Εκατό χιλιάδες Κούρδοι της Συρίας έφθασαν στην Τουρκία τις τελευταίες ημέρες, διωγμένοι από την προέλαση των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους, όπως ανακοίνωσε η Υπάτη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες. Η Τουρκία άνοιξε την Παρασκευή τα σύνορά της στους Σύρους πρόσφυγες που διαφεύγουν από την περιοχή του Άιν αλ-Αράμπ, το οποίο είναι περικυκλωμένο από δυνάμεις του Ισλαμικού Κράτους. Όμως καθώς πολλοί επιχείρησαν να περάσουν μαζικά, οι αρχές απάντησαν με αύρες νερού και προσωρινό κλείσιμο των συνόρων. 

Ads

Την ίδια στιγμή, το PKK απηύθυνε κάλεσμα προς τους τους Κούρδους της Τουρκίας να πολεμήσουν τους τζιχαντιστές στη Συρία, καθώς συνεχίζεται η πολυορκία της τρίτης μεγαλύτερης κουρδικής πόλης της Συρίας. «Η ημέρα της νίκης και της τιμής έφθασε. Δεν υπάρχει κανένα όριο στην αντίσταση» γράφει το ένοπλο κουρδικό κίνημα της Τουρκίας σε ανακοίνωσή που κάνει λόγο για “επιστράτευση”. «Καλούμε σύσσωμο τον λαό μας και τους φίλους μας να εντείνουν την αντίστασή τους στο Κουρδιστάν και το Κομπάνι», υπογραμμίζει το ΡΚΚ.

Υπενθυμίζεται ότι οι Κούρδοι του Ιράκ έχουν εμπλακεί εδώ και καιρό στον πόλεμο κατά του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ κυρίως όταν οι σουνίτες τζιχαντιστές απείλησαν τα εδάφη τους στα βόρεια της χώρας. Η εμπλοκή τους αυτή τους εξασφάλισε και εκπροσώπηση στη νέα κυβέρνηση του Ιράκ.  

Στο μεταξύ, έγινε γνωστό ότι οι Κούρδοι μαχητές στο Άιν αλ-Αράμπ εν μέσω μαχών με τους τζιχαντιστές κατάφεραν να ανακόψουν την προέλαση του Ισλαμικού Κράτους

Ads