Την «άμεση» αναστολή της ανάπτυξης της αμερικανικής αντιπυραυλικής ασπίδας Thaad στη Νότια Κορέα ζητά το Πεκίνο από της ΗΠΑ.

Ads

Το Πεκίνο καταγγέλλει εδώ και μήνες την εγκατάσταση αυτού του συστήματος – γνωστό και ως «κινούμενος εκτελεστής» – που εμποδίζει, σύμφωνα με την κινεζική κυβέρνηση, τη δική της δύναμη αποτροπής.

«Είμαστε αντίθετοι στην ανάπτυξη του συστήματος Thaad στη Νότια Κορέα. Καλούμε τα μέρη να σταματήσουν αμέσως την ανάπτυξη αυτού του συστήματος και θα λάβουμε σθεναρά τα απαραίτητα μέτρα για να προασπίσουμε τα συμφέροντά μας», δήλωσε ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών, Γκενγκ Σουάνγκ.

Από την πλευρά της, η Ουάσινγκτον τονίζει ότι το σύστημα αυτό είναι στο εξής επιχειρησιακό προκειμένου να αντικρουστεί η απειλή της Βόρειας Κορέας.

Ads

Ο Γκενγκ Σουάνγκ, εμφανίστηκε πάντως ενθαρρυμένος από τις δηλώσεις του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος είπε χθες ότι είναι έτοιμος να συναντηθεί με τον ηγέτη της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ – Ουν, «αν πληρούνται οι προϋποθέσεις».

Έκανε λόγο για θετικό μήνυμα και πρόσθεσε: «η επείγουσα προτεραιότητα είναι να ληφθούν μέτρα για να μειωθεί η ένταση. Και ένα από τα αποτελεσματικά μέτρα για να γίνει αυτό είναι να ξαναρχίσουν οι ειρηνευτικές συνομιλίες» με τη Βόρεια Κορέα, είπε.