Την πλήρη απαγόρευση διαδηλώσεων ανακοίνωσαν οι αρχές στο Μπαχρέιν μετά τις συγκρούσεις μεταξύ αντικυβερνητικών διαδηλωτών και αστυνομίας.

Ads

 
Ο υπουργός Εσωτερικών σεΐχης Ρασίντ μπιν Αμπντάλα αλ Χαλίφα ανέφερε ότι η απόφαση ελήφθη για την προάσπιση της δημόσιας τάξης και «της κοινής ειρήνης», σημειώνοντας πως  οι πρόσφατες κινητοποιήσεις της αντιπολίτευσης, των οποίων ηγήθηκε το σιιτικό κόμμα αλ Ουέφακ, σημαδεύτηκαν από πράξεις βίας και «ενέργειες δολιοφθοράς» και ότι οι διαδηλωτές «κάλεσαν σε ανατροπή της εξουσίας».
 
«Έπειτα από όλες αυτές τις παραβιάσεις που απειλούν την κοινή ειρήνη (…) και τη σταθερότητα, αποφασίστηκε να σταματήσουν όλες οι διαδηλώσεις και οι συναθροίσεις δεν θα λαμβάνουν πλέον άδεια ως την αποκατάσταση της τάξης και της σταθερότητας», τόνισε χαρακτηριστικά ο υπουργός.
 
Στο μικρό βασίλειο του Μπαχρέιν, η πλειονότητα των πολιτών είναι σιίτες, αλλά κυβερνά μια σουνιτική δυναστεία.
 
Η είδηση έρχεται μετά την επίθεση της αστυνομίας εναντίον διαδηλωτών, σε περιοχή κοντά στην πρωτεύουσα Μανάμα, με χρήση δακρυγόνων και πλαστικών σφαιρών. Οι διαδηλωτές ζητούσαν την απελευθέρωση των πολιτικών κρατουμένων από το καθεστώς.
 
Όπως αναφέρει το RT, πριν από περίπου δύο εβδομάδες τέσσερις άνθρωποι συνελήφθησαν για σχόλιά τους στο twitter με την κατηγορία της δυσφήμισης εναντίον του βασιλιά. Ωστόσο οι αρχές δεν έδωσαν περαιτέρω πληροφορίες για το περιεχόμενο των σχολίων τους.
 
Ο επικεφαλής του Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Μπαχρέιν Σαγιέντ Γιουσίφ Αλμουχάφντα αναφέρει πως  απόφαση απαγόρευσης των διαδηλώσεων είναι απλώς «μια προσπάθεια να καταστείλει τις εξεγέρσεις των πολιτών». «Στην πραγματικότητα το Μπαχρέιν αποτελεί ένα ημιτελές μέρος της Αραβικής Άνοιξης που δεν του έχει επιτραπεί να ανθήσει».