Η μικρή πόλη Σάρλοτσβιλ της Βιρτζίνια έχει στρέψει πάνω της όλα τα βλέμματα διεθνώς, μετά τα αιματηρά επεισόδια της 11ης Αυγούστου. Όλα ξεκίνησαν όταν ακροδεξιές οργανώσεις, μεταξύ αυτών η Κου Κλουξ Κλαν και ομάδες νεοναζιστών και υπέρμαχων της λευκής ανωτερότητας, θέλησαν να καταγγείλουν το σχέδιο της δημοτικής αρχής της πόλης να ξηλωθούν από το πάρκο το άγαλμα του στρατηγού Λι υπέρμαχου της δουλείας και άλλων επικεφαλής της Συνομοσπονδίας του Νότου. Ενάντια στη συγκέντρωση διαδήλωναν αντιφασίστες και αντιρατσιστές. Ένας ακροδεξιός έπεσε πάνω στο πλήθος των διαδηλωτών σκοτώνοντας την 32χρονη Χέδερ Χέιερ. 

Ads

Στο πλαίσιο των γεγονότων κάτι που συζητήθηκε, όπως τίποτα άλλο, ήταν η επιστολή με την οποία ένας πατέρας αποκήρυξε δημόσια το γιο του, ο οποίος είναι λευκός εθνικιστής και συμμετείχε στην πορεία  «Unite the Right rally». Ο Pearce Tefft από το Φάργκο της Βόρειας Ντακότα γράφει χαρακτηριστικά: «Ο Peter Tefft, ο γιος μου, δεν είναι πλέον ευπρόσδεκτος στις οικογενειακές συγκεντρώσεις μας». Η ανοιχτή επιστολή δημοσιεύθηκε στις 14 Αυγούστου, στα περισσότερα αμερικανικά μέσα. 

Η ανακοίνωση της οικογένειας Tefft έγινε μόλις 6 μήνες μετά τη στοχοποίηση του Peter ως ναζί από τους γείτονες του στην πόλη που μεγάλωσε και μετά την ανακάλυψη ανησυχητικού περιεχομένου που σχετίζεται με τη ναζιστική Γερμανία, που είχε μοιραστεί στα κοινωνικά μέσα ενημέρωσης. Αν και ο Tefft αρνείται τον τίτλο που του προσάπτουν και προτιμά να αυτοαποκαλείτε «λευκός ακτιβιστής», ο πατέρας του παραδέχεται στην επιστολή του ότι ο Peter έχει πει στο παρελθόν ότι θα ήθελε να ρίξει τους αντιφασίστες σε φούρνους. 

Ο Pearce Tefft, που δηλώνει φιλελεύθερος δημοκράτης γράφει στην επιστολή του ότι ο γιος του δεν έχει πάρει αυτή την ανατροφή από το σπίτι του και ότι ολόκληρη η οικογένεια απορρίπτει τις πράξεις και τις πεποιθήσεις του.

Ads

image

Ολόκληρη η επιστολή του Pearce Tefft: 

«Το όνομα μου είναι Pearce Tefft και απευθύνομαι σε όλους, σχετικά με το νεότερο γιο μου Peter Tefft, έναν ορκισμένο λευκό εθνικιστή, που εμπλέκεται σε διάφορες τοπικές ιστορίες τους τελευταίους μήνες. Την Παρασκευή το βράδυ, ο γιος μου ταξίδεψε για το Σάρλοτσβιλ της Βιρτζίνια και του πήραν συνέντευξη τα τοπικά μέσα ενημέρωσης, ενώ διαδήλωνε με τους υπόλοιπους λευκούς εθνικιστές, που επιχείρησαν να σκοτώσουν ένα άτομο.

Εγώ μαζί με όλα του τα αδέρφια και την υπόλοιπη οικογένεια αποκηρύσσουμε τις απαίσιες και ρατσιστικές θεωρίες και πράξεις του γιου μας. Δεν γνωρίζουμε ακριβώς πως έχει μυηθεί σε αυτή τη νοοτροπία. Δεν τα έχει μάθει από το σπίτι. Έχω μοιραστεί την οικογενειακή μου εστία με άτομα κάθε φύλου, θρησκείας και φυλής. Έχω μάθει σε όλα τα παιδιά μου ότι όλοι οι άντρες και οι γυναίκες είναι ίσοι. Ότι πρέπει να αγαπάμε ο ένας τον άλλο το ίδιο.

Προφανώς ο Peter επέλεξε να διαγράψει από τη μνήμη του αυτά τα μαθήματα, προκαλώντας πόνο σε εμένα προσωπικά, αλλά και σε ολόκληρη την οικογένεια. Είχαμε μείνει σιωπηλοί μέχρι στιγμής, αλλά τώρα καταλαβαίνουμε ότι ήταν λάθος. Ήταν η σιωπή των καλών ανθρώπων, που επέτρεψαν στους ναζί να ακμάσουν γύρω μας και είναι η σιωπή που τους το επιτρέπει και τώρα.

Ο Peter Tefft, ο γιος μου δεν είναι ευπρόσδεκτος στις οικογενειακές συγκεντρώσεις πια. Εύχομαι να απαλλαγεί από αυτές τις πεποιθήσεις και να επιστρέψει σπίτι. Μόνο και μόνο τότε θα τον δεχτώ πίσω. Οι μισητές απόψεις του φέρνουν μισητές σκέψεις στα αδέρφια, τα ξαδέρφια, τα ανίψια του και στους γονείς του. Γιατί πρέπει να είμαστε κι εμείς ένοχοι; Για άλλη μια φορά αναφέρω ότι καμιά από αυτές τις πεποιθήσεις δεν τις έμαθε στο σπίτι. Δεν έχουμε δεχτεί ποτέ και δε θα δεχτούμε ποτέ αυτή την αλλαγή κοσμοθεωρίας.

Μια φορά έκανε πλάκα «το ζήτημα με εμάς του φασίστες δεν είναι ότι δεν πιστεύουμε στην ελευθερία του λόγου. Μπορείς να λες οτιδήποτε θέλεις. Απλώς θα σε πετάξουμε σε ένα φούρνο». Peter θα πρέπει να πετάξεις και τα δικά μας σώματα στους φούρνους. Σε παρακαλώ γιε μου άφησε το μίσος και δέξου και αγάπα τον κόσμο». 

image

* Η κεντρική φωτογραφία είναι από την Washington Post