Νικητής σε δύο νότιες πολιτείες των ΗΠΑ, Αλαμπάμα και Μισισίπι, αναδείχτηκε ο υπερσυντηρητικός υποψήφιος για το χρίσμα του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, Ρικ Σαντόρουμ. Πρόκειται για ένα νέο πλήγμα στον Μιτ Ρόμνεϊ ο οποίος δεν κατάφερε να δικαιολογήσει τον τίτλο του φαβορί. Μάλιστα περιορίστηκε στην τρίτη θέση, πίσω από τον υπερσυντηρητικό υποψήφιο Νιούτ Γκίνγκριτς.

Ads

 
Τα αμερικανικά τηλεοπτικά δίκτυα μετέδωσαν πως στην Αλαμπάμα ο Σαντόρουμ συγκεντρώνει ποσοστό 35%, ο Γκίνγκριτς 30% και ο Ρόμνεϊ 28%. Στο Μισισίπι ο Σαντόρουμ κερδίζει 33% έναντι 32% του Γκίνγκριτς και 30% του Ρόμνεϊ.
 
Ο υποψήφιος που θα κερδίσει το χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων στα τέλη Αυγούστου θα αντιμετωπίσει τον πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα στις 6 Νοεμβρίου. Σύμφωνα με πανεθνική δημοσκόπηση του ABC και της Washington Post, αν οι εκλογές διεξάγονταν σήμερα, ο Ρόμνεϊ θα συγκέντρωνε ποσοστό 49% έναντι 47% του προέδρου Ομπάμα.
 
«Ποιος θα το πίστευε ότι οι ψηφοφόροι της βάσης θα αλλάζουν τα προγνωστικά μέρα με τη μέρα» τόνισε ο Σαντόρουμ σε συγκέντρωση στην πόλη Λαφαγιέτ της Λουιζιάνα, ενώ πριν γίνουν γνωστά, ο Ρόμνεϊ είχε σπεύσει να δηλώσει σίγουρος για την νίκη του και για το τέλος της εκστρατείας του Σαντόρουμ. Ο Γκίνγκριτς από την πλευρά του, τόνισε ότι θα συνεχίσει τη μάχη του για το χρίσμα, λέγοντας για τον Ρόμνεϊ ότι όταν είσαι φαβορί δεν έρχεσαι τρίτος.
 
Ο Σαντόρουμ, που ήταν άγνωστος στους Ρεπουμπλικάνους ψηφοφόρους μέχρι τα τέλη της περασμένης χρονιάς, έχει μέχρι τώρα κερδίσει σε εννιά πολιτείες από την έναρξη των προκριματικών αναμετρήσεων στις 3 Ιανουαρίου.
 
Πριν τα σημερινά αποτελέσματα ο Ρόμνεϊ, που έχει κερδίσει σε 17 από τις 26 πολιτείες, είχε διασφαλίσει 455 εκλέκτορες, ο Σαντόρουμ 199, ο Γκίνγκριτς 117 και ο Ρον Πολ 64. Για το χρίσμα του κόμματος απαιτούνται 1.144 εκλέκτορες.