Ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Μάικ Πενς δήλωσε σήμερα πως ο χρόνος παρουσίασης μιας πολυαναμενόμενης πρωτοβουλίας των ΗΠΑ για την ειρήνη στη Μέση Ανατολή εξαρτάται από το πότε θα επιστρέψουν οι Παλαιστίνιοι στις διαπραγματεύσεις.

Ads

Οι σύμβουλοι του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ εργάζονται εδώ και κάποιο καιρό για τις γενικές γραμμές ενός σχεδίου, όμως οι Παλαιστίνιοι απέρριψαν τον μεσολαβητικό ρόλο της Ουάσινγκτον μετά την αναγνώριση, στις 6 Δεκεμβρίου, από τον Αμερικανό πρόεδρο της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας του Ισραήλ.

«Ο Λευκός Οίκος εργάζεται με τους εταίρους μας στην περιοχή για να δούμε αν μπορούμε να παρουσιάσουμε ένα πλαίσιο για ειρήνη», δήλωσε ο Πενς σε συνέντευξη που παραχώρησε στο πρακτορείο Ρόιτερς στην Ιερουσαλήμ, τελευταίο σταθμό της τριήμερης επίσκεψής του στη Μέση Ανατολή. «Όλα εξαρτώνται τώρα από το πότε οι Παλαιστίνιοι θα επιστρέψουν στο τραπέζι.»
Η απόφαση του Τραμπ εξόργισε τους Παλαιστίνιους και προκάλεσε διαδηλώσεις στη Μέση Ανατολή και ανησυχία σε δυτικές χώρες για περαιτέρω αποσταθεροποίηση της περιοχής.

Ο Πενς είπε πως ο ίδιος και ο πρόεδρος πιστεύουν πως η απόφαση, βάσει της οποίας επίσης οι Ηνωμένες Πολιτείες σχεδιάζουν να μεταφέρουν την πρεσβεία τους στο Ισραήλ από το Τελ Αβίβ στην Ιερουσαλήμ, θα βελτιώσει τις προοπτικές για την επίτευξη ειρήνης.

Ads

«Θέλουμε να ξέρουν (οι Παλαιστίνιοι) ότι η πόρτα είναι ανοιχτή. Καταλαβαίνουμε πως δεν είναι ευτυχείς με αυτή την απόφαση αλλά ο πρόεδρος ήθελε να μεταφέρω την προθυμία και την επιθυμία μας να είμαστε μέρος της ειρηνευτικής διαδικασίας που προχωρεί», είπε.

Ο Πενς είπε πως το Στέιτ Ντιπάρτμεντ θα ανακοινώσει τις ερχόμενες εβδομάδες λεπτομέρειες για το σχέδιο μεταφοράς της πρεσβείας των ΗΠΑ στην Ιερουσαλήμ πριν από το τέλος του 2019.

Ισραηλινά ΜΜΕ ανέφεραν πως η μεταφορά της πρεσβείας το 2019 θα μπορούσε να βοηθήσει τον Ισραηλινό πρωθυπουργό να κερδίσει την επανεκλογή του στις εκλογές που θα διεξαχθούν τον Νοέμβριο εκείνης της χρονιάς.

Απαντώντας σε ερώτηση αν ελπίζει πως ο Νετανιάχου θα επανεκλεγεί, ο Πενς είπε: «Είμαι ισχυρός υποστηρικτής του Μπενιαμίν Νετανιάχου, αλλά δεν έχω δικαίωμα ψήφου εδώ».

Κατά τη συνάντηση που είχε σήμερα με τον Ισραηλινό πρόεδρο Ρέουβιν Ρίβλιν, ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ επανέλαβε την «απαρασάλευτη» υποστήριξη των ΗΠΑ στο Ισραήλ. «Ο δεσμός που μας ενώνει δεν ήταν ποτέ τόσο δυνατός», είπε.

«Είστε ένας mensch», του είπε ο Ρίβλιν, χρησιμοποιώντας μια εβραϊκή λέξη που περιγράφει έναν σοφό άνθρωπο.

Ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ μετέβη επίσης στο Τείχος των Δακρύων στην Ιερουσαλήμ, έναν ιερό τόπο για τον ιουδαϊσμό, όπως είχε κάνει πριν από αυτόν ο Ντόναλντ Τραμπ τον περασμένο Μάιο.

Ο Πενς, φορώντας στο κεφάλι την εβραϊκή κιπά, στάθηκε ακίνητος για μια στιγμή, ακουμπώντας το χέρι στο τείχος, και στη συνέχεια τοποθέτησε ένα κομμάτι χαρτί ανάμεσα στις αρχαίες πέτρες.

Αυτά τα κομμάτια χαρτί περιλαμβάνουν συνήθως προσευχές ή ευχές.

«Μια πραγματική πηγή έμπνευσης», είπε αργότερα για τη στιγμή αυτή.

«Είναι μεγάλη τιμή να προσεύχομαι σε αυτό τον ιερό τόπο. Ο Θεός να ευλογεί τον εβραϊκό λαό και ο Θεός να ευλογεί πάντα το Κράτος του Ισραήλ», όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο.