Η Παγκόσμια Τράπεζα Σπόρων Σβάλμπαρντ, γνωστή και ως Κρύπτη της Αποκάλυψης, είναι μια ειδικά διαμορφωμένη «κιβωτός» που κατασκευάστηκε υπογείως σε μία ζώνη μόνιμης ψύξης, ως μέτρο ασφαλείας σε περίπτωση που κινδυνεύσουν οι πηγές τροφίμων, λόγω συγκρούσεων ή φυσικών καταστροφών.

Ads

Βρίσκεται σε ένα βουνό στο Νορβηγικό νησί Spitsbergen, στην αρκτική περιοχή του αρχιπελάγους Σβάλμπαρντ, περίπου 1.000 χιλιόμετρα από τον Βόρειο Πόλο και σε αυτή φυλάσσονται 800.000 διαφορετικά είδη σπόρων.

Το παγωμένο έδαφος σε συνδυασμό με τη χαμηλή τεκτονική δραστηριότητα της περιοχής κατέστησαν το σημείο ιδανικό για την κατασκευή της το 2008, ενώ οι μελέτες είχαν δείξει πως ακόμα κι αν έλιωναν όλοι οι πάγοι της Γης, η κρύπτη θα βρισκόταν και πάλι πάνω από το επίπεδο της θάλασσας.

Πριν λίγες ημέρες ωστόσο, οι θερμοκρασίες ρεκόρ που σημειώθηκαν στην περιοχή και το λιώσιμο των πάγων είχαν ως αποτέλεσμα να δημιουργηθεί ένας όγκος νερού μεγαλύτερος από τον αναμενόμενο.

Ads

Αποτέλεσμα αυτού είναι ότι τα νερά εισήλθαν στην επτασφράγιστη Τράπεζα -στην αρχή της σήραγγας- και λόγω της χαμηλής θερμοκρασίας μετατράπηκαν σε πάγο.

Ευτυχώς δεν κινδύνευσαν οι σπόροι, οι οποίοι παραμένουν ασφαλείς για την ώρα στην απαιτούμενη θερμοκρασία αποθήκευσης -18C.


Όπως δήλωσαν στον Guardian εκπρόσωποι της νορβηγικής κυβέρνησης «Δεν σκεφτήκαμε στα σχέδιά μας πως το μόνιμα παγωμένο έδαφος δε θα ήταν εκεί και πως θα είχαμε τέτοιο ακραίο καιρό. Υποτίθεται ότι θα λειτουργούσε χωρίς ανθρώπινη παρουσία, αλλά τώρα την παρακολουθούμε σε 24ωρη βάση».

Οι Νορβηγοί θα προχωρήσουν σε εργασίες αδιαβροχοποίησης της κρύπτης και απομάκρυνσης ηλεκτρονικών από το τούνελ των 100 μέτρων, ενώ θα σκαφτούν και κανάλια για να απομακρύνουν το νερό και τη βροχή. Ως ύστατο μέτρο, θα τοποθετηθούν και αντλίες στο χώρο αποθήκευσης των σπόρων.