Την εκκένωση του πολιορκημένου εργοστασίου της χαλυβουργίας« Αζοφστάλ» στη Μαριούπολη 265 Ουκρανών στρατιωτικών, ανάμεσά τους 51 τραυματίες, έπειτα από σχεδόν 80 ημέρες βομβαρδισμών επιβεβαιώνει το Κίεβο, η Μόσχα και τα διεθνή ΜΜΕ.

Ads

Την επιχείρηση εκκένωσης, έπειτα από εβδομάδες εκκλήσεων των πολιορκημένων στο εργοστάσιο, ανακοίνωσε το ουκρανικό γενικό επιτελείο, σημειώνοντας πως οι τραυματίες μεταφέρθηκαν σε ιατρικό κέντρο στη Νοβοαζόφσκ. Άλλοι 211 μεταφέρθηκαν στο χωριό Ολενίφκα, που ελέγχεται από τις ρωσικές δυνάμεις, και πρόκειται να επιστρέψουν σε περιοχές ελεγχόμενες από το ουκρανικό κράτος αργότερα, στο πλαίσιο ανταλλαγών κρατουμένων, διευκρίνισε η Χάνα Μάλιαρ, η υφυπουργός Άμυνας της Ουκρανίας.

Επιπλέον, το βράδυ της Δευτέρας οι ουκρανικές αρχές ανακοίνωσαν τον τερματισμό της πολεμικής τους επιχείρησης στην πολιορκημένη πόλη, ενώ ο στρατός διέταξε όσους έχουν απομείνει στο Αζοφστάλ να προσπαθήσουν «να σώσουν τις ζωές του προσωπικού τους», βάζοντας τέλος στην πιο μεγάλη μάχη του πολέμου σε διάρκεια. «Η ανώτατη στρατιωτική διοίκηση διέταξε τους διοικητές των μονάδων στο Αζοφστάλ να σώσουν τις ζωές του προσωπικού», ανέφερε το γενικό επιτελείο σε δήλωση στον λογαριασμό του στο Facebook. «Οι προσπάθειες για τη διάσωση υπερασπιστών που παραμένουν στο έδαφος του Αζοφστάλ συνεχίζονται».

Την παράδοση των ενόπλων του «Αζόφσταλ» καθώς και τους παραπάνω αριθμούς επιβεβαίωσαν τόσο οι αρχές της αυτοαποκαλούμενης Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονιέτσκ, όσο και το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.

Ωστόσο, μέχρι στιγμής, δεν είναι σαφές πόσοι στρατιώτες παραμένουν στο εργοστάσιο, με το Reuters αναφέρει πως ανέρχονται σε περίπου 600. Την περασμένη εβδομάδα, οι ουκρανικές αρχές έλεγαν ότι πάνω από 1.000 Ουκρανοί στρατιωτικοί – οι 600 τραυματίες – σύμφωνα με έναν από τους διοικητές τους, που απέμεναν στον τελευταίο θύλακα αντίστασης στη Μαριούπολη. Το προηγούμενο διάστημα βγήκαν από το εργοστάσιο σταδιακά και οι άμαχοι – ανάμεσά τους παιδιά – με τους πολιτοφύλακες της «ΛΔ» του Ντονιέτσκ και την Μόσχα μα κατηγορούν το Κίεβο ότι χρησιμοποιεί τους άμαχους ως «ασπίδα» των ενόπλων στο εργοστάσιο και με το Κίεβο να υποστηρίζει ότι η εκκένωση τους εργοστασίαου από τους άμαχους εμποδιζόταν από τις ρωσικές δυνάμεις.

Να σημειωθεί επίσης, ότι σύμφωνα με την «ΛΔ» του Ντονιέτσκ, οι ένοπλοι του εργοστασίου είναι αποκλειστικά σχεδόν μέλη του νεοναζιστικού τάγματος «Αζόφ» και ότι ανάμεσά τους υπάρχουν και ξένοι.

Το τελευταίο «οχυρό» της Μαριούπολης έδωσε στην Ουκρανία «την ευκαιρία να προετοιμαστεί και να δημιουργήσει γραμμές άμυνας, στις οποίες οι στρατιώτες μας είναι ακόμη παρόντες και δίνουν μια αξιοπρεπή απάντηση στους εισβολείς, αναφέρει το ουκρανικό ΓΕΣ σε ανάρτησή του στο Facebook. «Κερδίσαμε τον κρίσιμα απαραίτητο χρόνο να συγκροτήσουμε εφεδρείες, να αναδιατάξουμε τις δυνάμεις μας και να λάβουμε βοήθειας από τους εταίρους μας», συμπληρώνει.

Η ολοκλήρωση και τυπικά της κατάληψης της πόλης συμπληρώνει έναν από τους στόχους της Ρωσίας στην εισβολή, δηλαδή την χερσαία ένωση της Κριμαίας με την Ρωσική Ομοσπονδία και, παράλληλα, την πλήρη μετατροπή της Αζοφικής σε «ρωσική λίμνη», αφού η Μαριούπολη είναι ένα από τα μεγαλύτερα λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας και η μοναδική θαλάσσια διέξοδος της Ουκρανίας στην Αζοφική.

Πλέον, οι προσπάθειες να απομακρυνθούν οι εναπομείναντες στρατιωτικοί από τις αχανείς εγκαταστάσεις της χαλυβουργίας Αζοφστάλ, κρυμμένοι σε σύραγγες και αποθήκες, συνεχίζονται. «Οι δραστηριότητες για τη διάσωση των υπερασπιστών που απομένουν (…) συνεχίζονται», κατά το ουκρανικό επιτελείο, που τους χαρακτήρισε «τους ήρωες της εποχής μας» που «θα μείνουν στην ιστορία για πάντα», καθώς κατ’ αυτό εμπόδισαν «να εφαρμοστεί το (ρωσικό) σχέδιο για να καταληφθεί γρήγορα η Ζαπορίζια», ουκρανική πόλη 200 χιλιόμετρα δυτικά της Μαριούπολης. 

Σε βίντεο που των Ουκρανών ο πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε πως το ουσιώδες είναι «να σωθεί η ζωή των παλικαριών μας», επιμένοντας πως «θέλω να το υπογραμμίσω: η Ουκρανία χρειάζεται τους ήρωές της ζωντανούς». Πρόσθεσε πως υπάρχουν σοβαρά τραυματισμένοι ανάμεσά τους.