Πέθανε ο βραβευμένος με Νόμπελ Ειρήνης, Κινέζος συγγραφέας Λιου Σιαομπό. 

Ads

Ο Λιού, 61 ετών, είχε καταδικασθεί το 2009 σε κάθειρξη 11 ετών με την κατηγορία της «υποκίνησης για την ανατροπή της κρατικής εξουσίας», αφού είχε συμμετάσχει στη συγγραφή μιας διακήρυξης γνωστής ως Χάρτα 08 που καλούσε σε σαρωτικές πολιτικές μεταρρυθμίσεις στην Κίνα. 

Πρόσφατα είχε μεταφερθεί από τη φυλακή σε νοσοκομείο στη βορειοανατολική πόλη Σενιάνγκ καθώς έπασχε από καρκίνο του ήπατος σε προχωρημένο στάδιο.

Σημειώνεται ότι νωρίτερα το νοσοκομείο όπου νοσηλεύεται είχε ανακοινώσει ότι ήταν σε κρίσιμη κατάσταση και ότι εξασθενούσε η δυνατότητά του να αναπνέει χωρίς μηχάνημα, ενώ πρόσθεσε ότι η οικογένειά του αρνήθηκε τη διασωλήνωση.

«Η κινέζικη κυβέρνηση φέρει μεγάλη ευθύνη»

Η κινέζικη κυβέρνηση φέρει μεγάλη ευθύνη για τον πρόωρο θάνατο του Σιαόμπο, ανακοίνωσε ο επικεφαλής της Νορβηγικής Επιτροπής Νόμπελ, Μπέριτ Ρέις – Άντερσεν. 

Ads

«Βρίσκουμε βαθιά ενοχλητικό το γεγονός πως ο Λιου Σιαόμπο δεν μεταφέρθηκε σε κάποια υποδομή, όπου θα μπορούσε να λάβει επαρκή ιατρική περίθαλψη, προτού επιδεινωθεί η αρρώστια του», ανέφερε συγκεκριμένα ο Άντερσεν.

«Η κινέζικη κυβέρνηση φέρει μεγάλη ευθύνη για αυτόν τον πρόωρο θάνατο», κατέληξε.