Προσπάθεια από την επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) Κριστίν Λαγκάρντ να κατευνάσει τις αντιδράσεις που προκάλεσαν οι δηλώσεις της στην εφημερίδα Guardian, όπου δήλωσε μεταξύ άλλων πως οι Έλληνες δεν θα πρέπει να περιμένουν «καμία συμπάθεια» και πως «ήρθε η ώρα να πληρώσουν τους φόρους τους». Ύστερα από επίθεση μηνυμάτων που δέχτηκε στη σελίδα της στο Facebook, με σχετικό μήνυμα στο μέσο κοινωνικής δικτύωσης επισημαίνει πως «οι προνομιούχες τάξεις θα πρέπει να επωμιστούν το βάρος που τους αναλογεί» και πως «επανειλημμένα έχει εκφράσει την κατανόησή της και τη συμπάθειά της προς τον ελληνικό λαό που αντιμετωπίζει προβλήματα». 

Ads

«Όπως έχω πει πολλές φορές στο παρελθόν κατανοώ τα προβλήματα του ελληνικού λαού και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει. Για αυτό το λόγο το ΔΝΤ υποστηρίζει την Ελλάδα στην προσπάθειά της να ξεπεράσει την κρίση και να επανέλθει στο δρόμο της οικονομικής ανάπτυξης, της απασχόλησης και της σταθερότητας.
 
Ένα σημαντικό μέρος αυτής της προσπάθειας είναι ο καθένας στην Ελλάδα να αναλάβει το μερίδιό του και ιδιαίτερα όσοι ανήκουν στις προνομιούχες τάξεις και ιδίως όσον αφορά στην αποπληρωμή των φόρων. Αυτό επεσήμανα στη συνέντευξή μου στη Guardian»,
αναφέρει η Κριστίν Λαγκάρντ σε μήνυμά της στο Facebook, όπου δέχτηκε πλήθος επικριτικών μηνυμάτων. 

image

Νωρίτερα σε συνέντευξή της στην εφημερίδα Guardian τόνιζε ότι σκέφτεται όλους εκείνους τους Έλληνες οι οποίοι δεν πληρώνουν τους φόρους τους, σημειώνοντας πως οι Έλληνες δεν θα πρέπει «να περιμένουν καμία συμπάθεια» και πως «ήρθε η ώρα να πληρώσουν τους φόρους τους». «Σκέφτομαι εκείνους που στερούνται τις δημόσιες υπηρεσίες εξαιτίας όλων αυτών που φοροδιαφεύγουν».

Ads

 
Όταν ρωτήθηκε αν ανησυχεί για όλους εκείνους τους ασθενείς στην Ελλάδα που δεν έχουν πρόσβαση σε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη  απάντησε πως «πιο πολύ σκέφτομαι εκείνα τα παιδιά σε σχολεία του Νίγηρα τα οποία μοιράζονται μία καρέκλα ανά τρεις μαθητές επειδή θέλουν πραγματικά να μορφωθούν. Τα έχω στο μυαλό μου όλη την ώρα γιατί πιστεύω ότι χρειάζονται περισσότερη βοήθεια από τους ανθρώπους στην Αθήνα». «Η Ελλάδα δεν πρόκειται να έχει καλύτερη μεταχείριση από μια φτωχή χώρα στον αναπτυσσόμενο κόσμο», πρόσθεσε η Λαγκάρντ.

Η επικεφαλής του ΔΝΤ ανέφερε ότι «δεν πρόκειται να χαλαρώσει το πρόγραμμα λιτότητας για την Ελλάδα ούτε οι όροι που θέτει το ΔΝΤ για να συνεχίσει την στήριξή του προς τη χώρα μας». «Δεν χρειάζονται άλλη βοήθεια οι Έλληνες, πρέπει αυτοί να βοηθήσουν τον εαυτό τους και κυρίως να σταματήσουν να φοροδιαφεύγουν» επεσήμανε.

Η βρετανική εφημερίδα σχολιάζει ότι η παρέμβαση της Λαγκάρντ πραγματοποιείται την ώρα που η υπηρεσιακή κυβέρνηση στην Αθήνα συσκέπτεται για το πως θα καλύψει τη «μαύρη τρύπα» των φορολογικών εσόδων που μειώθηκαν κατά ένα τρίτο μέσα σε ένα χρόνο. Στη θέση που διατυπώνεται αν τελικά ήρθε η ώρα της πληρωμής για την Ελλάδα, αφού τελείωσαν οι καλές εποχές, η Λαγκάρντ απαντά : «Ακριβώς έτσι είναι». «Αυτή ακριβώς είναι η αποστολή του ΔΝΤ και δουλειά μου είναι να λέω την αλήθεια, όποιος και να κάθεται απέναντί μου», πρόσθεσε.
 
Σύμφωνα με τη Λαγκάρντ το ΔΝΤ δεν έχει επιφυλάξεις στο να επιβάλει αυστηρές προϋποθέσεις σε ένα σχετικά πλούσιο έθνος. «Είναι μερικές φορές δύσκολο να πούμε στην κυβέρνηση μιας φτωχής χώρας, όπου οι άνθρωποι ζουν με ετήσιο εισόδημα $ 3.000, $ 4.000 ή $ 5.000 να μειώσει το έλλειμμα. Γιατί ξέρω τι επιπτώσεις θα έχει στα προγράμματα κοινωνικής πρόνοιας και υποστήριξης για τους φτωχούς», σημειώνει. 

Τέλος, σχετικά με το ενδεχόμενο να αλλάξει το κλίμα στην Ευρώπη μετά την εκλογή του Ολάντ, η Λαγκάρντ υποστήριξε πως «δεν υπάρχουν σημαντικές διαφορές ανάμεσα στη Γαλλία και τη Γερμανία και οι δύο χώρες θα συνεχίσουν να συνεργάζονται στενά για την επίλυση της κρίσης χρέους στην ευρωζώνη».