Δεκάδες άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, χθες, στην Αιθιοπία κατά τη διάρκεια αντικυβερνητικής διαδήλωσης που πραγματοποιήθηκε ενώ εορταζόταν η αντίστοιχη ημέρα «των ευχαριστιών» της φυλής Ορόμο. 

Ads

Η κυβέρνηση κάνει λόγο για 52 νεκρούς ενώ η αντιπολίτευση για τουλάχιστον 100. Τα επεισόδια έγιναν στην πόλη Μπισόφτου, νότια της Αντίς Αμπέμπα. 

Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι είχαν συγκεντρωθεί στις όχθες της λίμνης Χαρσάντι, που θεωρείται ιερή από τα μέλη της φυλής των Ορόμο, για μια γιορτή που σηματοδοτεί το τέλος της περιόδου των βροχών.

Σύμφωνα με τα όσα μεταδίδει το γαλλικό πρακτορείο η κατάσταση εκτραχύνθηκε καθώς ηγέτες των Ορόμο που πρόσκεινται στην κυβέρνηση αναγκάστηκαν να αποχωρήσουν όταν προπηλακίστηκαν από το πλήθος. 

Ads

Διαδηλωτές πέταξαν πέτρες και μπουκάλια εναντίον ανδρών των υπηρεσιών ασφαλείας, που ανταπέδωσαν αρχικά με τη χρήση γκλομπ και κατόπιν με τη ρίψη δακρυγόνων.

Η ρίψη των δακρυγόνων προκάλεσε πανικό στο πλήθος. Δεκάδες άνθρωποι έπεσαν ο ένας πάνω στον άλλον σε μια τάφρο σε μικρή απόσταση από το σημείο όπου ξέσπασαν τα επεισόδια. Η αστυνομία αποχώρησε κατόπιν από την περιοχή.

Ακούστηκαν επίσης πυροβολισμοί, χωρίς να είναι σαφές εάν χρησιμοποιήθηκαν πραγματικά πυρά. Βρέθηκαν γεμιστήρες σφαιρών με επικάλυψη καουτσούκ στην περιοχή.

Η τοπική κυβέρνηση ανέφερε ότι όλοι οι άνθρωποι που έχασαν τη ζωή τους «ποδοπατήθηκαν» και οι θάνατοί τους δεν οφείλονται «στα μέτρα που έλαβε η αστυνομία, όπως αναφέρθηκε εσφαλμένα από ορισμένα ΜΜΕ».

Ακτιβιστές καλούν ήδη σε «πέντε ημέρες οργής» μετά την τραγωδία και καταγγέλλουν ότι η κυβέρνηση «είναι μια δικτατορία». Η παρουσία της αστυνομίας ενισχύθηκε χθες στην περιοχή των Ορόμο, γύρω από την πρωτεύουσα Αντίς Αμπέμπα.