Η 14χρονη που είχε νοσηλευτεί με κυστική ίνωση και έγινε γνωστή στο ευρύ κοινό όταν ζήτησε από την Χιλιανή Πρόεδρο Μισέλ Μπασελέτ να της επιτρέψει να θέσει τέλος στη ζωή της, πέθανε από επιπλοκές της αρρώστιας της.

Ads

Με ένα βίντεο το οποίο είχε στο you tube, το 14χρονο κοριτσάκι που υπέφερε από κυστική ίνωση είχε απευθύνει έκκληση να της επιτραπεί να υποβληθεί σε ευθανασία. Στο βίντεό της, το οποίο παρακολούθησαν εκατομμύρια χρήστες του διαδικτύου, η μικρή Βαλεντίνα Μαουρέιρα, απευθυνόταν στην πρόεδρο της χώρας, Μισέλ Μπασελέτ.

«Ζητώ απεγνωσμένα να μιλήσω με την πρόεδρο επειδή κουράστηκα να ζω με αυτή την αρρώστια» έλεγε η έφηβη στο βίντεο. «Θέλω την έγκρισή της για να μου κάνουν την ένεση που θα με κοιμίσει για πάντα».

Αν και η κυβέρνηση απέρριψε το αίτημα, η χιλιανή πρόεδρος επισκέφτηκε τη Βαλεντίνα στο νοσοκομείο.

Ads

Σε συνέντευξή του στο Associated Press, ο πατέρας του κοριτσιού, Φρέντι Μαουρέιρα, είχε δηλώσει τη στήριξη στο αίτημα της κόρης του, αν είχε προσθέσει ότι «έκλαιγε όλη νύχτα» όταν άκουσε ότι ήθελε να πεθάνει. «Είναι πάρα πολύ σκληρό, αλλά πρέπει να σεβαστώ την απόφασή της, επειδή αυτή είναι που υποφέρει» είχε δηλώσει τότε.

Σημειώνεται ότι ο αδελφός της Βαλεντίνα πέθανε από την ίδια ασθένεια όταν ήταν μόλις έξι ετών. Η κυστική ίνωση προσβάλει τους πνεύμονες και, ανάμεσα σε άλλα συμπτώματα, δυσχεραίνει πολύ την αναπνοή.