήγηση για τα θέματα που αφορούν τη σημερινή συνεδρίαση να κάνω μια αναφορά σε ένα μικρό ιστιοφόρο, στο ιστιοφόρο Estelle,σε ένα καράβι που κουβαλάει φαρμακευτικό υλικό, τρόφιμα, κυρίως, όμως, μεταφέρει ένα ισχυρό μήνυμα αλληλεγγύης, ειρήνης και αδελφοσύνης που πλέει τούτες τις ώρες στα ήρεμα και ζεστά νερά της Νοτιοανατολικής Μεσογείου και κατευθύνεται σε ένα φιλόξενο, πλην όμως αποκλεισμένο λιμάνι, στο λιμάνι της Γάζας. 

Σε αυτό το ιστιοφόρο επιβαίνουν δυο μέλη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ. Και θα ήθελα να εκφράσω εκ  μέρους της Κοινοβουλευτικής Ομάδας την αμέριστη συμπαράστασή μας, αλλά και να τονίσω ότι αισθανόμαστε περήφανοι που σε αυτήν την αποστολή ανθρωπιστικής αλληλεγγύης συμμετέχουν δυο μέλη της Κοινοβουλευτική μας Ομάδας. Δυο γνήσιοι εκπρόσωποι ενός λαού που δοκιμάζεται και αγωνίζεται για αξιοπρέπεια και δημοκρατία 2,5 χρόνια τώρα και οι οποίοι κομίζουν μήνυμα αλληλεγγύης σε ένα λαό που χρόνια τώρα δοκιμάζεται και περήφανα αγωνίζεται για ζωή και ελευθερία. Και αυτό είναι ένα πάρα πολύ σημαντικό συμβολικό μήνυμα.  

Γνωρίζω, βέβαια, ότι οι εχθροί της ειρήνης και της συνεργασίας των λαών έχουν ισχυρά όπλα. Ας γνωρίζουν, όμως, και αυτοί ότι πιο ισχυρό όπλο απ’ όλα τα οπλικά συστήματα είναι το όπλο της αλληλεγγύης των λαών. Και αυτό το ισχυρό όπλο εμείς απέναντι σε κάθε λαό, ακριβώς επειδή θέλουμε να αξιοποιούμε αυτό το όπλο και για τη δική μας προστασία και θέλουμε τούτη την ώρα την αλληλεγγύη όλων των λαών της Ευρώπης και του κόσμου, το όπλο της αλληλεγγύης θα το έχουμε ψηλά στις αξίες και τις δράσεις μας». 

«Η επίθεση του ισραηλινού στρατού στο πλοίο ESTELLE αποτελεί ένα ακόμα δείγμα επίδειξης βαρβαρότητας του κράτους του Ισραήλ που εγκληματεί ασταμάτητα εναντίον του Παλαιστινιακού λαού έχοντας τη στήριξη της ΕΕ και των ΗΠΑ. Ο ελληνικός λαός πρέπει να διεκδικήσει να σταματήσει ο απάνθρωπος αποκλεισμός της Γάζας, να διακοπεί εδώ και τώρα η στρατιωτική συμφωνία – συνεργασία της Ελλάδας με το Ισραήλ» επισημαίνεται σε σχόλιο του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ.

12.10 μ.μ; Αναχαιτίστηκε από το ισραηλινό ναυτικό, ανακοίνωσε εκπρόσωπος των ισραηλινών αρχών. Το Εστέλ δέχεται επίθεση, διφορούμενο αν βρίσκεται σε διεθνή ύδατα ή αιγυπτιακά. Έχει χαθεί η επαφή με το πλήρωμα. Άνδρες με μάσκες επιχειρούν αυτήν την ώρα να ανέβουν στο ιστιοφόρο. 

Προ-βιντεοσκοπημένο μήνυμα από τον Καναδό Τζιμ Μάνλι, που επιβαίνει στο Estelle, και θα μεταδιδόταν αν χανόταν η επικοινωνία με το πλοίο:

11.35 π.μ.: Σύμφωνα με πληροφορίες, το Estelle δέχεται επίθεση από το ισραηλινό πολεμικό ναυτικό. Η είδηση από το Σoυηδικό “Ενα καράβι για τη Γάζα”. 

