Bαρύ πένθος επικρατεί σήμερα στην Νίκαια της Γαλλίας από όπου καταγόταν ο Ερβέ Γκουρντέλ, που αποκεφαλίστηκε στην Αλγερία από οργάνωση που συνδέεται με το Ισλαμικό Κράτος. Το Παρίσι είχε απορρίψει το τελεσίγραφο της οργάνωσης Τζουντ αλ-Χιλάφα, η οποία είχε απειλήσει τη Δευτέρα με βίντεο ότι θα σκοτώσει «μέσα σε 24 ώρες» τον Ερβέ Γκουρντέλ, έναν Γάλλο οδηγό ορειβασίας που είχε απαχθεί την Κυριακή στην Αλγερία, αν δεν σταματούσαν τα γαλλικά πλήγματα εναντίον του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ.

Ads

Το Γαλλικό Συμβούλιο Μουσουλμανικής Λατρείας και τα γαλλικά πολιτικά κόμματα εξέφρασαν τη «φρίκη» τους, ενώ και η Ε.Ε. καταδίκασε «τη βάρβαρη δολοφονία» δηλώνοντας «περισσότερο ενωμένη παρά ποτέ» για να στηρίξει τον αντιτρομοκρατικό αγώνα.
 
Ο Γάλλος Πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ πρόκειται να συγκαλέσει σήμερα το μεσημέρι, μόλις επιστρέψει από τη Νέα Υόρκη, ένα «συμβούλιο άμυνας», ενώ σε δηλώσεις του χθες τόνισε ότι η Γαλλία «ζει μια δοκιμασία», αλλά «δεν υποκύπτει ποτέ στον εκβιασμό». Ο Ολάντ υπογράμμισε πως η δολοφονία ενισχύει την «αποφασιστικότητά» του να αγωνισθεί εναντίον αυτής της εξτρεμιστικής οργάνωσης και πως τα γαλλικά πλήγματα θα συνεχισθούν στο Ιράκ «για όσο καιρό είναι απαραίτητο». Ανέφερε ακόμη πως η Αλγερία θα συνεχίσει να κινητοποιεί «όλες τις δυνάμεις» της για να βρεθούν οι δολοφόνοι του ομήρου.

«Καταδικάζουμε με τον πλέον απερίφραστο τρόπο και εκφράζουμε τη βαθειά θλίψη και οργή μας για τη βάρβαρη και απάνθρωπη εκτέλεση» ανέφερε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Ευάγγελος Βενιζέλος, από την Νέα Υόρκη. «Διαβεβαιώνουμε τη γαλλική κυβέρνηση ότι η Ελλάδα θα παραμείνει σταθερός σύμμαχος στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας και ότι θα συνεχίσει να βρίσκεται στο πλευρό όσων υπερασπίζονται τα ανθρώπινα δικαιώματα και τη θρησκευτική ελευθερία, ενάντια στη φρίκη των φανατικών τζιχαντιστών», κατέληξε.

Ο Τύπος της Αλγερίας βρίσκεται «υπό το σοκ» της δολοφονίας του Ερβέ Γκουρντέλ από Αλγερινούς τζιχαντιστές, οι οποίοι πρόσφατα δήλωσαν υποταγή στο Ισλαμικό Κράτος. Μάλιστα κυκλοφορούν με τίτλους όπως «Σήμερα είμαστε όλοι Ερβέ Γκουρντέλ. Ο λαός της Αλγερίας νίκησε την τρομοκρατία και δεν μπορεί να κάνει διαφορετικά σήμερα».

Ads

Την ίδια στιγμή, οι αρχές της Αλγερίας ανακοίνωσαν ότι οι στρατιωτικές δυνάμεις της Αλγερίας πραγματοποιούν μεγάλη επιχείρηση για την ανεύρεση της σορού αλλά και την «εξουδετέρωση» των τζιχαντιστών.