Μόσχα και Δαμασκός ανακοίνωσαν πως σταματούν τις στρατιωτικές επιχειρήσεις στο ανατολικό Χαλέπι ώστε να εγκαταλείψουν οι άμαχοι την περιοχή. Οι κυβερνητικές δυνάμεις ανακοίνωσαν πως ελέγχουν πλέον το 80% της πόλης, ανακαταλαμβάνοντας συνοικίες που έλεγχαν οι αντικαθεστωτικές δυνάμεις. Ο Πρόεδρος της Συρίας Μπασάρ Αλ Άσαντ δήλωσε πως «η νίκη πλησιάζει».

Ads

Περισσότεροι από 150.000 άμαχοι παραμένουν παγιδευμένοι στη ζώνη του πυρός. Σύμφωνα με τοπικό αξιωματούχο μόνο στις μάχες του τελευταίου μήνα έχουν σκοτωθεί πάνω από 800 άνθρωποι και περισσότεροι από 3.000 έχουν τραυματιστεί.

«Σήμερα 150.000 άνθρωποι απειλούνται με αφανισμό. Απευθύνουμε έκκληση να μπει ένα τέλος στους βομβαρδισμούς και να δοθούν εγγυήσεις για την ασφαλή απομάκρυνση όλων», δήλωσε ο τοπικός αξιωματούχος Μπρίτα Χάτζι Χασάν κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού στη Γενεύη, όπου θα συναντηθεί με τον απεσταλμένο του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για τη Συρία, Στάφαν ντε Μιστούρα, τη Δευτέρα.

Οι δυνάμεις του Μπασάρ Αλ Άσαντ, με την υποστήριξη των ρωσικών αεροπορικών δυνάμεων, προελαύνουν και όπως ανακοινώθηκε έχουν ανακαταλάβει ολόκληρη την Παλιά Πόλη και το μεγαλύτερο μέρος των συνοικιών που έλεγχαν οι αντικαθεστωτικές δυνάμεις.

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, μιλώντας στο περιθώριο του Συμβουλίου Υπουργών του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) που διεξάγεται στο Αμβούργο, τόνισε πως Ρώσοι και Αμερικανοί στρατιωτικοί εμπειρογνώμονες θα συναντηθούν στη Γενεύη το Σάββατο για να συζητήσουν τους τρόπους για την απομάκρυνση όλων των μαχητών και των αμάχων κατοίκων που επιθυμούν να φύγουν από το ανατολικό Χαλέπι.

Ο Λευκός Οίκος με ανακοίνωση του τόνισε πως οι ΗΠΑ «θα περιμένουν να δουν» κατά πόσον η Ρωσία θα τηρήσει αυτή την παύση στρατιωτικών επιχειρήσεων. «Η προσέγγιση μας από την αρχή είναι ότι ακούμε προσεκτικά τις δηλώσεις των Ρώσων, αλλά ελέγχουμε εξονυχιστικά τις ενέργειες τους», τόνισε ο εκπρόσωπος της αμερικανικής προεδρίας Τζος Ερνεστ.

Ads

Από την πλευρά του ο Ταούφικ Τσαμάα, ένας εκπρόσωπος της Ένωσης Συριακών Οργανώσεων Ιατρικής Περίθαλψης (UOSSM), είπε ότι 1.500 άνθρωποι πρέπει να απομακρυνθούν για ιατρικούς λόγους, ωστόσο οποιαδήποτε επιχείρηση απομάκρυνσής τους πρέπει να επιτηρείται από διεθνείς παρατηρητές προκειμένου να αποτραπεί το ενδεχόμενο να τους εκτελέσουν ή να τους μεταφέρουν προς άλλη κατεύθυνση στη διαδρομή για το νοσοκομείο.