Πρώην εργαζόμενος σε κινηματογραφικό στούντιο της Καλιφόρνια, καταδικάστηκε να αποζημιώσει με 1,12 εκατομμύρια δολάρια την 20th Century Fox επειδή διαμοίρασε παράνομα στο διαδίκτυο, τις ταινίες The Revenant και The Peanuts Movie.

Ads

Σύμφωνα με τον Guardian, o William Kyle Morarity κατηγορήθηκε τον Φεβρουάριο για την υποκλοπή και το παράνομο «ανέβασμα» των δύο ταινιών στην «πειρατική» ιστοσελίδα, Pass the Popcorn.

Καταδικάστηκε να πληρώσει 1,12 εκατομμύρια δολάρια στην εταιρεία παραγωγής και επιπλέον, του επιβλήθηκε κατ’ οίκον περιορισμός για οκτώ μήνες.

H βαρύτητα της ποινής οφείλεται στο γεγονός πως ο Μοράριτι «ανέβασε» το φιλμ The Revenant (Η Επιστροφή, σε σκηνοθεσία Ινιαρίτου, με τον Λεονάρντο ντι Κάπριο) έξι ημέρες πριν την πρεμιέρα της ταινίας στις κινηματογραφικές αίθουσες. Για τις επόμενες έξι εβδομάδες, περισσότεροι από 1 εκατ. χρήστες κατέβασαν τις ταινίες στους προσωπικούς υπολογιστές τους.

Ads

Οι οικονομικές απώλειες για την 20th Century Fox από την πράξη αυτή του Μοραρίτι, εκτιμάται ότι ξεπερνούν το 1 εκατ. δολάρια.

Το δικαστήριο έκρινε πως το γεγονός ότι ο Μοράριτι δούλευε για κινηματογραφικό στούντιο ήταν ένας επιπλέον επιβαρυντικός παράγοντας.

«Η βιομηχανία του κινηματογράφου δημιουργεί χιλιάδες θέσεις εργασίας στη νότια Καλιφόρνια. Η παράνομη πράξη του Μοράριτι προξένησε μεγάλη οικονομική ζημιά στην εταιρεία. Το γεγονός ότι ο εργαζόμενος υπέκλεψε το φιλμ ενώ δούλευε σε στούντιο κάνει το γεγονός ακόμη πιο κατακριτέα», σχολίασε το δικαστήριο.