Ο δημιουργός του Spider-Man, των X-men, τoυ Hulk, του Thor, του Iron Man, του Daredevil, του Doctor Strange και πολλών άλλων ηρώων, αγαπημένων χαρακτήρων σύγχρονων κόμικς έφυγε από τον πεζό τούτο κόσμο, αφού τον πότισε με μπόλικη φαντασία.

Ads

Από τους βασικότερους θεμελιωτές των σύγχρονων κόμικς, ο Σταν Λι (Stanley Martin Lieber) γεννήθηκε στη Νέα Υόρκη στις 28 Δεκεμβρίου 1922, από γονείς Εβραίους μετανάστες στο Μανχάταν. Όπως ο ίδιος έχει δηλώσει, ως παιδί είχε επηρεαστεί από τα βιβλία και τις ταινίες, ιδίως εκείνων με τον Έρολ Λέσλι Φλιν και τους ρομαντικούς ηρωϊκούς ρόλους του.

Μπήκε στη βιομηχανία των κόμικ στα 19 του, όταν έγραψε την πρώτη δική του ιστορία. Συνολικά επινόησε τουλάχιστον 350 χαρακτήρες και μετέτρεψε την μικρή εταιρεία του εξελίχθηκε σε κινηματογραφικό κολοσσό και την περσόνα του στην πιο εμβληματική φιγούρα στην ποπ κουλτούρα των καιρών μας.

Ειδικότερα, το 1961 ιδρύει την εταιρεία Marvel, με σούπερ ήρωες, τοποθετημένους όμως σε ένα σχετικά ρεαλιστικό περιβάλλον, που ταίριαζε στο κλίμα του ψυχρού πολέμου που επικρατούσε στη χώρα. Ο Λι έφερε την επανάσταση στην αφήγηση των κόμικ και καθιέρωσε τις αδυναμίες ως μυστικά δύναμης των σούπερ ηρώων του που σώζουν την ανθρωπότητα από το κακό. Αυτό δεν είχε συμβεί ποτέ πριν τη δεκαετία του 50. Οι νέοι ήρωες της Marvel ήταν αντι-ήρωες, με ανθρώπινες αδυναμίες και στιγμές της καθημερινότητας. Πολλοί αντιμετώπιζαν προβλήματα περιθωριοποίησης, όπως το The Thing απ’ τους Fantastic Four, ένας ήρωας που είχε μορφή τέρατος, «φωτογραφίζοντας» τις μειονότητες της Αμερικής.

Ads

image

image

image

«Δεν νομίζω ότι όταν κάποιος διαθέτει υπερδυνάμεις δεν είναι αντιμέτωπος με τα προβλήματα της ζωής. Προσπάθησα να δημιουργήσω χαρακτήρες που θα ενδιαφέρουν τον αναγνώστη και θα τον κάνουν να ταυτιστεί μαζί τους»  είπε χαρακτηριστικά σε συνέντευξή του στο CNN. 

Ακολούθησαν πολλοί ήρωες και θρυλικοί χαρακτήρες. Σταδιακά, η Marvel άλλαξε το τοπίο και τα κόμικς έγιναν παγκόσμια μόδα με φανατικό κοινό.

Ήταν επίσης γνωστός για την ευχάριστη -για όλους μας- συνήθειά του να κάνει εμφανίσεις cameo σε διάφορες ταινίες της Marvel, δηλαδή ως ένας χαρακτήρας χωρίς… όνομα ή ακόμη και ως ο εαυτός του.

Ο Σταν Λι έκλεισε φέτος τα 95 του χρόνια ζωής και η ομάδα των SuperHeroesEvolution αποφάσισαν να του κάνουν ένα μίνι-αφιέρωμα-δώρο γενεθλίων στο κανάλι τους στο YouTube, συγκεντρώνοντας όλους τους ρόλους που η κορυφαία και ιδρυτική προσωπικότητα του μαρβελικού σύμπαντος είχε σε πάνω από 30 ταινίες σε κινηματογράφο και τηλεόραση μέσα σε ισάριθμα χρόνια. 

Στις 17 Νοεμβρίου του 2008, είχε τιμηθεί από τον τότε αμερικανό Πρόεδρο, με το Εθνικό Μετάλλειο των Τεχνών. Πρόκειται για την μεγαλύτερη καλλιτεχνική διάκριση της χώρας.

image