Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 80 ετών ο εγγονός του Ιωσήφ Στάλιν, Γεβγένι Ντζουγκασβίλι. 

Ads

Ο παππούς του ήταν ένας από τους βασικούς ιθύνοντες της συντριβής της Χιτλερικής Γερμανίας και ηγέτης της Σοβιετικής Ένωσης σε μία εξαιρετικά ταραγμένη περίοδο της σύγχρονης ιστορίας.

Ο Γεβγένι βρέθηκε μόνος, στο σπίτι του, ενώ οι αρχές, σε ένδειξη σεβασμού, απέφυγαν να αποκαλύψουν για πόσες ημέρες ήταν νεκρός, πριν εντοπιστεί από τους αρμόδιους.

Ο Ντζούγκασβιλ χρησιμοποιούσε το πραγματικό επώνυμο της οικογένειάς του και είχε υποστηρίξει πολλές φορές δημοσίως -αρνούμενος τα περί σφαγών- τη μνήμη του παππού του.

Ads

image

Υπήρξε λέκτορας σε στρατιωτικές ακαδημίες περισσότερο από είκοσι χρόνια.

Ο εγγονός του μεγάλου ηγέτη (ο Στάλιν έχει 8 εγγόνια) είχε πολύ κακές σχέσεις με τον Βλαντιμίρ Πούτιν, στον οποίο είχε ασκήσει πολλές φορές κριτική για τον τρόπο που χειρίζεται τις υποθέσεις της Ρωσίας.

Ο Ρώσος πρόεδρος είχε από την πλευρά του, χαρακτηρίσει «σχιζοφρενή» τον Ντζούγκασβιλ, ο οποίος είχε καταφύγει στα δικαστήρια (μέχρι και το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο) για να υποστηρίξει την υστεροφημία του Ιωσήφ Στάλιν.

Ο Ντζούγκασβιλ ήταν γιος του Γιάκοφ, ο οποίος αιχμαλωτίστηκε από τους Γερμανούς κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και εικάζεται πως πέθανε στο στρατόπεδο συγκέντρωσης του Σασενχάζουζ, το 1943.