Περίπου 350.000 παιδιά έχουν εγκλωβιστεί στη δυτική Μοσούλη, προειδοποίησε σήμερα η βρετανική ΜΚΟ Save the Children, η οποία κάλεσε τις ιρακινές δυνάμεις και τους συμμάχους τους «να κάνουν τα πάντα για να τα προστατεύσουν».  «Ασφαλείς διάδρομοι απομάκρυνσης για τους αμάχους πρέπει να δημιουργηθούν το ταχύτερο δυνατό», επέμεινε ο Μαουρίτσιο Κριβαλέρο, ο διευθυντής της ΜΚΟ στο Ιράκ.

Ads

Περίπου 350.000 παιδιά, ηλικίας κάτω των 18 ετών, «έχουν εγκλωβιστεί στη δυτική Μοσούλη και οι συνέπειες των βομβαρδισμών (…) σε αυτούς τους στενούς και πυκνοκατοικημένους δρόμους κινδυνεύουν να είναι οι πιο φονικές απ΄ό,τι γνωρίζαμε μέχρι σήμερα σε αυτή τη σύγκρουση», ανέφερε σε μια ανακοίνωση. Οικογένειες με τις οποίες επικοινώνησε η ΜΚΟ δήλωσαν πως «η διαφυγή δεν είναι επιλογή» λόγω των απειλών για συνοπτικές εκτελέσεις που εξακοντίζουν οι μαχητές του ΙΚ, των πυρών των ελεύθερων σκοπευτών και των ναρκών κατά προσωπικού.

«Τα παιδιά βρίσκονται ενώπιον μιας μακάβριας επιλογής στη δυτική Μοσούλη: πρέπει να διαλέξουν ανάμεσα στις βόμβες, στις μάχες και στην πείνα αν παραμείνουν και στις εκτελέσεις και στα πυρά ελεύθερων σκοπευτών αν προσπαθήσουν να διαφύγουν», πρόσθεσε ο Κριβαλέρο. «Οι ιρακινές δυνάμεις και οι σύμμαχοί τους, μεταξύ των οποίων οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Βρετανία, πρέπει να κάνουν τα πάντα για να προστατεύσουν αυτά τα παιδιά και τις οικογένειές τους» οι οποίες «αρχίζουν να αντιμετωπίζουν ελλείψεις σε τρόφιμα, ανεπάρκεια νερού και φαρμάκων», πρόσθεσε.