10.50 π.μ.: 38 ναυτικά μίλια από τις ακτές της Γάζας, 18 μίλια από τη ζώνη αποκλεισμού που έχει επιβάλει το Ισραήλ, η θέση του Estelle πριν από λίγο,σύμφωνα με την ελληνική Πρωτοβουλία «Ένα Καράβι για τη Γάζα»: Υψηλό ηθικό στο πλήρωμα!

image

Σύμφωνα με το «Ένα Καράβι για τη Γάζα, Σουηδίας» στις 9.00 π.μ. ώρα Ελλάδας (και Γάζας): «Το Εστέλ βρίσκεται 52 ναυτικά μίλια μακριά από τις ακτές της Γάζας. Πλέει προς τον ήλιο. Όλα ήρεμα. Το Εστέλ πλέει σε απόσταση 17 μιλίων από τις αιγυπτιακές ακτές. Θέση: N31,28 E33,21, ταχύτητα: 6 κόμβοι. Το πλήρωμα του Εστέλ ξύπνησε σε μια όμορφη και ζεστή μέρα. Η θάλασσα ήρεμη, και καθόλου αέρας. Αυτή τη στιγμή το Εστέλ χρησιμοποιεί τους κινητήρες για να κινείται. Καμιά αλλαγή σε σχέση με νωρίτερα».

Νωρίτερα, στις 3 το πρωί, το έκτακτο δελτίου Τύπου της «Πρωτοβουλίας Ένα Καράβι για τη Γάζα» ανέφερε:
 
«Αθήνα, 20 Οκτωβρίου 2012 – 02:45

Στη 01:20 τοπική ώρα Ελλάδας ενημερωθήκαμε τηλεφωνικά από το ESTELLE ότι ακολουθείται από 6 πλοία του πολεμικού ναυτικού του Ισραήλ. Από νωρίς υπήρχαν πληροφορίες ότι το Ισραήλ θα επιτεθεί στο ESTELLE κατά την διάρκεια της νύχτας. Η θέση του ESTELLE είναι τώρα 31.42 Α 32.49 με πορεία 135ο και σε απόσταση 85 ν.μ. από τα παράλια της Γάζας.

Η Γραμματεία της Πρωτοβουλίας κρατάει ενήμερους βουλευτές και το ΥΠΕΞ»

Να θυμίσουμε ότι εδώ και δυο μήνες έχει ξεκινήσει το πλοίο Estelle από την Σουηδία. Προορισμός του είναι να σπάσει τον ναυτικό αποκλεισμό του λιμανιού της Γάζας, που επί τέσσερα χρόνια πραγματοποιεί το Ισραήλ. Πλήρωμά του είναι ακτιβιστές που μεταφέρουν ανθρωπιστική βοήθεια, είδη θεάτρου, όπως μπάλες – κάτι που έχει απαγορεύσει το Ισραήλ να υπάρχει στην Γάζα – και δεκάδες περιστέρια από την Άνδρο. Εκτός από τους ακτιβιστές είναι πάνω στο «καράβι για την Γάζα» και κοινοβουλευτικά μέλη από την Ισπανία, την Νορβηγία, την Σουηδία και την Ελλάδα.

Η κρίσιμη ώρα είναι σήμερα, που το Estelle θα συναντήσει τον ισραηλινό στόλο. Υπενθυμίζεται ότι τον Μάιο του 2010, στην αντίστοιχη αποστολή οι ακτιβιστές είχαν δεχθεί επίθεση από τον ισραηλινό στρατό και αρκετοί είχαν χάσει την ζωή τους. 

Η ελληνική αποστολή στο Estelle αποτελείται από τους Βαγγέλη Διαμαντόπουλο, και τον Δημήτρη Κοδέλα, βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ – ΕΚΜ, τον Βαγγέλη Πίσια, συντονιστή της αποστολής, τον Λουκά Σταμέλλο και τον Μιχάλη Τικτόπουλο, μέλη της Γραμματείας της Πρωτοβουλίας «Ένα Καράβι για την Γάζα».