Σχέδια για περιορισμό στη Βρετανία των Ελλήνων μεταναστών, που θα προκύψουν από μία ενδεχόμενη οικονομική κατάρρευση της χώρας, μελετά η Βρετανία, σύμφωνα με την υπουργό Εσωτερικών Theresa May.    

Ads

 
Μιλώντας στη Daily Telegraph, η υπουργός της Βρετανίας επισημαίνει πως υπάρχουν ανησυχίες για το μεταναστευτικό ρεύμα που θα δημιουργηθεί από την Ελλάδα, αν  χώρα εγκαταλείψει το ευρώ, υποστηρίζοντας πως «ουσιαστικά οι πολίτες θα πτωχεύσουν και εκατομμύρια θα χάσουν τη δουλειά τους αναζητώντας εργασία στο εξωτερικό».
 
Η κρίση, όπως επισημαίνει θα εξαπλωθεί γρήγορα και σε άλλες ευάλωτες χώρες, όπως στην Ισπανία, στην Πορτογαλίας και στην Ιρλανδία, δημιουργώντας κύματα μεταναστών και η Βρετανία σε αντίθεση με αυτές τις χώρες «θεωρείται ένα ασφαλές καταφύγιο έξω από το ευρώ».
 
Η Theresa May δηλώνει ότι το υπουργείο Εσωτερικών ήδη ελέγχει τις τάσεις στην μετανάστευση προς τη Βρετανία από ευρωπαϊκές χώρες με οικονομικά προβλήματα. Παρά το γεγονός ότι μέχρι στιγμής δεν έχει παρατηρηθεί ιδιαίτερη αύξηση στις αφίξεις από την Ελλάδα, προσθέτει ότι είναι δύσκολο να προβλέψει κανείς πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα τις επόμενες εβδομάδες και επομένως είναι σωστό να εκπονούνται σχέδια έκτακτης ανάγκης.
 
«Πρέπει να καταρτίσουμε ένα σχέδιο έκτακτης ανάγκης και αυτό είναι σε εξέλιξη», τόνισε η υπουργός Εσωτερικών. Η Telegraph σημειώνει πως ο έλεγχος ροής μεταναστών εντός της ΕΕ επιτρέπεται σε «εξαιρετικές περιπτώσεις» σύμφωνα με την ευρωπαϊκή νομοθεσία.
 
Η εφημερίδα αναφέρει ότι οι έλεγχοι ενδέχεται να περιλαμβάνουν περιορισμούς για τους ανθρώπους που επιθυμούν να δουλέψουν στη Βρετανία και υπενθυμίζει ότι ανάλογοι περιορισμοί έχουν επιβληθεί για τους μετανάστες από την Πολωνία και την Τσεχία, όταν οι δύο χώρες έγιναν μέλη της ΕΕ.
 
Καταλήγοντας η βρετανική εφημερίδα επισημαίνει ότι ο πρωθυπουργός David Cameron έχει δηλώσει ότι η Βρετανία ήδη μελετά σχέδια έκτακτης ανάγκης για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων από μία ενδεχόμενη διάλυση της ευρωζώνης.