Ο πρώην πρόεδρος της Αιγύπτου Μοχάμεντ Μόρσι, ο πρώτος εκλεγμένος πρόεδρος στη σύγχρονη ιστορία της χώρας, απεβίωσε σε ηλικία 67 ετών, αφού κατέρρευσε σε δικαστήριο του Καΐρου, κατά τη διάρκεια της πολύκροτης δίκης του. 

Ads

Ο Μόρσι, ηγετικό στέλεχος της απαγορευμένης πλέον Μουσουλμανικής Αδελφότητας, είχε φυλακιστεί, αφού ανετράπη από τον στρατό το 2013, έπειτα από σχεδόν έναν χρόνο στην εξουσία και μετά τις ογκώδεις διαδηλώσεις εναντίον του.

Όπως ανακοίνωσε ο εισαγγελέας, ο Μόρσι κατέρρευσε ενώ βρισκόταν εντός του κελιού των κατηγορουμένων στο δικαστήριο, λίγο αφότου πήρε τον λόγο για τις κατηγορίες περί κατασκοπείας βάσει των ύποπτων επαφών που είχε με την παλαιστινιακή οργάνωση Χαμάς. Ο θάνατός του δηλώθηκε στο νοσοκομείο λίγο αργότερα. Σύμφωνα με τον ίδιο, η νεκροψία-νεκροτομή που διενεργήθηκε δεν κατέδειξε ενδείξεις προσφάτων τραυμάτων στο σώμα του. «Το δικαστήριο του επέτρεψε να μιλήσει για πέντε λεπτά… Σωριάστηκε στο πάτωμα και μεταφέρθηκε αμέσως στο νοσοκομείο» όπου διαπιστώθηκε ο θάνατός του, τονίζεται χαρακτηριστικά στο δελτίο Τύπου του γενικού εισαγγελέα της Αιγύπτου, ενώ ιατρικές πηγές κάνουν λόγο για ανακοπή καρδιάς. 

Ο Μοχάμεντ Μόρσι εξελέγη το 2012 στις πρώτες ελεύθερες προεδρικές εκλογές της Αιγύπτου με την προοπτική μιας νέας εποχής για την Αίγυπτο μια «αιγυπτιακή Αναγέννηση με ισλαμικά θεμέλια». Όμως η συντηρητική ισλαμιστική ατζέντα που ακολούθησε και η κακή πορεία της οικονομίας, προκάλεσαν μια νέα εξέγερση με κατηγορίες για σφετερισμό της εξουσίας και το αίτημα της ανατροπής του, το οποίο τελικά επετεύχθη με την παρέμβαση του στρατού.

Ο Μόρσι είχε περάσει ήδη 6 χρόνια στη φυλακή, κατηγορούμενος για κατασκοπεία σε βάρος του Κατάρ, για το θάνατο διαλητωτών στην εξέγερση του 2012, αλλά και για τρομοκρατία. Υπερασπιστές του κατήγγειλαν κατά καιρούς απάνθρωπη μεταχείρισή του στις φυλακές και βασανιστήρια. Σημειώνεται ότι καθ’όλη τη διάρκεια της κράτησής του είχε δεχτεί μόλις τρεις επισκέψεις στο κελί του. Το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων σχολίασε την είδηση του θανάτου του πρώην ηγέτη της Αιγύπτου, λέγοντας ότι ήταν κάτι αναμενόμενο αφού το αιγυπτιακό καθεστώς αρνείτο πεισματικά να του παράσχει ιατροφαρμακευτική φροντίδα. Σημειώνεται ότι ο Μόρσι έπασχε από διαβήτη αλλά και από χρόνιες ασθένειες του ήπατος.   Η οργάνωση προάσπισης των δικαιωμάτων του ανθρώπου Human Rights Watch αντέδρασε επίσης λίγο μετά την ανακοίνωση του θανάτου του Μόρσι. «Είναι φοβερό όμως ΑΠΟΛΥΤΑ προβλέψιμο, δεδομένης της αποτυχίας της κυβέρνησης να του παράσχει επαρκείς ιατρικές φροντίδες. Ακόμα λιγότερες επισκέψεις από την οικογένειά του» έγραψε στο Twitter η Σαρα Λία Ουίτσον, η διευθύντρια για τη Μέση Ανατολή και Βόρεια Αφρική του Παρατηρητηρίου. Η Διεθνής Αμνηστία από την πλευρά της δήλωσε ότι η αιγυπτιακή κυβέρνηση φέρει την ευθύνη για το θάνατο του πρώην προέδρου.

Ads

Η είδηση του θανάτου του έχει προκαλέσει ήδη τις πρώτες αντιδράσεις. Σύμφωνα με τον δικηγόρο του η υγεία του ανατραπέντος προέδρου δεν ήταν καλή. «Είχαμε υποβάλει αιτήματα για αγωγή, ορισμένα είχαν γίνει αποδεκτά άλλα όχι» είπε στο Reuters ο δικηγόρος του Άμπντελ Μένεμ Άμπντελ Μακσούντ.

Η Μουσουλμανική Αδελφότητα κατήγγειλε ότι ο θάνατος του πρώην προέδρου της Αιγύπτου Μοχάμεντ Μόρσι ήταν μια «πετυχημένη δολοφονία» και κάλεσε τους πολίτες της Αιγύπτου να παραστούν μαζικά στην κηδεία του. Σε μια ανακοίνωση που ανήρτησε στον ιστότοπό της, η Μουσουλμανική Αδελφότητα απηύθυνε, επίσης, κάλεσμα στα πλήθη να συγκεντρωθούν έξω από τις πρεσβείες της Αιγύπτου σε ολόκληρο τον κόσμο. Πηγές των υπηρεσιών ασφαλείας ανέφεραν ότι το υπουργείο Εσωτερικών κήρυξε κατάσταση συναγερμού, ιδίως στη γενέτειρα του πρώην προέδρου, στην επαρχία Σαρκίγια στο Δέλτα του Νείλου, όπου υπήρξαν πληροφορίες πως θα μεταφερθεί η σορός του για να ταφεί. Ωστόσο η κηδεία του Μόρσι έγινε ήδη και μάλιστα με διαδικασίες εξπρές…

Ερωτηματικά για την κηδεία – εξπρές

Όπως έκανε γνωστό μέσω του Facebook ο γιος του Μόρσι, ο πατέρας του κηδεύτηκε ήδη σήμερα τα ξημερώματα στο Madinat Nasr του Καΐρου. Οι αρχές της Αιγύπτου δεν έδωσαν άδεια ώστε να ταφεί στην γενέτειρά του. Έπλυναν το σώμα του στο νοσοκομείο, αξιωματούχοι της Μουσουλμανικής Αδελφότητας έψαλλαν την επιμνημόσυνη δέηση στη μνήμη του και παρουσία των δυο γιων του κηδεύτηκε στο δημόσιο νεκροταφειο.  Μάλιστα πρόκειται για μια κίνηση που αντιβαίνει τις αιγυπτιακές παραδόσεις, όπου οι νεκροί θάβοντα μόνο στο φως της μέρας. Η κηδεία – εξπρές του Μόρσι ξεσήκωσε νέα θύελλα αντιδράσεων από την Μουσουλμανική Αδελφότητα, που πιστεύουν ότι οι αρχές ήθελαν να κρύψουν στοιχεία για τη δολοφονία του. Οι υποστηρικτές του απηύθυναν κάλεσμα προς όλους τους Αδελφούς Μουσουλμάνους να ξεσηκωθούν έξω από τις πρεσβείες της Αιγύπτου σε όλο τον κόσμο.