Πέθανε σε ηλικία 88 ετών ο βετεράνος πολιτικός του Εργατικού Κόμματος της Βρετανίας Τόνι Μπεν. Ήταν μέλος του κοινοβουλίου επί 50 χρόνια και διετέλεσε υπουργός για 11 χρόνια επί πρωθυπουργίας Χάρολντ Ουίλσον και Τζέιμς Κάλαχαν. Δημοφιλής δημόσιος ομιλητής, αντιπολεμικός ακτιβιστής και συγγραφέας πολιτικών ημερολογίων.

Ads

 
Διαβάστε επίσης: Ο Τόνι Μπεν για τον πόλεμο, τον Μπλερ και τα ΜΜΕ

Σε δήλωσή τους, τα τέσσερα παιδιά του – ο Στίβεν, ο Χίλαρι, η Μελίσα και ο Τζόσουα – αναφέρουν πως ο Μπεν έφυγε γαλήνια νωρίς σήμερα το πρωί στην κατοικία του στο δυτικό Λονδίνο έχοντας γύρω του την οικογένειά του, έπειτα από σοβαρή ασθένεια. «Πάνω απ’ όλα θα μας λείψει η αγάπη του που μας στήριξε σε όλη μας τη ζωή. Όμως μας παρηγορεί η ανάμνηση της μακράς και γεμάτης ζωής του, που αποτέλεσε πηγή έμπνευσης, και είμαστε τόσο υπερήφανοι για την προσήλωσή του στο να βοηθάει τους άλλους, επιδιώκοντας να αλλάξει τον κόσμο προς το καλύτερο», σημειώνουν.

image

Ads

image
 
«Ο Τόνι Μπεν ήταν ένας υπέροχος συγγραφέας, ομιλητής και υπέρμαχος υποθέσεων. Δεν βαριόσουν ποτέ να τον ακούς, ακόμη κι αν διαφωνούσες μαζί του» έγραψε στο Twitter ο πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον.
 
Ο ηγέτης των Εργατικών Εντ Μίλιμπαντ δήλωσε πως ο Τόνι Μπεν «θα μείνει στη μνήμη μας ως ένας υπέρμαχος των αδυνάτων, ένας σπουδαίος κοινοβουλευτικός κι ένας πολιτικός με πεποιθήσεις. Έλεγε τη γνώμη του και υποστήριζε τις αξίες του. Είτε συμφωνούσες μαζί του είτε διαφωνούσες μαζί του, όλοι ήξεραν πού στέκεται και τι υποστηρίζει».
 
Ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ για τον θάνατο του Τόνι Μπεν
 
Ο θάνατος του Τόνι Μπεν, ιστορικού ηγέτη του Εργατικού Κόμματος της Βρετανίας και πρωτεργάτη του διεθνούς αντινεοφιλελεύθερου κινήματος, αφήνει δυσαναπλήρωτο κενό.
 
Ο Τόνι Μπεν ηγήθηκε επί πολλά χρόνια της αριστερής πτέρυγας του Εργατικού Κόμματος. Συνεργαζόταν στενά με τα εργατικά συνδικάτα, συμμετείχε ενεργά στο ευρωπαϊκό και διεθνές κίνημα για τον πυρηνικό αφοπλισμό και την ειρήνη, υπήρξε ασυμβίβαστος πολέμιος του πολέμου, της αποικιοκρατίας και της νεοφιλελεύθερης καπιταλιστικής παγκοσμιοποίησης.
 
Οραματιζόταν μια άλλη Ευρώπη των εργαζομένων, δημοκρατική, κοινωνική, ειρηνική, οικολογική και φιλειρηνική.
 
Πρωτοστάτησε σε πολλά κινήματα διεθνιστικής αλληλεγγύης με τους λαούς του κόσμου.
 
Τα τελευταία χρόνια είχε πρωτοστατήσει στη δημιουργία της κίνησης Coalition Resistance και είχε στηρίξει ενεργά το βρετανικό κίνημα αλληλεγγύης με τον σκληρά δοκιμαζόμενο ελληνικό λαό, συμμετέχοντας στις εκδηλώσεις της εκστρατείας αλληλεγγύης με την Ελλάδα (Greece Solidarity Campaign)
 
Διατηρούσε στενές σχέσεις με την ελληνική αριστερά, παλαιότερα με τον Συνασπισμό και στη συνέχεια με τον ΣΥΡΙΖΑ.
 
Αφήνει πίσω του και μεγάλο συγγραφικό έργο, με ένα από τα σημαντικότερα βιβλία του για τις ιδέες και τους αγώνες του Λόρδου Βύρωνα.
 
Ας σημειωθεί επίσης ότι ο Τόνι Μπεν υπήρξε φλογερός υποστηρικτής της επιστροφής από τη Βρετανία των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα.
 
Εκφράζουμε τα θερμότατα συλλυπητήριά μας στην οικογένειά του και στους συντρόφους του και συναγωνιστές, που ήταν πολλοί, στη Βρετανία και σε όλη την Ευρώπη.