Απόσταση λίγων ωρών χωρίζει τον ιρακινό στρατό από την ανακατάληψη της Μοσούλης που είχε πέσει στα χέρια των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους. 

Ads

Η τελευταία μάχη δίνεται σήμερα στη Μαϊντάν, την τελευταία θέση των τζιχαντιστών στην πόλη. Σύμφωνα με τα διεθνή ΜΜΕ, οι μαχητές του Ισλαμικού Κράτους προσπαθούν να διαφύγουν από τον Τίγρη ποταμό υποχωρώντας μπροστά στις ιρακινές δυνάμεις. 

Η κρατική τηλεόραση ανακοίνωσε σήμερα, ότι οι κυβερνητικές δυνάμεις θα πάρουν πλήρως των έλεγχο της πόλης από τους τζιχαντιστές εντός της ημέρας και είναι θέμα λίγων ωρών να ανακοινώσουν επισήμως ότι η πόλη βρίσκεται στα χέρια τους. 

Από την πλευρά του ο ISIS μέσω του πρακτορείου AMAQ, που χρησιμοποιεί έσπευσε να ανακοινώσει ότι «οι μαχητές δεσμεύονται συλλογικά να πολεμήσουν μέχρι θανάτου στη Μαϊντάν». 

Ωστόσο, δεκάδες στρατιώτες γιόρτασαν σήμερα ανάμεσα στα ερείπια τη νίκη, χωρίς κάνε να περιμένουν την επίσημη ανακοίνωση. Μερικοί μάλιστα χόρευαν με μουσική που ακουγόταν από ένα φορτηγό και πυροβολούσαν στον αέρα, σύμφωνα με το Reuters.

Το κλίμα είναι λιγότερο εορταστικό ανάμεσα στο σχεδόν ένα εκατομμύριο κατοίκους της Μοσούλης, εκτοπισμένους έπειτα από μήνες μαχών, πολλοί από τους οποίους ζουν σε καταυλισμούς έξω από την πόλη, υπομένοντας και τις πολύ υψηλές θερμοκρασίες του Ιουλίου. Εκεί περιμένουν τα επίσημα νέα. 

Ads